Maminka.czBatole

Zdravá strava pro batolata. Jak ji připravit doma?

Jistě všichni víme, že bychom se měli stravovat pestře a vyváženě. A že stejně tak jako to platí pro nás dospělé, platí to i pro batolata. Pestrost stravy (zastoupení rozličných druhů potravin) zajišťuje, aby nám nechyběly vitamíny, minerály a stopové prvky. Správná strava by tedy také vždy měla být pestrá – a tak je tomu i u batolat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Malé děti sice mají rozhodně dostávat odlišnou stravu než my dospělí, nicméně na pestrost bychom rozhodně zapomínat neměli.  A maso-zeleninové příkrmy  - obvykle zařazované k obědu - nejsou výjimkou!

Od zeleniny by mělo být zastoupeno více druhů v jedné porci - pokud druhy zeleniny nestřídáte a podstatnou část tvoří jen mrkev a brambor, ochuzujete dítě nejen o různé chutě, ale také o řadu cenných látek, které jsou zastoupeny právě v jiných druzích zeleniny. 

 

Nebojte se vyzkoušet i méně tradiční druhy zeleniny a kombinovat je dohromady – vyzkoušejte například dýni, cuketu, pastiňák, patizon, čekanku, batáty nebo fazolkové lusky!

 

Maso nesmí chybět

Velmi důležité – vzhledem k dostatečnému příjmu železa – je důležité pravidelné zařazování červeného masa – např. vepřového, hovězího nebo telecího. Opravdu bychom neměli preferovat jen maso bílé – krůtí, kuřecí nebo králičí, naopak uzeniny (šunka) by měla být zařazena do jídelníčku jen výjimečně - obsahují totiž nadměrné množství soli. 

Nezapomínejte ani na ryby. Zkuste dítěti nabídnout třeba lososa, tresku či tuňáka. Pokud do maso-zeleninových příkrmů přidáváte také malé množství kvalitního rostlinného oleje (např. řepkového oleje), chválíme vás. Dítě tak získá v jídle i velmi důležité nenasycené mastné kyseliny. 

Příkrmy pro batolata pokud možno vůbec nesolíme. Můžeme je však dochutit přidáním zelených natí – např. tymiánu, bazalky, rozmarýnu či petrželky.

Zkuste svým dětem připravit tyto pokrmy

Dýňová polévka:

Potřebujeme: 100 g máslové dýně, 30 g brambor, 30 g mrkve, 25 gramů libového kuřecího masa, lžička kvalitního rostlinného oleje, petrželka na ozdobení a dochucení.

Dýni, brambory a mrkev opatrně oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Omyjeme a očistíme kuřecí maso, nakrájíme je na malé kousky. Společně vše vaříme do měkka, po uvaření přidáme lžičku rostlinného oleje a čerstvou petrželku nasekanou nebo rozmixovanou. Kousky v polévce můžeme pomačkat nebo část obsahu rozmixovat.

Králík s bramborem a špenátem

Potřebujeme: 60 g brambor, 100 g špenátu, 25 g kuřecího masa, lžička rostlinného oleje

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky, uvaříme je s kmínem do měkka. Listový špenát omyjeme, spaříme a dusíme - když je již hotový, přidáme k němu lžičku kvalitního rostlinného oleje. Libové králičí maso očistíme a vaříme či dusíme do měkka. Špenát můžeme nasekat nebo rozmixovat. Poté jej nakrájíme na malé kousky nebo nasekáme či rozmixujeme. 

Hovězí maso s květákem, brokolicí, mrkví a hráškem a bramborem

Potřebujeme: 30 g zeleného hrášku, 50 g brambor, 50 g mrkve, 30 g brokolice, 30 g květáku, kmín, rostlinný olej, 25 g hovězího masa

Brokolici a květák omyjeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky, mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, která ještě rozpůlíme. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky.

Společně pak zeleninu dusíme do měkka, po skončení tepelné úpravy přidáme lžičku kvalitního rostlinného oleje, zeleninu můžeme pomačkat nebo rozmixovat.

Hovězí maso očistíme, omyjeme a vaříme a dusíme nakrájené na malé kousky společně s kmínem. na závěr můžeme dochutit a dozdobit čerstvou petrželkou nasekanou na kousky nebo rozmixovanou. 

Odborná spolupráce: Jitka Laštovičková

 

Témata: Děti, Výživa a stravování, Batole, strava, Jak, Dom, Druh zeleniny, Šunka, Rostlinný olej, Hovězí maso, Patizon, Tradiční druh, Zeleninový příkrm, Zdravá strava, Listový špenát, Pastiňák, Kuřecí maso, Květák, Ozdobení, Dýňová polévka, Petrželka