Maminka.czChování a vztahy

Zdena: Mám mu věřit? Manžel řeší naši krizi s kamarádkou.

Martina Machová 27.  6.  2014
Zdena: Mám mu věřit? Manžel řeší naši krizi s kamarádkou.
Zdena zažívá hlubokou partnerskou krizi, její manžel ale vše řeší s kamarádkou, která mu prý velice pomáhá Lze takovému přátelství důvěřovat? Není toto řešení pro vztah příliš rizikové, nezmění se kamarádství v něco víc?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vždy, když řešíme nějakou hlubokou krizi, problém či trápení, jsme osudu vděční za někoho blízkého, někoho kdo nám pomůže, poradí, kdo nás podrží, zkrátka bude stát při nás děj se co děj. Jenže co když je to v případě partnera jeho kamarádka; chytrá, pěkná, nezadaná slečna, které se svěřuje se svými životními bolístkami i bolestmi? V takové situaci je bohužel i paní Zdena…

Už jednou mi byl nevěrný s dívkou z privátu

Naše krize začala po 5 letech manželství, rok po tom, co se narodil syn. Po porodu jsem měla dlouhodobé problémy v intimní oblasti a sex byl pro mne utrpením. Rok po porodu, takřka na den přesně, se navíc provalila manželova nevěra. Manžel chodil „na privát“, sexuální partnerky nestřídal, docházel pouze k jedné dámě. Chyběl mu sex, a tak si ho platil. Dle jeho slov se choval zodpovědně; sex byl vždy s ochranou, ona dáma – studentka vysoké školy – měla i potvrzenou zdravotní prohlídku. Citově se nevázal, chtěl zachovat rodinu.

V době, kdy jsme si kvůli těmto problémům chtěli dát ve vztahu pauzu, dostal manžel skvělou pracovní nabídku a přirozeně ji přijal; na 5 měsíců odjel na stáž do Abú Dhabí do Spojených arabských emirátů. Já s malým zůstala doma, bohužel nebylo možné, abychom jeli také. Manžel se v té době velmi sblížil s jednou kolegyní (byla zadaná), která byla na stáži s ním. Otevřeně o přátelství mluvil, vše se zdálo naprosto v pořádku, s onou dámou jsem dokonce několikrát hovořila po „skajpu“, po návratu u nás dokonce několikrát byla se svým tehdejším přítelem.

Rada na draka

Manžel tvrdil, že mu Erika moc pomohla seřadit si v životě priority a pochopit sebe sama. Navíc prý mají společné zájmy a pracovní problémy – mají si tedy hodně o čem povídat. Naše krize se bohužel táhne i po návratu, zdravotně jsem již v pořádku, ale náš intimní život se nezlepšil. Problémy se kupí a manžel vše řeší s kolegyní – telefonují si, píší, scházejí se, a to i o víkendech (Erika je nyní nezadaná a nemá rodinu, zato má čas). V poradně jsme byli na můj popud, avšak jen jednou. Psycholog mi po půl hodině naznačil, že je problém ve mně. Pro manžela je vše vyřešené; mám se s jeho vztahem smířit, Eriky se nevzdá.

„Jste křehká, velmi senzitivní a nestabilní bytost, nehledejte problémy kolem sebe, řešte spíše problémy, které máte ve svém nitru. Budujte své sebevědomí, pracujte na komunikaci s partnerem, zaměřte své síly tím správným směrem!“ – řekl mi tehdy terapeut. Polilo horko a manžela blaho – alespoň si to myslím. V podstatě manželovi v jeho očích požehal nadstandardní přátelství s Erikou.

Neříkám, že neměl v něčem pravdu, ale jeho vyjádření bylo jednostranné! Možná se mýlím, ale stále si myslím, že já bych měla být ta, která je na prvním místě, komu se manžel svěřuje a s kým řeší NAŠE problémy. Je mi strašně nepříjemná představa, že o sexu, ale i dalších osobních věcech mluví s pro mě cizí ženskou. A také jsem ho požádala, aby naše intimnosti, neprobíral s nikým třetím. „A jak chceš, abych to vyřešil, když o tom nesmím s nikým mluvit?“ dozvěděla jsem se. Když jsem tedy navrhla, že je potřeba abychom mluvili spolu, že poprosím babičku o víkendové hlídání a někam si vyjedeme, tak odmítl. Prý se už se mnou rozumně mluvit už dávno nedá a stejně by vše skončilo hádkou.

Vzala jsem to do svých rukou

Obrovský tlak jsem nakonec neustála a Erice jsem zavolala a dohodla si s ní schůzku, snažila být se milá a věcná. Vysvětlovala mi, co mého muže trápí a mně bylo do breku, proč o tom nemluvil se mnou, mnoho věcí jsem naprosto netušila. Nakonec bylo vidět, že je sama zaskočena tím, jak se mnou manžel jedná, kolik zásadních věcí netuším. Dokonce jsem měla pocit, že se sama lekla toho, jak na ní můj muž „visí“, a byla překvapená, že jsem normální ženská a ne přecitlivělá hysterka. Jenže až se manžel dozví, že jsem s ní mluvila, bude zuřit.

Osobně bych už nikdy nešla do vztahu, kde hraje první housle kamarádka. Časem jsem si totiž uvědomila, že pro mne je asi hlavním problémem a akcelerátorem krize ona a ne náš partnerský nesoulad a nevěra, kterou jsem mu již odpustila. Nejhorší je, že vším trpím nejen já a manžel, ale hlavně náš syn, který cítí domácí nepohodu a poslouchá hádky...


PS: Pokud vás zajímá konec Zdenina příběhu, možná se budete divit. V onom bouřlivém období se Zdena zamilovala. Nastoupila po mateřské do práce, kde pracoval i ON. Je o 15 let starší, vdovec, ale prý ten nejlepší chlap na světě. Zdena se rozvádí, stěhuje a plánuje…

Témata: Chování a vztahy, Vdovec, Normální ženská, Manželova nevěra, DHA, Kamarád, Abú Dhabi, Náš, Manžel, Správný směr, Bouřlivé období, Pracovní problém, Kříž, Bolístka, Hlavní problém, Eric, Intimní oblast