Maminka.czTěhotenství

Zatočte s ranními nevolnostmi. Tohle jsou naše ověřené tipy!

Simona Procházková 24.  7.  2019
Těhotenství je úžasná jízda, plná překvapení a nových prožitků, občas ale bohužel také poněkud nepříjemných. Jednou z komplikací, které vás mohou potkat, jsou pověstné gestační nevolnosti. Co s nimi a jak si můžete sama pomoci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle gynekoložky Dr. Marjorie Greenfieldové zažije nevolnosti v prvních třech měsících těhotenství až 70 % žen, z toho polovině z nich se nevyhne pověstné ranní (v některých případech i celodenní) zvracení. „Těhotenské nevolnosti jsou poměrně běžné a bývají velmi rozmanité. Mnoho žen se cítí špatně během celého dne, jiným se přitíží pravidelně večer a další pociťují slabost nebo nutkání na zvracení obvykle ráno po probuzení. Nevolnosti, způsobené zejména změnou hormonálních hladin v organismu, nastupují obvykle kolem šestého týdne gravidity a vrcholí pak zhruba kolem devátého a desátého týdne. Poté zpravidla ustupují,“ uvádí Dr. Greenfieldová. Jak se s nimi co nejlépe vypořádat? Zkuste následující tipy od lékařů i samotných maminek.

Nevstávejte hned

Jste zvyklá vyskočit z postele okamžitě po zazvonění budíku? Uberte a tolik nespěchejte. Pár minut se protahujte a chvíli si ještě poležte, pak teprve pomalu vstaňte. Jako první pomoc poslouží, když budete mít na nočním stolku připraveno pár sušenek, preclíků, sušeného ovoce nebo piškotů nebo v termosce vlažný čaj. Než vyskočíte z postele, dopřejte vyhládlému a podrážděnému žaludku malou svačinku.

Zvolněte tempo

Máte zrovna jedno z těch rán, kdy vám vylézt z postele připadá jako nadlidský výkon? A když se to konečně povede, upalujete přímo na toaletu? Dejte si pauzu a nesnažte se překonávat své síly. Vezměte si v práci pár dní volno a bez výčitek. Uvědomte si, že vaše tělo právě odvádí obrovskou práci na správném vývoji vašeho dítěte, tak mu dopřejte odpočinek. Zaslouží si to a vy také. Pokud nechcete zatím tu úžasnou zprávu o svém těhotenství prozradit v zaměstnání, jednoduše si vyberte dovolenou.

Těhotenství není nemoc: Na co si dát pozor a čeho se naopak nebát?

Čichejte svěží vůně

Jedním z charakteristických znaků pro první týdny těhotenství je extrémní citlivost na pachy. Některé dokážou vyvolat dokonce zvracení, i když vám nikdy dříve nevadily. Na vině jsou opět rozbouřené hormony. Díky nim se vám může udělat zničehonic nevolno i z aroma vašeho nejoblíbenějšího parfému. „Za čich je odpovědný zejména estrogen, jehož hladina během gravidity výrazně stoupá. Proto se z vašeho nosu stane velmi citlivý radar a váš žaludek rozbouří kdeco, pachy z kuchyně, kolínská kolegy, se kterým zrovna jedete ve výtahu, nebo vůně čerstvě uvařené kávy. Nemluvě třeba o odpadcích,“ vysvětluje dietoložka Miriam Ericková. Zkuste čichat čerstvé, svěží vůně. V kabelce noste lahvičku citronového extraktu nebo snítku čerstvého rozmarýnu, doma mějte na talířku na plátky nakrájenou limetku nebo pomeranč, spánky si potírejte přírodním éterickým olejem s vůni citrusů nebo citronové trávy.

Mluvte o tom

Nebojte se nahlas a upřímně sdělovat svému okolí, jak se zrovna cítíte a co vám přináší největší utrpení. Naznačovat nestačí. Nikdo nemůže předem tušit, že ve vás vyvolává nutkání na zvracení vůně mýdla, aroma popcornu, který si kolegové v kanceláři pravidelně odpoledne chystají, nebo čerstvě upečeného koláče od sousedky. Partnerovi klidně přiznejte, že než vás políbí, měl by si raději vyčistit zuby po té žampionové pizze, kterou si dal k večeři. Řekněte svým nejbližším, co vám nedělá dobře a jak mohou pomoci, abyste se cítila lépe.

Hodně pijte

Řeči o tom, jak je důležité dodržovat dostatečný pitný režim, nám často znějí jako klišé. Právě v tomto náročném období je ale hydratace více než důležitá. I přesto, že vás to někdy samozřejmě může stát obrovské úsilí, když váš žaludek téměř nic neudrží. Jak přinutit zesláblé tělo k přijímání tekutin? Existují nejrůznější triky. Některým ženám pomůže, když sáhnou po malém „nezdravém“ občerstvení a dají si pár slaných chipsů, sýrových tyčinek nebo pikantních krekrů. Jejich žaludek se uklidní, a navíc se spolehlivě dostaví pocit žízně. Jiným pomáhá popíjení ledově vychlazené vody nebo limonády.

Jak zvládnout s bříškem horké léto? Pomůže zábal, správné prádlo, hořčík a lehký jídelníček

Najděte „své“ potraviny

I když je jídlo tou poslední věcí, na kterou máte pomyšlení, bez něj to zkrátka nepůjde. Něco do žaludku dostat musíte, pokud nechcete zkolabovat vyčerpáním. Bude to chtít ale trochu experimentování, než objevíte potraviny, které budou pracovat ve váš prospěch. Není žádné pravidlo, které zafungují právě na vás. Obecně se ale k úlevě od nevolností osvědčily ty bohaté na sacharidy, tedy trvanlivé pečivo, sušenky, suché cereálie, těstoviny a rýže. Pomoci umí také ledově vychlazený meloun. Vyhýbejte se mastným, tučným a kořeněným jídlům a pochutinám. Skvělou volbou může být silný slepičí nebo kuřecí vývar. Dodá potřebnou energii a zároveň pomůže s doplněním tekutin. A ještě jedno doporučení – jezte spíše studené potraviny, horká a teplá jídla mohou snadněji vyvolat nevolnost, protože mají intenzivnější aroma.

Mějte po ruce zázvor

O tomto „zázračném“ kořenu se už dlouho ví, že dokáže zklidnit žaludek a podpořit trávení. Podle lékařů zvládne taktéž poměrně účinně bojovat proti těhotenským nevolnostem. Připravte si čaj s medem, v lékárně se poptejte po zázvorových lízátkách a pastilkách, popíjejte nealkoholické zázvorové pivo. Výborně poslouží také plátky sušeného nebo nakládaného zázvoru, které běžně seženete v obchodě. Požádejte kamarádku, ať vám upeče zázvorové sušenky, nebo vyzkoušejte zázvorovou marmeládu. A dejte si ji na zmrzlinu, mňam!

Odlakovač na oči, žehlení mixérem. Tak to dopadá, když jsou mámy unavené

Nastavte počítač

Trávíte hodně času před monitorem počítače nebo notebooku? Celý den v kanceláři pracujete a pak ještě večer doma surfujete po internetu, sledujete mateřská diskusní fóra a nakupujete výbavičku? Jasně zářící a blikající obrazovka může vaše potíže ještě znásobit. Doporučuje se proto upravit nastavení monitoru, snížit jas a změnit pozadí, abyste co nejvíce snížila únavu a namáhání očí. Nastavte si větší velikost písma a pozadí na monitoru zvolte v neutrální barvě, třeba jemně růžové nebo béžové. Při práci s počítačem si dělejte často přestávky a vždy na chvíli zavřete oči, ať si odpočinou.

Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Noste s sebou sadu „na přežití“

Děsí vás představa záchvatu úporné nevolnosti nebo dokonce zvracení na veřejnosti? Pořiďte si pro vlastní klid soupravu první pomoci, kterou budete nosit pořád při sobě. Do malé taštičky připravte čisté tričko nebo blůzku, hygienické vlhčené ubrousky, cestovní pastu a kartáček na zuby, lahvičku ústní vody, pár sušenek nebo piškotů a nepropustný plastový sáček pro nejhorší případ. A neopouštějte domov bez této berličky.

Nebraňte se ničemu

Věnujte pozornost svému tělu, napoví vám, co mu dělá dobře. Když vysledujete jeho reakce v průběhu dne, můžete se podle toho aspoň částečně zařídit. Ačkoli to může znít naprosto neuvěřitelně, někdy uleví a pomohou nejbizarnější věci. Buďte proto otevřená všem možnostem, třeba budete překvapená. Některé maminky například přiznávají, že jedinou šancí, jak si ráno vyčistit zuby bez nehody, se pro ně na čas stala ovocná dětská zubní pasta. Ty dospělácké, s fluorem, byly největším nepřítelem. Někomu udělá dobře vychlazená Coca Cola nebo pořádný kopec pistáciové zmrzliny, jiné těhotné přijde vhod studená sprcha, případně krátký spánek po obědě.


 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Coca Cola, Vůně, Čich, Preclík, Zvracení, Přežití, Nevolnost, Pomyšlení, Žaludek, Žampion, Popcorn, Internet, Monitor, Sušenky, Kopec, Tričko, Eric, Rozmarýn, Ranní nevolnost, Syrový, Parfém, Krek, Zdraví na Heureka.cz