Maminka.czDěti a mateřství

Zavři pusu a jez! Aneb naše oblíbené rodičovské hlášky

Martina Machová 5.  11.  2012
Také občas vypustíte z úst perlu typu „Zavři pusu a jez!“? Kupodivu nám v takových případech naše robátka porozumí a alespoň na chviličku přestanou u jídla vyluzovat nejrůznější zvuky a začnou otevírat pusu kvůli obsahu lžíce. Jenže jak naši miláčci rostou, jsme jim podobnými hláškami stále víc k smíchu, zvláště slýchají-li je každou chvíli.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Zavři pusu a jez!“
„Sedni si tu, ani se nehni a koukej se rychle převlíkat!“
„Zavři oči a koukej spát! Nebo uvidíš!“
Možná by se i u vás doma našla nějaká ta perlička, která se vám vykutálí z úst ani nevíte jak. Třeba spěcháte, jste unavená, zkrátka toho máte hodně a mozek automaticky přepne na autopilota. A právě to je ten čas, kdy se odněkud z hlubin vašeho mozku derou na světlo světa výše uvedené skvosty.

Kde se berou?

„Perly“ nejčastěji dědíme po rodičích, mnohdy ani nevíme, co do našich hlav rodiče zaseli. Semínko vyklíčí spolu s těhotenstvím, a jak roste dítě, roste i ono. Jednoho dne přijde prozření i skandální odhalení; najednou ze svých úst uslyšíte jednu z těch tragikomických vět, které jste slýchala celé dětství. Ba co hůř, nejen že jste „to“ řekla, ale dokonce jste „to“ i mnohokrát zopakovala! A bohužel tomu po čase necháte volný průběh a za několik let již ani podobná nesmyslná rčení neregistrujete.

ČTĚTE TAKÉ: Zuzana Norisová je těhotná. Miminko čeká v únoru

Jedním uchem tam, druhým ven

Jenže právě zmíněné věty jsou nejen tragikomické, ale ony navíc příliš nefungují! Pokud je děti slýchají často, ve stále stejných situacích, naučí se (někdy i v rámci zachování zdravého rozumu) jednoduše vypnout. Výsledek celé akce je pochybný; my hučíme, jsme stále více vytočené, děti příliš nereagují, nebo se začnou vztekat a manžel jen kroutí hlavou nad všeobecnou hysterií. Sveřepí puberťáci neztrácí energii vztekem, ale naučí se vaše moudra chladně, bleskově a velmi trefně okomentovat.

Umět se zasmát sama sobě

Šňůru rodinných perel není vždy jednoduché přetnou. Nicméně výborně to umí humor. Jednoduše se zasmějete sama sobě a úměrně věku dětem vysvětlíte, čemu se smějete. Jen ať se potomstvo učí přemýšlet nad tím, co říká i nad tím co říkají druzí. Ať se učí nadhledu i zdravé sebekritice.

Milé čtenářky, nepřidáte také něco ze svých rodinných „klenotů“?

Témata: Děti, Autopilot, Perlička, Skandál, Hlas, Náš