Maminka.czKojení

Končíte s kojením, ale trápí vás nalitá prsa? Zkuste homeopatika nebo šalvějový čaj

Markéta Novák Matějková 30.  10.  2019
Ať už jste se rozhodla dobrovolně ukončit kojení nebo se vaše dítě samo odstavilo, pravděpodobně vás budou nějakou dobu trápit bolavá a nalitá prsa. Jaký způsob zastavení laktace je nejvhodnější? Zkuste přírodní cestu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ať už kojíte své miminko jen pár měsíců nebo několik let, jednou přijde čas, kdy s kojením budete chtít skončit. Máme pro vás šikovné tipy, jak toto období zvládnout co možná nejlépe.

VIDEO: Nejčastější potíže u kojení a rady laktační poradkyně

Jak zastavit laktaci

Snižujte počet kojení

Jednu z prvních rad, kterou dostanete od lékaře, je začít s odstavením miminka postupně. To znamená, že budete postupně snižovat počet kojení. Díky tomu se nestane, že budou vaše prsy nalité a odstavení bude bolestivé.

Bohužel ne vždy je tento způsob možný. Někdy se stane, že se dítě odstaví samo od sebe a jindy je třeba žena nucena s kojením přestat ze dne na den nebo se prostě rozhodne v kojení již nepokračovat.

Stáhněte si prsa

Pokud se rozhodnete ukončit kojení, je vhodné si prsa stáhnout, aby se nemohla nalévat mlékem. Ovšem je třeba zmínit, že ani stažení vám úplně nepomůže. Pokud končíte ze dne na den, velmi pravděpodobně to bude bolestivé. V takovém případě je třeba dávat pozor na zatvrdliny, které se vám mohou v prsech vytvořit, ale i na zánět.

Pokud cítíte velký tlak, dejte si teplou sprchu, která vám mléko pomůže uvolnit. Odstříkávání mléka se nedoporučuje, aby se vám netvořilo mléko, nicméně když budete prsy masírovat, odstříkávání se neubráníte. Po sprše si prsy můžete ještě promasírovat a opět je nezapomeňte pevně stáhnout.

10 rad, jak se vyhnout zánětu v prsu

Vsaďte na homeopatika

Velmi dobře se při zastavení laktace osvědčují homeopatika, konkrétně Ricinus Communis 30CH a Lac Caninum 30CH v dávkování 2x denně po 5 kuličkách.

Pijte šalvějový nebo mátový čaj

Zkuste omezit příjem tekutin, ale ne natolik, abyste byla dehydratovaná. Každý den zařaďte ovšem do svého pitného režimu šalvějový nebo mátový čaj, o kterých je známo, že mohou být dobrými pomocníky na zastavení laktace. Čaje by se neměly užívat společně s homeopatiky, dejte si proto mezi nimi časový odstup.

Chlazení

V případě velkého tlaku pomůže chlazení. Použít můžete klasické studené obklady, stejně jako listy chlazeného zelí. Je na vás, čemu dáte přednost.

Léky až v krajním případě

Myslete na to, že laktace se nezastaví ze dne na den a chce to trpělivost. Léky na zastavení laktace se užívají jen v krajních případech a lékaři je na "běžné odstavení" neradi předepisují.

"Syna jsem kojila osmnáct měsíců, ale protože jsem byla už opravdu vyčerpaná  kojila jsem na požádání, rozhodla jsem se kojení ukončit ze dne na den. Bohužel jsem měla problém se zastavením laktace. Zkoušela jsem všechny doporučené rady, ale prsy jsem měla stále plné. Nakonec mi lékař předepsal Dostinex na zastavení laktace. Vzala jsem si ho večer a ráno jsem se nestačila divit. Po mléku ani památky. Bohužel mi po lécích bylo hrozně špatně a příště bych si jejich užití rozmyslela," svěřila se maminka Martina.

3 mýty a fakta o kojení. Může kojit každá máma?

Rozhozená psychika

I když se to nezdá, tak zejména, když kojíte delší dobu, může s vámi ukončení kojení řádně zamávat. Přece jen jste dosud byla zvyklá na blízkost s vaším děťátkem. Není výjimkou, že dítě bylo do té doby zvyklé u prsu usínat nebo jste ho nakojila, kdykoliv bylo nespokojené, a teď je vše jinak. Je důležité, abyste si nic nevyčítala.

Možná se kvůli hormonům nebudete cítit úplně v pohodě, můžete si připadat roztěkaná, ale je to jen dočasné. Věnujte svému dítěti dostatek pozornosti a lásky, uvidíte, že se s (ne)kojením srovná dříve, než si myslíte. A vy to také zvládnete.

Témata: Kojení, Jen pro maminku, prsa, Stažení, Home, Homeopatikum, Zastavení, Odstavení, Čaj, Vaš, Mléko