Maminka.czDěti a mateřství

Zaslouží si vaše dítě odměnu za vysvědčení?

Iva Endrychová 26.  6.  2015
Některé děti mají vysvědčení už dnes, jiné v úterý. Nejspíš už tušíte, jaké bude. Možná přemýšlíte i o malé odměně. A jaké jsou vlastně v takovémto případě vhodné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odměny za vysvědčení jsou častým jevem v mnoha domácnostech. Šikovné děti je často dostávají za hezké známky. U těch méně šikovných je to různé – někteří rodiče neváhají obdarovat i třeba čtyřkaře s tím, že je dobré, že nepropadl. A jiní rodiče zase drobnou odměnu považují za motivaci nebo třeba za projev rodičovské lásky.

Například rodiče, kteří mají dětí více, obdarují zpravidla všechny děti, i ty méně šikovné. Odměny se ale mohou lišit, a tak šikovnější ze sourozenců dostane něco lepšího anebo třeba o trochu více čokolády či jiné sladké pozornosti.

Udělejte z nákupů odměny

Podle psychologa Vojtěcha Bendy jsou odměny za vysvědčení správné. Dítě je pak motivováno a zejména v době těsně před vysvědčením, kdy zpravidla může ještě mnohé zachránit, vynaloží ve škole větší úsilí než obvykle. „Pokud je v rodině sourozenců více, může se stát, že budou mezi sebou navzájem soutěžit a snažit se každý o co nejlepší vlastní výkon. V tomto směru jsou slíbené odměny za vysvědčení naprosto skvělé,“ říká psycholog Vojtěch Benda. A dodává, že odměňovat děti za dobrý prospěch, je dobré i v průběhu celého školního roku.

Odměny by ale měly být pochopitelně menší, spíše symbolické. Cílem je dítě motivovat a ukázat váš zájem o jeho prospěch. „Většina rodičů svým dětem stejně čas od času kupuje nějaké drobné pozornosti a něco, čím děti potěší. Když se takovéto drobné nákupy chytře rozdělí během roku a naváže se jejich nákup na významné události ve školním roce, jako je například vysvědčení, bude mít dítě pocit, že si danou věc poctivě zaslouží. Nebude se tak stávat rozmazleným jedincem, který ví, že spoustu věci dostane bez vlastní snahy.

Pokud chce váš syn třeba nové kolo, a vy byste mu ho stejně chtěla koupit, pokuste se s kolem třeba počta do vysvědčení anebo do nějaké větší významnější písemky. A pokud se mu daná věc ve škole zdaří, pak kolo dostane. Když ne, nákup kola odložte a vymyslete další úkol nebo školní událost, na jejímž základě mu jej případně koupíte příště. Třeba když příští písemka či vysvědčení dopadne lépe,“ radí psycholog Benda.

Odměňujte i snahu

Samozřejmě, že ne všem dětem se daří nosit domů vyznamenání. I přesto byste ale neměla na prospěch hloupějších dětí rezignovat a rušit případné odměny. Jestli například víte, že vaše dcera je na matematiku podobně hloupá, jako jste v jejím věku bývala vy, nesnažte se ji násilím změnit. Když donese samé jedničky a z matematiky bude mít čtyřku, ačkoli sama víte, že se poctivě učila, pak nemá smysl jí trestat.

I v případě, když vidíte snahu, měla byste své dítě odměnit. Motivace je potřeba pokaždé, když se dítě snaží. „Pokud jsou děti pilné a tráví nad učením hodně času, nemá smysl je jakkoli trestat, pokud jim to nakonec ve škole nevyjde a, třeba pod náporem stresu, se jim důležitý test nezdaří. I snahu byste měla cenit. Takže jestli se na vysvědčení objeví nějaká ošklivá známka, a bude-li to z předmětu, s nímž váš potomek dlouho, ale usilovně, bojuje, pak nemusíte hned odměnu rušit. Buďte chápavá matka a dítě povzbuďte, že to příště třeba bude lepší. A odměnu mu dejte, byť třeba o něco menší,“ říká Benda.

Zvíře je nevhodná odměna

Mnoho dětí si přeje za vysvědčení dostat domácí zvířátko. A mnoho rodičů k tomu opravdu nakonec svolí. Jenže pozor! Nákup domácího mazlíčka jakožto odměny za vysvědčení, nemusí být vždy zcela dobrá volba. Dítěti, které třeba sotva zvládá učivo, ale snaží se, sebere zvířátko část volného času. A pak je na vás, abyste dohlédla, aby ten čas, který je věnován čtyřnohému členu domácnosti, bely čas na úkor učení. „Vždy je potřeba počítat s tím, že péče o zvíře zabere nějaký čas. A pokud vaše děti stíhají učivo tak tak, nemá smysl ubírat jejich čas další povinností v podobě péče o zvíře,“ říká Benda.

I přesto jsou ale případy, kdy se domácí zvíře jako dárek (spíše motivační) vyplatí. „U dětí, které mají problém s plněním povinností, jsou nespolehlivé a svůj volný čas si neumí příliš naplánovat, pak zde je pořízení mazlíčka ideálním řešením. Starost o živého tvora v dětech totiž smysl pro povinnosti a plánování utužuje,“ doporučuje psycholog Vojtěch Benda. A dodává, že ale i přesto by se měl nákup každého živého tvora dobře promyslet a měla by se na jeho pořízení shodnout celá rodina.

Kolik do odměny investovat

Pokud usoudíte, že si vaši potomci odměny za vysvědčení zaslouží, naskýtá se další otázka. Kolik peněz je vhodné do odměny investovat? „Vše záleží na finanční situaci rodiny, proto není nožné říci, že byste za odměnu za vysvědčení měla utratit sto korun nebo třeba tisíc korun. Každá rodina to má doma nastavené jinak, každé dítě je zvyklé na jinak hodnotné dárky. V podstatě by se ale odměny za vysvědčení mohli rovnat zhruba polovině ceny toho, co dostává dítě k narozeninám. Takže prakticky řečeno, když dostává syn k narozeninám dárky v ceně kolem osmi set korun, kupte mu odměnu za vysvědčení za čtyři sta,“ nabízí řešení psycholog Benda.

Nechte dítě, ať si vybere

A pokud jde o to, jaká konkrétní věc by byla jako odměna za hezké vysvědčení vhodná, řiďte se také příměrem k narozeninám. Vybírejte zkrátka tak, jako byste kupovala dárek k nějaké příležitosti. Anebo pokud víte, že dítě po něčem vyloženě touží, slibte mu danou věc za vysvědčení. A pokud vysvědčení bud opravdu dobré, pořiďte mu ji.

V tomto případě je ale velmi důležité, abyste jako rodiče nezklamali, a své slovo dodrželi. Dobrou volbou je také pozvání dítěte na oslavu vysvědčení do restaurace na slavnostní oběd anebo třeba do cukrárny na zákusky. Případně také můžete dát dětem finanční částku, v jejíž hodnotě si odměnu vyberou samy. Tento způsob je ideální spíše u starších dětí.

Témata: Děti, Vysvědčení, Vaše dítě, POCTA, Dobrá volba, Častý jev, Ideální řešení, Sto korun, Domácí zvířátko, Benda, Vaš, Domácí zvíře, Nové kolo, Písemka