Maminka.czZdraví

Zatočte jednou pro vždy s vešmi!

Jana Knaislová 29.  4.  2015
Jsou postrachem školek, škol i nejrůznějších kroužků. Dostat vši a hnidy z vlasů chce spoustu trpělivosti a důslednosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už dávno neplatí, že by se vši vyskytovaly pouze u dětí z rodin se sníženými hygienickými návyky. Všeobecně se vším a hnidám (nakladená vajíčka vší, která se drží na vlasech těsně u hlavy) velmi dobře daří v dětských kolektivech a bývá obvykle těžké a zdlouhavé se jich úspěšně zbavit.

Neskáčou, ale přelézají

Vši a hnidy se usazují výhradně ve vláskách dětí i dospělých a množí se bleskovou rychlostí. Hygienici dokonce tvrdí, že v současné době vrcholí přibližně desetiletá epidemiologická vlna. Riziko nákazy je proto zvýšené, navíc vši jsou stále odolnější proti běžným přípravkům, které si s nimi dříve uměly poradit.

Typů vší sice existuje celá řada, ale k nejrozšířenějšímu druhu těchto parazitů patří jednoznačně veš dětská, které se tak dobře daří právě na lidských vlasech (bez obav mohou být snad jen ti, kteří jsou již bez vlasů anebo nosí velmi krátký sestřih).

Jsou sice malé, téměř neviditelné, ale svého hostitele dokážou pěkně potrápit. Za fakt, že se u dítěte objevily vši, není vůbec třeba se stydět. Přenos vší je velmi snadný a rychlý, dochází k němu přímým dotekem dvou hlav, takže společné hry ve školce i ve škole šíření nákazy v podstatě napomáhají. Vši totiž přitahuje elektrostatický náboj vlasů a při dotyku hlav přelézají z vlasu na vlas.

Že má dítě vši, poznáte podle toho, že se často a někdy velmi silně drbe až nepříjemně škrábe ve vlasech, za ušima a na krku. Vši totiž vypouštějí ve vlasech látku, která člověka svědí a ten si snaží ulevit právě škrábáním. Následovat mohou až poruchy spánku, únava, objevuje se také celkový neklid a nervozita.

Myjte, vyčesávejte, perte

Jakmile zjistíte, že se v kolektivu, v němž vaše dítě pobývá, objevily vši nebo hnidy, začněte s okamžitou nápravou. Dětem důkladně prohlédněte hlavu. Častěji je objevíte u dívek, protože mívají delší vlasy a proto se v nich vším líbí.

Vlasy dětem myjte odvšivovacími šampóny, na vyčesávání používejte hřeben všiváček. Vši bývají k vlasům přichycené velmi pevně, rukou je tak snadno nesundáte, ale právě typický všiváček si s nimi poradí. Doporučuje se vlasy vyčesávat nad bílým papírem nebo třeba ubrusem, ať vidíte, kolik parazitů se vám z vlasů podařilo odstranit.

Správné použití všiváčku najdete v tom článku: 

Vyhrajte válku proti vším
Děti a mateřství

Vyhrajte válku proti vším

Chce to trpělivost, pečlivost, počítejte s tím, že po jednom umytí a následném vyčesání se vší nezbavíte. Vlasy nadále pravidelně kontrolujte alespoň po dobu tří týdnů až měsíce a dál používejte přípravky proti vším. Zkontrolujte také hřívu ostatním členům rodiny a všichni by měli nějaký čas používat stejné přípravky odpuzující vši.

Přesto, že existuje řada babských rad, jak se vší zbavit, většina z nich příliš nefunguje. Alespoň částečně vši odpuzuje levandulový a tea tree olej, naneste pár kapek do vlasů, vši by se měly lépe odstraňovat.

Jen vlasy to nekončí

Měli byste se také postarat o věci kolem sebe, tedy důkladně vyprat ložní prádlo, oblečení, čepice, šály, ručníky, kapesníky, vydezinfikovat hřeben, a vše klidně opakovaně, ať máte jistotu, že jsou tito odolní parazité z vašeho okolí opravdu pryč.

A existuje vůbec nějaká prevence proti vším? V podstatě ne, pokud děti navštěvují dětský kolektiv, je třeba jim pravidelně kontrolovat vlasy, u kluků by se mohl vyplatit sestřih na ježka.

VIDEO: Jak se zbavit vší?

A co na vši zabírá?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Témata: Zdraví, Praktické rady, Krása a styl, Parazité, Všiváček, Krátký sestřih, Vlas těsně, Epidemiolog, Jed, Dětský kolektiv, Veš, Predátor, Ložní prádlo, Hygienický návyk, Správné použití, Šíření nákazy, Hnida, Sestřih, Zdraví na Heureka.cz