Maminka.czVánoce

Zapomeňte letos na neosobní „esemesky“. Tady máte nápady na originální vánoční přání!

Ať už se rozhodnete poslat svým přátelům, známým či rodině jakékoli opravdové vánoční přání (tedy ne elektronické, ale klasické na papíře), můžete si být stoprocentně jisti, že vaši snahu každý ocení. Udělejte radost svým blízkým, přinášíme krásnou inspiraci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Věřte, že jakákoli větší snaha než jen koupě pohledu v místní trafice a podškrábnutí nečitelným klikyhákem vaše přátele a příbuzné doslova ohromí. V dnešní době ještě o to více. A nakonec třeba zjistíte, že každoroční otravná povinnost se dá proměnit v kreativní zábavu pro celou rodinu. Zapojit se můžou i ti nejmenší.

VIDEO: Barborky: Co znamená tento starý lidový zvyk?

Vaše rodinné foto

Vhodné pro děti: čerstvě narozené či dokonce ještě nenarozené

Fotky samozřejmě fungují. Jsou osobní, nechávají adresáta nahlédnout do vašeho soukromí, přenášejí atmosféru, náladu, pocity… Pokud se nemůžete rozhodnout pro jednu fotku (ať už celé vaší rodiny, nebo jen dítěte/dětí, nebo snad foto vás s partnerem a vaším nenarozeným miminkem v bříšku), zvolte kombinaci tří nebo čtyř fotek ideálně tak, aby se z nich dala utvořit koláž ve tvaru obdélníku. V místním copycentru si je pak nechte zmenšit, utvořit požadovanou koláž a vytisknout na kvalitní papír. Většina copycenter vám nabídne i možnost potištění klasickými vánočními texty (Krásné prožití vánočních svátků, Šťastné a veselé,…) Nebo, pokud razíte heslo „v jednoduchosti je krása“, můžete se spokojit pouze s vaším podpisem. Ať tak či onak výsledek bude stát za to.

Otisky dlaní

Vhodné pro děti: čerstvě narozené

Pokud máte dětičky moc malé na to, aby něco lepily, stříhaly či kreslily, vystačíte si s červenou či zelenou temperou (či prstovou barvou). Potřete dlaň vašeho děťátka barvou a otiskněte na přání. Nebo se pomocí prstíku dítěte můžete pokusit něco nakreslit – srdíčko, vánoční věneček nebo stromeček,... Po zaschnutí barvy pak můžete zvolený motiv ještě dozdobit – přikreslit mašli, hvězdičku nebo přilepit stužku.

Rozstříhané staré pohlednice

Vhodné pro děti: od 1 roku

Využijte vánoční přání z minulého roku. Vystříhejte jednotlivé motivy – vánoční stromečky, sněhuláky, hvězdy, soby,… – a také slova a nechte děti vybrat, jaké se jim líbí. Vybrané motivy pak nalepte na přeloženou čtvrtku, na kterou před tím můžete či nemusíte nalepit barevný papír. A dovnitř pak můžete napsat své přání.

Dílnička: Zasněžený svícen. Vytvořte si doma s dětmi pohádkovou zimní atmosféru

Koláže z vánočního papíru a stužek

Vhodné pro děti: od 2 let

Když už jste u toho stříhání a lepení, staré pohlednice není to jediné, co můžete využít. Koukněte do skříně. Vsadíme se, že spolu s novými rolemi balicího papíru tam najdete i plno zbytků, které jsou moc malé na to, aby se daly ještě použít. Rozstříhejte i je. Všechny ty malé zvonečky, dárečky, stromečky a sněhové vločky můžete použít na výrobu vlastního přání. Nechte děti vybrat a rozložit obrázky na připravenou přeloženou čtvrtku (opět pokud chcete barevný podklad, polepte ji předtím barevným papírem). K získání trojrozměrného efektu můžete do nabídky zařadit i kousky ozdobných vánočních stužek a mašlí. A zatímco vy budete přemýšlet o nějakém textu, co napsat dovnitř, děti vám můžou pomoct lepit.

Vánoční houbičky

Vhodné pro děti: od 3 let

Z obyčejných kuchyňských houbiček vystříhejte vánoční tvary – jednoduché stromečky, srdíčka, hvězdy,… Můžete si tvary předkreslit za pomoci vykrajovátek na perníčky. Děti si je pak mohou namáčet do barev a tiskat na připravené bílé či barevné čtvrtky. Dávejte jen pozor, aby nesmíchaly příliš mnoho barev, protože výsledek by pak mohl být blátivě hnědý.

Ozdobený vánoční stromek

Vhodné pro děti: od 4 let

Z bílého papíru vystřihněte velký vánoční stromek a ten nalepte na přední stranu vašeho přání. Pak poproste vašeho pomocníka, aby ho nazdobil – vybarvil, pokreslil, polepil ornamenty. A na zadní stranu pod vaše přání se můžete všichni podepsat.

GALERIE: Letošní nejlepší adventní kalendáře pro děti, mámy i táty. Který si vyberete?

Glitry a třpytky

Vhodné pro děti: od 5 let

Které dítě by nemilovalo kreslit se třpytkami? Vsadíme se, že speciálních stříbrných či zlatých glitrových fixů už jste doma vypatlali nepočítaně. Zkuste jednoduchý motiv, jakým jsou sněhové vločky. To váš malý umělec jistě zvládne. Jako podklad zvolte černý nebo modrý barevný papír, který předtím nalepíte na čtvrtku.
Tak spoustu zábavy při tvoření!

Témata: Rodina, Tradice, Tvoření, léto, Vánoce, Vánoce 2021, praní, Vánoční stromek, Advent, Stromek, Koláž, Balicí papír, Van, Vánoční přání, Papír, Věneček, Nápad, Inspirace, Esemeska, Ori, Vánoční strom, Originál, Orna, Novoroční přání, Barevný papír