Maminka.czZdraví

Zázračná dýně: Vyžene roupy i tasemnice, léčí záněty močových cest!

Martina Machová 4.  11.  2018
Ano, čtete dobře! Dýně jsou pomocnice v boji s některými parazity i jemným pomocníkem při zánětech močových cest.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejrůznějším druhům dýní, respektive tykví, se u nás vzhledem teplým létům daří lépe a lépe, tedy pokud mají kromě sluníčka i dostatek živin a vydatnou zálivku. V současné době je z jedlých tykví asi nejpopulárnější universální dýně Hokkaidó, která se podobně jako její další příbuzné hodí nejen k přípravě skvělé polévky, ale také do omáček, pomazánek i k pečení na slano a sladko.

Nelze se divit, že skvěle skladovatelné dýně kdysi bývaly jedním ze základů kuchyně severoamerických i jihoamerických indiánů, ti si ostatně všimli také jejich neobyčejných léčebných účinků. Dýně však neposkytovaly pouze potravu a léčivé přípravky, ale také řadu přes zimu nedostatkových vitamínů!

Úžasná dýňová polévka, která chutná i batolatům!

Dužina nabitá provitaminem A, semínka řadou minerálů

Tykev obsahuje až 90 % vody, některé druhy a odrůdy mají vysokou vitamínovou hodnotu. Například u tykví s oranžovou dužinou se vyskytují odrůdy s vysokým množstvím – až 38 mg – provitaminu A ve 100 g hmoty!“ uvádí se v knize Z lesa i zahrady od Dagmar Lánské. (Jen o maličko méně než v mrkvi.) Nezanedbatelné není ani množství vitaminů řady B a menší množství vitaminu C. Z minerálů je zastoupen vápník, hořčík, fosfor, draslík a další. Sytě oranžové dýně, kupříkladu oblíbená odrůda Hokkaidó, překypují provitamínem A, který se v organismu přeměňuje na vitamín A nezbytný pro zdravé oči, kůži, potenci a také imunitu! „Áčko“ je totiž silný antioxidant chránící naše buňky před škodlivými vlivy znečištěného životního prostředí. Výživově velmi hodnotná jsou i semínka dýně, ta jsou perfektním zdrojem vitaminu E, dále pak zinku, hořčíku a třeba i L-tryptofanu, který zlepšuje spánek a je jemnou prevencí proti depresím.

Škrkavky, roupy i tasemnice, vezměte nohy na ramena!

Tykvová semena se ještě dnes používají jako prostředek proti parazitům. K tomuto účelu je třeba sníst asi 300 g semen. Parazity to nezabije, ale ochromí je to a za půl hodiny je lze po požití jedné polévkové lžíce ricinového oleje vypudit z těla ven,“ uvádí populární německý etnobotanik, antropolog a bylinář Wolf-Dieter Storl. Semena se k podobným účelům používala nejen v Evropě a u amerických domorodců, ale třeba také u afrických Zuluů. Ti k tomuto účelu vařili i speciální nápoj z kořenů tykve.

Nejlepší polévka při zánětech močových cest

Zatímco paraziti nás trápí spíše výjimečně, záněty močových cest jsou zejména mezi ženami všech věkových kategorií onemocněním velice častým a nepopulárním. Avšak i zde mají dýně své místo v prevenci a podpůrné léčbě, a to jak upravená dužina, tak i chutná dýňová semínka. Ta dokonce dle nejnovějších výzkumů (při pravidelné konzumaci) disponují výraznými podpůrnými účinky při onemocněních prostaty. A tak pokud se doma chystáte na krémovou polévku, svíčkovou omáčku z dýně, pečenou dýni s kari či dýňový koláč, nezapomeňte tyto lahodné pokrmy nakonec posypat i pomletými semínky!

Dýňové zajímavosti: Pasta na odstraňování pih i magické rituály u zemřelého

  • Staří Mayové používali šťávu z dýně na popáleniny.

  • Naši předkové vyráběli z dýňových semen pastu na odstraňování pih.

  • Pravidelně konzumované dýňové pokrmy spolehlivě odstraní zácpu.

  • Dýně ve všech kulturách ponoukaly k magickým rituálům; kupříkladu mexičtí indiáni z nyní dlabali a vyřezávali lampióny pro duše mrtvých. A dokonce i na Slovensku byl zaznamenán zvláštní zvyk, kdy se vodu vařenou se starými stonky dýní omývaly nohy stolu a židlí v místnosti, kde ležel na márách nebožtík.

  • Roku 1620 zachránili indiáni z kmene Wampanoag zimou vyhladovělé puritány z Evropy především darovanými dýněmi.

  • Tzv. obří tykev má pravděpodobně největší plody z rostlinné říše, výjimkou nejsou exempláře okolo 50 kg, rekordní jsou pak „kousky“ s průměrem 1 m a vážící 100 kg.

Máte rádi halloweenské dýně? Tato dýňová umělecká díla vás dostanou
Dýňové recepty, které zvládnete levou zadní a ještě si pochutnáte
Chvála přírodním antibiotikům! Známe 10 nejdostupnějších
Témata: Zdraví, Recepty, Výživa a stravování, Péče o dítě a jeho výchova, Jídelníček, Naše tipy, dýně, Wolf, Silný antioxidant, Svíčková omáčka, Evropa, Tasemnice, Močové cesty, Zvláštní zvyk, Podpůrná léčba, Indiáni, Vysoké množství, Zdravé oko, Zánět, Magický rituál, Tykev, Pravidelná konzumace, Léčivý přípravek, Dýňový koláč, Kultura, Zdraví na Heureka.cz