Maminka.czHračky pro děti

POZOR: Tyto hračky jsou dětem nebezpečné. Zbavte se jich

Iva Endrychová 24.  4.  2014
POZOR: Tyto hračky jsou dětem nebezpečné. Zbavte se jich
Radost z nové hračky se může změnit ve smutek. Pokud někde narazíte na ty, uvedené v tomto článku, vyhněte se jim obloukem. Kromě radosti ze hry mohou dítěti později způsobit i zdravotní problémy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nebezpečnost hraček spočívá v tom, že obsahují ftaláty. Ty sice nevidíme, ale nejzákeřnější nebezpečí jsou často neviditelná. Ftaláty jsou látky, které se využívají k měkčení plastů nebo ke zvýraznění vůně v kosmetickém průmyslu popřípadě k denaturizaci lihu.

Nebezpečnost ftalátů tkví v tom, že způsobují mnoho vážných zdravotních problémů. Patří mezi ně například vrozené vady mužských pohlavních orgánů, nižší kvalita spermií, kontaminace mateřského mléka a následné vlivy na ještě nenarozené potomky.

Je známo, že děti hračky berou do pusy a sliznicí pak vstřebávají škodlivé ftaláty. Kontrolu hraček v České republice provádí hygienická služba a také Česká obchodní inspekce. Informace o výrobcích, ve kterých byl limit ftalátů překročen, vydávají velmi pravidelně. Vyhnout se výrobkům s obsahem ftalátů je prakticky nemožné, výrobci totiž nemusí uvádět obsah ftalátů na etiketě výrobku.

Podívejte se na hračky, jejichž prodej zakázalo ministerstvo zdravotnictví v poslední době:

Blišží informace o nebezpečných výrobcích naleznete na stránkách ministerstva

Témata: Děti, Hračky pro děti, Nebezpečné výrobky, Hráč, Nebe, Hra, Česká obchodní inspekce, Kvalita spermií, Hračky, Hračky na Heureka.cz