Maminka.czCestování

Zaujalo nás: Nákladní kolo ocení ve městě zejména rodiče s malými dětmi

Veronika Vlachová 23.  4.  2017
Už jsem to nedokázala tolerovat: mačkat se v autobuse či metru nebo pukat vzteky, když se moje děti rozhodly, že právě teď je něco pro ně přednějšího než vystupovat na potřebné zastávce. A to nepočítám fakt, že jsem prakticky každý den ověšená taškami s nákupem. Naštěstí jsme přišli na řešení: pořídili jsme si nákladní kolo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nemyslete si, že bych byla nějaká cyklistická fanatička, ale po pár letech života v Berlíně, městě, ve kterém se pohodlně dá transportovat právě na bicyklu, jsem si na pohyb po městě na kole tak nějak přirozeně zvykla.

Ale dokážu si klidně představit, že s tímhle vozítkem přepravíte sebe i až čtyři děti po jakémkoliv českém městě bez velkých kopců.

Důležitosti nákupu

Nebudu zastírat, že nákup takového kola, které uveze až 150 kilo, nám výrazně nezasáhl do rodinného rozpočtu (naše verze stála přes 50 tisíc, a to byla jedna z levnějších), ale výhody, které s jeho používáním souvisí, finanční vykrvácení rychle zalepí.

No uznejte: Od teď se s dětmi pohybuju neustále na čerstvém vzduchu (pravda, když prší, nejde o žádnou příjemnou slast), zlepšuju si kondici (kolo váží samo o sobě zhruba 50 kilo), nezatěžuju životní prostředí, neplatím za jízdenky a nemusím se nikde tlačit v davu často kašlajících a smrkajících lidí.

Mým velkým požadavkem před nákupem bylo najít vhodnou verzi kola s elektrickým pohonem. Samo o sobě nákladní kolo totiž dost váží, a když se k tomu přičtou dvě děti a velký nákup, už se rychlost pohybu na kole v mém případě může přirovnat ke šnečímu tempu.

MÍLA (49 let): Gynekolog mě odbyl, že jsem v menopauze, ale já byla těhotná

Kolo v praxi

Také jsme hledali takové kolo, do kterého se vejdou pohodlně dvě děti i s nákupem. A můžu vám říct, že v nákladním prostoru naší verze, který je oproti těm ostatním veliký, jsem už převážela pohodlně čtyři děti nebo dva dospěláky najednou, vánoční stromeček, dětská kola, gril i židličky na piknik nebo dvě obrovské dvacetikilové krabice z pošty.

Zkrátka a dobře, dostatečný prostor byl u našeho výběru zásadní, i když s tím pak souvisí horší manipulace při zatáčení nebo otáčení se. Ovšem na všechno se dá zvyknout. A naše dvě děti si nového člena domácnosti od začátku oblíbily natolik, že často po příjezdu domů odmítají z kola vysedat, nebo se naopak těší, že si tentokrát sednou na jiné místo než včera.

Velkou výhodou je také to, že tam můžou děti v klidu sníst svačinu, aniž bychom museli hledat lavičku nebo dokonce kavárnu. A když prší? Zas až tak nic zásadního se neděje. Kolo standardně obsahuje stahovatelnou střechu, která vnitřek nákladního prostoru chrání před mokrem a skrze čtyři malá okénka do něj prosvítá světlo. A vy jako řidič musíte v lepším případě nasadit pláštěnku a doufat v brzké vyjasnění.

Jak se jezdí s tažnou tyčí za kolo?

Rok zkoušení

Od našeho nákupu za několik týdnů uběhne rok. A dodnes jsem přesvědčená, že jsme s přesedláním na nákladní tříkolku udělali nejlíp. Potíž může nastat v tom, když nemáte kde toto kolo zaparkovat. Nedá se lehce zvednout a odnést do kolárny.

A nechat ho stát jen tak venku? Osobně bych neriskovala, ani kdyby se k tomu pořídil ten nejdražší zámek světa. Nutno také podotknout, že je prověření a servis od odborníků potřeba mnohem častěji než u klasických bicyklů. Většinou se ale jedná jen o seřízení brzd nebo přehazovačky.

Takové nákladní kolo většinou pohodlně zvládne jen rovné povrchy. Členitější terény jako louky nebo lesní cestičky už půjdou ztěžka. Také při parkování zabere o trochu víc místa, takže ho možná nezaparkujete jen tak lehce před obchodem. Na druhou stranu pak na něm pohodlně odvezete i víkendový nákup.

Požadavky na nákladní kolo aneb Otázky před nákupem

  • Co budu převážet a jak často?
  • Jak velký prostor potřebuju?
  • Jak dlouhé tratě a po jakém typu terénu budu nejčastěji jezdit?
  • Budu preferovat rychlost a pohyblivost, nebo stabilitu? Pořídím si nákladní kolo se dvěma, nebo třemi koly?
  • Z jakého materiálu by měl být nákladní prostor – dřevo, či plast?
  • Kolik peněz do nákupu chci investovat?
  • Budu potřebovat elektropohon?
  • Co všechno používání nákladního kola obnáší?
  • Jak se dá nákladní kolo pojistit?
  • Kde budu nákladní kolo parkovat?

Video: Podívejte se, jak vybrat bezpečnou a padnoucí helmu na kolo

Jak nasadit dítěti správně helmu? Vyvarujte se chyb a podívejte se na video
Rodičovská dovolená na cestách! 4. díl: V Paříži jsou děti na obtíž
Rodičovská dovolená na cestách! 8. díl: V Lisabonu si musíme střežit děti

 

Témata: Děti, Video, Batole, Praktické rady, Rodiče, Cestování, Maminka cestuje, Malý, Otáčení, MEŠ, Elektrický pohon, Vánoční strom, Berlín, Velký nákup, Náš, Lisa, Lisabon, Dřevo, Seřízení, Paříž, Životní prostředí, Pohyblivost, Vánoční stromeček, Velký prostor, Krabice