Maminka.czSourozenci

Žárlivost mezi sourozenci: V jakém věku je největší? A co s ní?

Tereza Víchová 22.  2.  2019
Kdo nežárlí, nemiluje, říká jedno přísloví. Vaše děti se určitě milovat budou. Jak to ale zařídit, aby do vaší domácnosti miminko zapadlo a nemuseli jste se bát, že mu starší dítě vyrve chomáč vlásků?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Máme doma zarámovanou téměř symbolickou fotku: Na posteli leží v zavinovačce asi dvoutýdenní prostřední syn. Nad ním se tyčí tříleťák (jak rychle se z vašeho opečovávaného „batolátka“ stane velký kluk!) a v ruce drží kladivo z dětské sady nářadí. Ne, neuhodil ho, ale asi často chtěl. Ta fotka přesně vystihovala domácí stav.

Rok, dva, nebo pět? Existuje ideální věkový rozdíl mezi sourozenci?

Protože je ale od narození měkkosrdcatý, projevovala se Štěpánova žárlivost jinak než ubližováním: Nacpal se do koupacího kyblíku (když on, já taky, mami!). Celá odpoledne prozlobil, upozorňoval na sebe, snažil se zaujmout veškerou pozornost. Trvalo to asi půl roku. Dnes jsou parťáci, co se sice perou, ale jinak společně opečovávají benjamínka a snesli by mu modré z nebe, dokud jim nesebere z ruky mobil. Druhé dítě jsme „trefili“ do etapy, kdy stačilo vydržet a sourozenecký vztah se krásně rozvine. To třetí až do doby, kdy se žárlení téměř neobjevuje. S psycholožkou Lucií Šmahelovou jsem prodiskutovala základní taje a projevy dětské žárlivosti. Tady jsou.

VIDEO: Holčička v porodnici hystericky křičí: Neee! Sestřičku? Neee!
 

Žárlivost je úplně přirozená!

Také už jste potkala v parku pár maminek, které zdálky volají, že jejich starší vůůůbec nežárlí? A propadla depresi, protože jste ráno staršího našla nad postýlkou s podivným výrazem a rukou napřaženou nad malinkou hlavičkou miminka? Nevěřte všemu, co kdo říká (navíc nevíte, co se u těch dokonalých maminek děje za rohem), a zkuste si představit, že si váš muž přivede domů další ženu a řekne vám: „To je Jana, musíš ji mít ráda.“ Takhle nějak může být vašemu dítěti. 

„Žárlivost na sourozence je úplně přirozená,“ říká Lucie Šmahelová. „U dětí je to stejné jako u dospělých, kteří žárlí na partnera, na kamarádku, na kolegu v práci… Liší se ale projevy a schopnost situaci unést v různých věkových kategoriích, i když na osobnosti dítěte záleží nejvíce.“

Chcete druhé dítě? A kdy je nejlepší čas? Odpovězte si na tyto otázky!

ROZDÍL DO 2 LET: Nejtěžší pro maminku

Ano, budou skoro jako dvojčata a vyhrají si spolu, že o nich nebudete vědět. To ale nastane po více než roce. A ten bude vaším prubířským kamenem. 
„Asi do dvou let je dítě napojené na matku,“ vysvětluje Lucie Šmahelová, proč bude mít pravděpodobně vaše batole problém přijmout miminko do rodiny. 
„Do té doby nedokáže pochopit, když se mu maminka nemůže plně věnovat.“ Ano, doteď třeba klidně bývalo jednou týdně na celé odpoledne u babičky a vůbec jste mu nechyběla. Teď je to ale jiné, malý vetřelec vás má plně k dispozici na kojení i chování. A starší babičku nechce. 

„Pro maminku je tento věkový rozdíl hodně náročný,“ shrnuje psycholožka. „Snažit se uspokojit potřeby obou dětí je ale nutné. V tomto období si batole neuvědomí, že když pláče, nemusí maminka hned přiběhnout. Může mít často špatný pocit nebo i lehké následky do budoucna.“

RADA PRO VÁS: Využijte toho, že malé děti rády opečovávají třeba panenky nebo plyšáky. Udělejte z péče společnou činnost, kdy zapojujete staršího sourozence (podej mi plenku, přines olejíček…). Poproste o pomoc ostatní členy rodiny, abyste na všechno nebyla sama a mohla třeba v klidu kojit. 

Bude nás o jednoho víc aneb jak připravit staršího sourozence na příchod miminka

Jak připravovat dítě na příchod sourozence? 

  • Mluvte o svém těhotenství, prohlížejte třeba knížku týden po týdnu. Povídejte si o tom, že už miminko slyší nebo vidí, jak je asi veliké atd.
  • Vezměte starší dítě s sebou na ultrazvuk. Zapojte ho do vybírání jména pro sourozence.
  • Po narození miminka by vás starší dítě mělo vidět co nejdříve.
  • Dejte mu důvěru a nechte ho hned miminko pochovat, třeba bezpečně obklopené polštáři a jištěné vámi. 

ROZDÍL 2,5–3,5 ROKU: Značka ideál

V mnohém bude všechno jednodušší. Především po praktické stránce věci: tříleté dítě už nemusíte krmit, s oblékáním stačí občas pomoci. 
„V tomhle věku přijme dítě nového sourozence relativně dobře,“ upřesňuje Lucie Šmahelová. „Je to jakýsi přirozený věkový rozdíl i z hlediska biologie. I matka je po všech stránkách odpočatější. 

Děti pak mívají k sobě blízko.“ Jakmile společně překonáte první rok a půl, budou si spolu sourozenci už hezky hrát. Určitou míru žárlení ale řešit budete. 
„Hůř to samozřejmě probíhá, když miminko pláče a maminka ho musí chovat,“ říká Lucie Šmahelová. „I tady ale platí, že by se měl starší sourozenec zapojovat do péče. Stále se hodí, když pomáhá někdo další z rodiny. Maminka pak může ‚odložit‘ miminko, pomazlit se se starším a ujistit ho o tom, že ho má stejně ráda.“

RADA PRO VÁS: V tomhle věku začne starší dítě chodit do školky: Nezahajujte docházku v době, kdy se narodí miminko, ale výrazně před nebo výrazně po jeho narození. Snažte se pravidelně si najít čas vždy jen na jedno z dětí. 

Mlátí se a hádají? Osvědčené rady, jak omezit neustálé soupeření mezi sourozenci

ROZDÍL 5 LET: Riziková situace

Neplatí to samozřejmě doslovně a pro každého. Podle Lucie Šmahelové je ale pětiletý rozdíl mezi sourozenci z hlediska žárlení „zakletý“. „První dítě bylo dlouho zvyklé být samo a nedělit se s nikým o pozornost. Už je dost velké na to, aby si to pamatovalo,“ shrnuje psycholožka. „Dosud tu byli všichni a všechno pro něj a najednou je tu malý rival.“ Starší sourozenec je v tuhle chvíli ještě malý na to, aby bral miminko ve smyslu „hurá, budeme se o něj starat všichni“ – to přichází třeba až o dva roky později. A zároveň už je „velký“ a vy po něm chcete, aby měl už nějaký rozum. 

„Maminka musí trochu počítat se žárlivostí a strháváním pozornosti na sebe,“ dodává Lucie Šmahelová. „Je to jakási daň za to, že si první dítě mohla dlouho užívat a druhé chce přivést už ‚do klidu‘.“

RADA PRO VÁS: Hledejte aktivity, které je možné dělat společně. Vezměte děti třeba do bazénu – vy budete s miminkem v brouzdališti a starší dítě se vyřádí na klouzačkách. Pracujte na vztahu se starším dítětem, často si s ním povídejte. 

Takhle vypadá sourozenecká láska v podání čtyřčat!

Zamezte násilí 

  • Bez ohledu na věk staršího sourozence ho nenechte ubližovat sobě ani miminku.
  • Běžné je třeba bouchání do prsou, když kojíte, nebo fyzické útoky na miminko.
  • V tuto chvíli nekřičte, ale zdůrazněte, že je takové chování nepřípustné, i když máte dítě ráda.
  • Učte staršího respektu: Teď budu kojit miminko a nemohu se ti věnovat, ale vymyslíme, co bys v tuhle chvíli mohl dělat ty, a pak se podívám, co jsi postavil, a podobně. 
 
Témata: Děti, Láska a vztahy, Rodina, Rodina a vztahy, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Sourozenci, Rodinné konstelace, Klouzačka, Jak, NEJ, Člen rodiny, Jana, Holčička, Mez, Žárlivost, Biologie, Vetřelec, Kladivo, Lucie Šmahelová, De Sad, Zář, Starý sourozenec, Věk, Člen