Maminka.czNovorozenec

Zatočte se zarůstajícimi chloupky! Návod na správné holení

Dagmar Ferahli Süsser 16.  6.  2012
Zatočte se zarůstajícimi chloupky! Návod na správné holení
Důkladně jste se oholila, ale místo krásné a hladké kůže máte jen červené a bolestivé pupínky? Pravděpodobně vám po holení zarůstají chloupky. Jak tomuto problému předcházet a jak se ho zbavit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Chloupek zarůstá, jestliže se mu nepodařilo prorazit pokožku a musí vyrůstat pod kůží. Místo, kde chloupek zarůstá, může zrudnout nebo se na něm vytvoří tvrdá bulka, která se zvětšuje s růstem chloupku. Často je také příčinou infekcí.
Zarůstání chloupků souvisí s pravidelným holením. Tento problém se tedy často vyskytuje v okolí spodního prádla a také v podpaží. Projevuje se malými zanícenými červenými pupínky. Abyste se jich zbavila, měla byste je natírat antiseptickým krémem alespoň dvakrát denně.

Jak zabránit zarůstání chloupků?

Pravidelně si provádějte peeling pokožky. Taková čistící kúra pomůže odstranit odumřelé buňky a otevřené póry. Jemnější a pružnější kůži vlasy a chloupky snadněji prorazí a nebudou tak zarůstat. Nevystavujte se slunci po holení. Jedním z účinků UV záření je totiž posílení pokožky.

Pokožku natírejte krémem s obsahem vitaminu A. Vitamin pokožku zjemňuje, čímž se opět usnadní prorůstání chloupku. Při holení dbejte na to, abyste dodržovali směr růstu chloupků, holením proti směru jen podporujete zarůstání.

  1. Často měňte holicí strojek respektive břitvu. Může být zdrojem infekce.
  1. Se zarůstáním chloupků mohou pomoci krémy s retinoidy zevně, které zjemní pokožku.
  1. K osušení používejte jemné papírové utěrky, které hned vyhazujte. Opakovaně používaný ručník může být také zdrojem infekce.
  1. Zkontrolujte dobu použitelnosti svého gelu či pěny na holení. Datum expirace může být prošlé.
  1. K oholení mohou pomoci speciální mycí gely, obsahující jemné mycí syntetické detergenty s dezinfekčními vlastnostmi.
  1. Používejte pudr s dezinfekční přísadou.
  1. Noste volné oblečení. Těsné oblečení vede ke tření kůže, což zhoršuje zarůstání chloupků.
  1. Zanítí-li se chloupek a objeví-li se bolestivý pupínek, je vhodné chloupek vytrhnout pinzetou, ošetřit gelem z aloe vera či čajovníkovým olejem. Zánět tak rychleji ustoupí.
  1. Jako první pomoc se osvědčilo rozpustit tabletu acylpyrinu ve 1/4 hrníčku vody a tamponem ošetřit danou oblast. Nesmíte však mít na acylpyrin alergii.
  1. K prevenci vyzkoušejte také jemný tělový peeling, který použijete k mytí holených míst.
  1. Jsou-li potíže podle vás neřešitelné, navštivte kožního lékaře.

Holením to nekončí

Pečovat o pokožku musíš nejen během holení, ale především po něm. Dopřejte jí uklidňující nebo výživná mléka, oleje a krémy. Proti podráždění skvěle funguje i dětský zásyp.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Jen pro maminku, návod, Volné oblečení, Hole, Oholení, Prorůstání, Bulka, Holení, Chloupek, Zář