Maminka.czZdraví

Zdravá svačinka pro těhotné a kojící: Co si dopřát a neodbývat se?

Markéta Novák Matějková 6.  12.  2016
Svačinky dětí jsou pro každou mámu velké téma. Řešíme, co dětem dávat, aby jim nic nechybělo, často ale zapomínáme na to, co by mohlo chybět nám. Setkávám se s tím, že ženy přes den nemají čas věnovat se svému jídlu tak, jak by měly, což má své následky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Ve chvíli, kdy děti ulehnou, je konečně klid a čas se najíst, což není z dlouhodobého pohledu výhodný přístup. Nadbytečná energie se večer ráda ukládá ve formě tukových buněk. Navíc tělo zbytečně zaměstnáváme trávením jídla, které by se mělo soustředit spíše na regeneraci buněk. Dalším častým následkem odbývání se přes den je nedostatek mikroživin v jídelníčku a s tím spojená únava.

Svačinky nám maminkám mohou doladit a vyvážit celodenní stravu a být pomocníkem při zvládání běžných stresů, chutí a povinností. Jaké parametry by však taková zdravá svačinka měla mít? Měla by být nejlépe doma připravená z čerstvých surovin a měla by obsahovat nejen bílkoviny, sacharidy, tuky, ale i mikroživiny a fytonutrienty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Zamysleme se nad rozdílem mezi kupovaným šátečkem z bílé mouky a doma upečeným mrkvovým perníkem z celozrnné žitné mouky, oslazeným melasou a medem. Možností zdravých svačinek je opravdu mnoho, proto bych se teď zaměřila na ty sladké, které mohou být výbornou alternativou průmyslových pochutin,“  říká propagátorka zdravého životního stylu Kamila Metzová, která je také zakladatelkou webu Vařila Myšička.

Kamiliny tipy na sladké zdravé svačinky

  • jakékoliv čerstvé ovoce a kefír
  • jogurt s ořechy a medem (řecký jogurt)
  • domácí banánový pudink z chia semínek
  • koktejly smoothie
  • jahelník s jablky (bezlepkový dezert)
  • rýžový koláč s broskvemi a skořicí (bezlepkový)
  • nízkotučný tvarožník se špaldovou krupicí
  • celozrnná kefírová bábovka s karobem a pšeničnými klíčky
  • žitný knackebrot s povidly a zakysanou smetanou
  • domácí makovec
  • rozmixované avokádo s kakaem a obilným sirupem
  • koktejl z ovesných vloček a kešu ořechů

Nezapomínejte na superpotraviny

Kamila Metzová říká, že svačinky je možné podle potřeby doplňovat o hrst superpotravin podle ročního období. Radí také vybírat takové, které mají nejvíce antioxidantů, jako například borůvky, moruše nebo plody goji.

„Někdy se v rámci všech povinností dostaneme do takového shonu, že na přípravu domácí svačinky není čas. Nebo jsme mimo domov a potřebujeme jen rychle něco s sebou vzít. V dobré víře často sáhneme po zdravé tyčince.

Na seminářích ženám ukazuji na konkrétních obalech výrobků, jak obrovské kvalitativní rozdíly mezi nimi jsou. Doporučuji navíc zvolit takový druh tyčinky, který je v souladu s tím, co potřebujeme.

Chceme tělu dodat rychlou energii? Vyberme raw tyčinku ze sušeného ovoce. Chceme shodit nějaké to kilo? Dobrou volbou je pak proteinová tyčinka. Pro doplnění běžné energie jsou pak ideální tyčinky z ovesných vloček.

Vždy je ale potřeba zkontrolovat složení. Pokud ve složení na prvním místě figuruje cukr nebo glukózo-fruktózový sirup, rozhodně takový výrobek nekupujte. Chcete zdravou svačinku, ne chroupat cukr,“ říká.

Nejlepší jsou domácí celozrnné sušenky

Pokud vás nebaví zkoumat složení, tak Kamila Metzová doporučuje upéct si domácí celozrnné ovesné sušenky s ořechy a sušeným ovocem. „Moje nejoblíbenější jsou s konopným semínkem, lískovými ořechy a plody goji. Ty pak stačí doplnit přírodním kefírem a máte ideální svačinku, která výborně zasytí, vzpruží a nerozkolísá hladinu krevního cukru,“ dodává.

Velikost svačinek se pak jednoznačně odvíjí od náročnosti životního stylu. Kojící či sportující maminka musí tělu dodat více živin, jinak riskuje dlouhodobou únavu. Rychlou a zdravou svačinkou může být například hrst namočených mandlí, které jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku.

Naše tělo se totiž nenechá oklamat. Chce energii, chce živiny, chce pohladit chuťové buňky. Proto také Kamila Metzová doporučuje se přes den neodbývat a dopřát si alespoň malou zdravou svačinku.

Tvarožník ze špaldové krupice podle Vařila myšička

Klepněte pro větší obrázek

Ingredience: 2 tvarohy ve vaničce (polotučný, nízkotučný), 3 vejce5 lžic špaldové krupice, 100g másla, 100g sladidla (lze hnědý cukr, med, obilný sirup atd. ), 1 BIO vanilkový cukr, pšeničné klíčky na posypání (mohou být i mleté mandle), 2 lžičky BIO kypřícího prášku do pečiva, ovoce

Postup: Máslo vyšlehejte spolu s vejci a sladidlem. Přidejte tvarohy, vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu, 2 lžičky prášku do pečiva a oslaďte.Vmíchejte asi 5 lžic špaldové krupice. Těsto vlijte do vymazané a vyspypané kulaté dortové formy (průměr 26cm). Povrch poprašte pšeničnými klíčky nebo mletými mandlemi a bohatě ozdobte ovocem. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut.

 "Nejlepší je zdravé domácí pečení, díky kterému rodina ušetří," říká Kamila Metzová
Zelenina v utajení: Tyto báječné zeleninové recepty si děti zamilují

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Výživa a stravování, Kojení, Borůvky, Propagátorka, Hnědý cukr, Čerstvé ovoce, Vanilkový cukr, Protein, Kypr, Zdravá svačinka, Řecký jogurt, Svačinka, Rostlinný zdroj, Bábovka, Obilný sirup, Sušené ovoce, Krevní cukr, Broskve, Zdraví na Heureka.cz