Maminka.czZdraví

Zdravá střeva jsou základ. Jaké "hodné" bakterie dítě potřebuje?

Tereza Víchová 10.  1.  2018
Probiotika, prebiotika, laktobacily? Uděláme vám jasno. Co naše děti ke zdraví potřebují a kde to najít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestli jste o nich doteď neslyšela, jistě vám je nabídne lékárník, až váš drobeček „lehne“ třeba s kolosální angínou. Probiotika se užívají právě i jako doplněk antibiotické léčby. Ale pozor, zdaleka ne jen tehdy. Bez speciálních „hodných bakterií“ to zkrátka nejde už od narození.

Od prvních dnů na světě
Víte, že se s tzv. mléčnými bakteriemi (probiotiky) vaše dítě setká už od prvních chvil, kdy na světě otevře oči? Mateřské mléko totiž obsahuje bohaté množství těchto prospěšných bakterií, které chrání mimo jiné i obranyschopnost našeho dítěte. Příroda to zkrátka uměla vymyslet geniálně: I když se vaše miminko najednou z bezpečí dělohy prodere na svět, kde číhají spousty bacilů, umíte ho ochránit vy sama díky kojení. Mléčné bakterie si pak můžete zjednodušeně představit jako miniaturní bojovníky s nepříznivými vlivy.

Užíváte antibiotika? Potom nezapomeňte na probiotika. Patří k sobě


Co se děje v malém těle
Ve střevech neprobíhá pouze trávicí proces. Tvoří se tu tzv. „obranné linie“ proti vnějším vlivům. Probiotické kultury zpomalují rozmnožování nežádoucích mikroorganismů, a zlepšují tak celkovou vitalitu zažívacího a imunitního systému. Až budete mít doma malého školáčka s opakujícími se záněty středního ucha, věčnou rýmou a bolestí v krku, budete řešit, jaké vitaminy mu koupit. A třeba vás vůbec nenapadne, že posílit by se měla právě i „střeva“. Ne nadarmo se říká, že zdraví začíná právě tady. Trávicí trakt je zkrátka nezbytně důležitý pro celkový stav našeho organismu.

Kde najít probiotika
Nekojíte? Třeba nemůžete ani přes veškerou snahu, nechcete z jakýchkoli důvodů nebo musíte miminko odstavit kvůli svým zdravotním potížím. A všichni kolem vás patřičně vyděsí, že odteď už bude „pořád nemocné“. Mateřské mléko je pochopitelně to NEJ, co miminko může mít, a tvoří se ve vašem těle přesně na míru. Ani to ale naštěstí neznamená, že nemůžete dítěti a jeho trávicímu systému dopřát kvalitní náhradu. Jestli přecházíte na umělou výživu, rozhodně to nedělejte sama, ale s pediatrem.

Bude totiž nutné vybrat jinou alternativu v podobě umělé mléčné výživy, která se
nejvíce mateřskému mléku přibližuje. Jen tak podpoříte správnou funkci zažívacího a imunitního systému.

Bude to fungovat?
Jestli se už předem děsíte zácpy a dalších nepříjemností způsobených změnou stravy, nemusíte. Novodobá mléka dokážou působit právě při prevenci zácpy nebo průjmu, zlepšují vstřebávání vápníku do kostí, zmírňují projevy kožních nemocí nebo potravinových alergií. Musíte zkrátka jen natrefit na to pravé. Probiotické kultury navíc odvádějí onu „imunitní práci“, kterou jako obranu před chorobami pro své miminko potřebujete. Podporují udržení ideální střevní mikroflóry, a to se pak bacily strachy třesou! Mléko by mělo rozhodně obsahovat především vitaminy D a K. Ty mají totiž jako hlavní úkol podporu obranyschopnosti organismu. 

Probiotika na talíř
Přátelské mléčné bakterie, které odrážejí útoky bacilů, mají bohužel krátký život. Jak pomoci i starším dětem, aby jich měly dostatek? Nejpřirozenější cestou je jídelníček, který dostatek probiotik zajistí. Nebojte se třeba nesterilovaného kysaného zelí nebo kvašených okurek. Děti rády odmalička ochutnávají. Když se tyhle později neoblíbené potraviny zavedou na talíř včas, máte vyhráno. Vybírejte také správné mléčné výrobky – ideální jsou kefíry a jogurty. Tady ale platí: Není jogurt jako jogurt. Zaměřte se proto na etikety. Heslo „obsahuje živé mléčné bakterie“ by vás mělo z hlediska zdraví dítěte nalákat více než obrázek nebo magnetka. A když váš drobek kvašenou okurku nebo bílý jogurt zkrátka nepozře? Zeptejte se v lékárně, potravinových doplňků přátelských k trávicímu traktu je už naštěstí dost. Těm mladším je můžete nenápadně rozpustit třeba ve lžíci přesnídávky, starší určitě nepohrdnou oblíbenou „bonbonovou“ formou.

Vyjasněte si pojmy

  • PROBIOTIKA – směsi bakterií přidávaných do potravin s cílem ovlivnit složení střevní mikroflóry a tím způsobem příznivě působit na zdravotní stav. Jde hlavně o bifidobakterie.
  • LAKTOBACILY – bakterie rodu Lactobacillus (známé jako laktobacily) jsou častou součástí probiotických směsí. Probiotikum je tedy širší, obecnější pojem.
  • PREBIOTIKA – nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry, a zlepšuje tak zdravotní stav konzumenta. Jsou součástí probiotických směsí.
Poradna: Jaký vliv má nezdravá strava matky na kojené dítě?
Děti a sladkosti: Jak dětem na Mikuláše a o Vánocích dopřát dobroty, ale chytře?
Batolata často na jídlo „nemají čas“. Proč jí někdy méně než kojenci?
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Kojení, Miminko, Praktické rady, Probiotika, Jak, Mléčná bakterie, Malý školáček, Hod, Krátký život, Linie, Základ, Potravinová alergie, Trávicí systém, Obranyschopnost, Umělá výživa, Mateřské mléko, Zažívací systém, Trávicí proces, Mikroflóra, Mléko, Kožní nemoc, Střevní mikroflóra, Zdraví na Heureka.cz