Maminka.czNovorozenec

Zázračný bílý šum uspí každého nespavce. Znáte ho?

Přišli jste z porodnice a… od té doby jste se nevyspali. Vaše miminko strašně špatně zabírá, každý nepatrný zvuk ho budí, v noci je neklidné a plačtivé. A vy? Vy už začínáte být plačtiví jakbysmet. Dali byste cokoli za to, aby vaše dítě spalo? Vyzkoušejte bílý šum.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Miminka jsou v děloze zvyklá na neustálý ruch. Vnímají tlukot vašeho srdce, proudění krve, všude kolem nich to šumí, teče a tluče. A pak se narodí a měla by usínat v naprostém tichu? Některá miminka se na tuto změnu adaptují hůře než ostatní a právě takovým může pomoci geniální bílý šum.

Co to je bílý šum?

Bílý šum nebo také bílý hluk či růžový šum odborníci nazývají monotónní zvuk – šum, který je tvořen mnoha tisíci tóny. Dohromady vytváří rovnoměrný hluk, který kupodivu dokáže odfiltrovat většinu ostatních zvuků (štěkání psa, startování aut pod oknem, páteční disko).

Představte si to jako třeba vysávání vysavače, foukání digestoře, pouštění sprchy, padání vodopádů či šum oceánu. Konstantní, neměnný a relativně příjemný šum.

8 kuriózních uspávacích prostředků: Myčka, fén nebo digestoř?

K čemu slouží bílý šum?

Bílý šum pomáhá spát nejen miminkům, ale i dospělým a lidé si ho pouští i v kanceláři, když se nemohou kvůli množství různých jiných hluků soustředit na práci. Není to žádný moderní výmysl,ale mnoha rodiči s nespavými miminky vyzkoušená věc. Mrkněte se třeba na toto diskusní forum na našem webu. Určitě tady najdete spoustu postřehů a tipů.

 

„Bez luxu jsme nespali“

Dcera Magdalény neusla bez zvuku vysavače: „Adélce jsme bílý šum pouštěli prakticky od šestinedělí. Byla hrozný nespavec. Večer nikdy nemohla zabrat a všechno ji hned probudilo. Přišla jsem ale na to, že jakmile v průběhu dne vytáhnu lux a pustím se do vysávání, spí do dvou minut. Začali jsme to zkoušet i večer a ono to opravdu fungovalo. Bohužel si na to dcera zvykla tak, že bez luxu už odmítala spát. Nahráli jsme ten zvuk na mobil a pak jí nechávali v pokojíčku radši zapnutý telefon než lux. Později jsme měli trochu problém ten návyk odbourat, ale postupně jsme se ho zbavili. Dneska je Amálce rok a dva měsíce a už nešumíme.“

Jak si takový bílý šum opatřit?

Máte několik možností. Buď si můžete koupit speciální přístroj, který disponuje výběrem z několika tipů zvuků: šum mořských vln, děloha, tlukot srdce a podobně. Nebo si tyto různé šumy můžete stáhnout z internetu do mobilu. Nebo si na telefon či na diktafon můžete nahrát opravdovou digestoř, fén či lux.

Budiž ticho! Test zařízení, kvůli němuž děti přestávají plakat

Redakční tip - Šumící medvídek myHummy

Nám v redakci se velmi osvědčila novinka - šumící medvídci myHummy. Nejen, že krásně vypadají, ale navíc jsou praktičtí. Kromě toho, že se dají vyprat, protože strojek z nich lze jednoduše vyndat,  umožňují nastavit pět různých typů šumu ve třech rozdílných frekvencích. Bonusem je potom senzor spánku, který se po vypnutí přepne do pohotovostního režimu a při zaznamenání hluku se opět aktivuje.

Klepněte pro větší obrázek

V redakci jsme testovali šumící hlavičku, která nás zaujala tím, že má vzadu uchycení, takže ji můžete v klidu zavěsit do postýlky, ale klidně také do autosedačky nebo kočárku a nemusíte mít obavy, že vám vypadne.

Za sebe mohu říct, že lituji, že jsem o bílém šumu nevěděla dříve, protože můj nejstarší syn usínal často o vysavače nebo zapnuté pračky. Pokud jsme nebyli na procházce venku, nejlépe okolo rušné cesty, tak nemohl doma, kde byl klid, zabrat. Nyní za měsíc očekávám narození čtvrtého potomka a myslím, že vzhledem k hluku, který u nás doma panuje (kdo má doma tři děti, tak chápe), jsem ráda, že znám řešení na problémy s usínáním, které mohou nastat.

Výhodou myHummy je také fakt, že když u vás bílý šum nebude fungovat, což si podle vlastních zkušeností a názorů maminek, které jej využívají, nemyslím, zůstane vám plyšová hračka, takže nepůjde o "vyhozené peníze".

MyHummy vyrábí také kojící polštáře s bílým šumem, které letosv březnu na veletrhu FOR KIDS získaly ocenění odborné poroty GRAND PRIX za inovativní výrobek. Takže pokud vás plyšák nezaujal, můžete vyzkoušet kojící polštář.

PS: A věděli jste, že fotografové novorozených miminek používají často bílý šum u focení, protože ví, že děti se díky němu uklidní a cítí se bezpečně?

VIDEO: Zázrak jménem bílý šum

Video je z webu uspavac.cz, další informace o bílém šumu najdete na www.bilysum.cz

VIDEO: Návod jak uspat miminko do minuty
Uspat děti bez boje? Zeptali jsme se maminek, jaké triky zabírají
Jak na uspávání miminka?
Pediatrie (poradna)

Jak na uspávání miminka?

Témata: Děti, Novorozenec, Miminko, Praktické rady, Medvídek, Odborná porota, Ostatní zvuk, Křikloun, Nízký stupeň, Šum, Bílý šum, Hluk, Speciální přístroj, Plyšová hračka, For KIDS, Vysavač, GRAND, Čtvrtý potomek, Zvuk, Digestoř, Magdaléna, Monotónní zvuk, Grand Prix, Uspávání, Diskusní fórum