Maminka.czZdraví

Zase se pokakal. Od kolika let by mělo dítě spolehlivě ovládat svěrače?

Martina Machová 4.  6.  2018
Od jakého věku je pokakávání opravdu problém – od tří let, od čtyř? A kdy je potřeba vyhledat odbornou péči?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mého tříletého Matýska vzali minulý rok v září na odvolání do státní školky, a mně tak jako samoživitelce spadl obrovský balvan ze srdce. Mohu alespoň na půl úvazku do práce – a zase bude o něco lépe! Po více než čtvrt roce, co malý do školky docházel, mi jeho paní učitelka velmi emotivně sdělila, že bych měla se synem něco dělat, neboť se jim už asi třikrát během čtyř měsíců na vycházce pokakal. Když jsem se zeptala, co konkrétně bych měla podniknout, bylo mi důrazně doporučeno, abych zašla k lékaři, protože pokakávání ve třech letech už opravdu není normální.

Zácpu dětí vyřeší strava, pohyb a nácvik vyprazdňování

Abych to zkrátila; naše báječná pediatrička se mě podrobně vyptala na okolnosti, pak si poklepala na čelo a prohlásila, ať si s tím ještě minimálně rok nelámu hlavu, protože podobné občasné nehody nejsou mezi třetím a čtvrtým rokem nijak extrémně vzácné. Pak dala malému omalovánky, mně napsala potvrzení do práce a šli jsme domů,“ líčí své zkušenosti s občasnou „nehodou“ u tříletého synka paní Zdenka.

Tak od kdy?!

Odborníci se shodují na tom, že ona magická věková hranice, kdy již většina zdravých dětí takřka stoprocentně ovládá své svěrače, jsou 4 roky. Nicméně i poté se může nehoda z různých důvodů ještě čas od času stát. Pokud však v tomto věku dochází k nehodám vícekrát než jednou za měsíc a nejsou prokazatelně spojeny s nějakou střevní infekcí, je na místě vše konzultovat s odborníky. Může se totiž jednat o takzvanou enkoprézu.

Čekání na bobek aneb jak vyřešit zácpu u malých dětí

Když nehoda není náhoda

Neschopnost zadržet stolici (enkopréza) trápí o něco více malé chlapce než holčičky. Důvody této skutečnosti bohužel nejsou známy. Odborníci pak enkoprézy rozdělují na několik typů dle příčiny, od toho se potom odvíjí i terapie. Zajímavé je, že k situaci, kdy není dítě schopné zadržet normální stolici nedochází v noci, ale výhradně během dne nebo ráno krátce po probuzení. Asi největší procento enkopréz je vázáno na předchozí dlouhodobé zadržování stolice; nebývá výjimkou, že se dítko nevyprázdní i několik dní! Svou roli mohou hrát například předchozí špatné zážitky související s vyprazdňováním. Jenže i v takovém případě v určitou chvíli jednoduše „dojde místo“ a rodiče či vychovatelé musí následně řešit nehodu, kdy již dítě nezvládlo své vyprázdnění kontrolovat. Zde je samozřejmě na místě nejprve zjistit samotnou příčinu zácpy, důvody ale nemusí být nejen psychické. Dobrý příkladem je například špatná skladba jídelníčku nebo absolutně nedostatečný pitný režim.

Potíže s kakáním
Pediatrie (poradna)

Potíže s kakáním

Psycholog, nebo proktolog?

Dalším důvodem neschopnosti zadržet normální stolici i po čtvrtém roce bývá v některých případech také pošramocená dušička dítěte. Buď stojí v pozadí nechtěného úniku stolice potlačovaný stres, nebo může jít o takzvanou manipulativní enkoprézu. Dítě se zkrátka „pokaká“ při výrazném vzdoru a afektu. V takovém případě pomůže především psycholog a až poté například pediatr nebo přímo proktolog (lékař zabývající se onemocněními a zraněními konečníku.)

Proč je potřeba obilninové kaše doplňovat bílkovinami? 

Ve 3 letech nosí plenu. Jak ho konečně naučit na nočník?
Z nočníku zpět do plenek: Aneb Terezka se znova počurává
Noční pomočování zvládnete s porozuměním a empatií
Témata: Zdraví, Děti, Výživa a stravování, Praktické rady, Mateřská škola, kolika, Třetí rok, Odborná péče, Probuzení, Nehoda, Tříletý synek, Bobek, Zdenek, Čtvrtý rok, Stolice, Nechtěný únik, Státní školka, Svěrač, Psycholog, Obrovský balvan, Malý chlapec, Špatná skladba, Střevní infekce, Dobrý příklad, Obilninové kaše, Zdraví na Heureka.cz