Maminka.czZdraví

Jak zdravě grilovat? Jde to! Připravte marinádu a grilujte při nižší teplotě

redakce 21.  4.  2018
Grilování patří mezi oblíbené jarní a letní kratochvíle. Je to dokonce jeden ze zdravějších způsobů přípravy jídel. Tedy, pokud se griluje správně. Přečtěte si, jak takové zdravé grilování vypadá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nutkání na zvracení, pocit plnosti, nafouklého břicha, plynatost a průjem. To vše jsou projevy nadměrné zátěže slinivky břišní a následné nedostatečné tvorby trávicích enzymů (amylázy na trávení cukrů, lipázy na trávení tuků a proteázy na bílkoviny). Špatně upečené maso může způsobit kromě běžných trávicích obtíží i pankreatický záchvat, často vyžadující hospitalizaci.

Průzkum ukázal, že lidé, kteří pravidelně konzumují grilované, smažené nebo opečené maso, mají navíc vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny pankreatu, žaludku, plic a prsů. Úprava masa při vysoké teplotě totiž podporuje tvorbu rakovinotvorných látek (karcinogenů) – a ne v zanedbatelném množství. Je proto vhodné dbát na následující doporučení.   

ČTĚTE TAKÉ: Jak grilovat maso: záleží na teplotě grilu, masu i marinádě. Co všechno si ještě pohlídat? 

1. Udělejte marinádu

Nešetřete červenou paprikou, pikantní marinády snižují tvorbu karcinogenů. Pomůže také přidání tymiánu, šalvěje nebo česneku. Obzvlášť silný je rozmarýn. Nezapomeňte, že děti nemají příliš rády pikantní marinády. Myslete na to při grilování s dětmi.

2. Nepečte při vysoké teplotě

Raději grilujte maso déle a při nižší teplotě, nejlépe pod 163 °C. Zajistěte ale minimální teplotu pro pečení. Můžete ji kontrolovat teploměrem – vnitřní teplota masa musí být alespoň 75 °C.

3. Předvařte pokrm

Jídlo, které plánujete grilovat, dejte na jednu až dvě minuty do mikrovlnné trouby a nastavte na střední výkon. Za 2 minuty v mikrovlnce se sníží obsah karcinogenů o 90 %. Nezapomeňte vylít šťávu, ta obsahuje nejvíc nebezpečných látek.

4. Grilujte zeleninu

Zelenina je skvělou, vydatnou a hlavně zdravou variantou grilování. Když si neumíte odepřít maso, zkuste spojení masa a zeleniny a připravte si třeba kebab.

Inspiraci na grilování najdete také na webu Recepty.cz

5. Připravujte krátce  

Nemá smysl marinovat přes noc. Nálev nepronikne hluboko do masa, takže chuť výrazně nezmění. Stačí pár hodin. Krátce před podáváním odstraňte z povrchu masa nadbytečnou šťávu, ta je největším zdrojem karcinogenů.

6. Odlehčené dresinky

Místo hutných kupovaných majonézových dresinků si připravte lehké domácí z jogurtu nebo zakysané smetany. Ochutit je můžete, česnekem, bylinkami. Dobrý je také dresink s modrým sýrem.

Pokud je pro vás chuť majonézy nenahraditelná, tak k vámi vytvořenému dresinku přidejte třeba jednu lžíci majonézy.

VIDEO: Jaké maso pořídit v řeznictví na steak, abychom neutratili jmění

Grilovačka pro malé divochy
Maso nemusí být každý den, zkuste naše vegetariánské recepty
Tipy pro víkendové grilování
Výživa a stravování

Tipy pro víkendové grilování

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Schéma, Tymián, Grilovačka, Střední výkon, Mikrovlnná trouba, Máří, Vyhledávání, Opečené maso, Tip, Grilování, Marináda, Vysoká teplota, Nadměrná zátěž, Zakysaná smetana, Lípa, Grilované maso, SALVE, Následující doporučení, Dresink, Zdravý způsob, Vysoká pravděpodobnost, Způsob přípravy, Nízká teplota, Zdraví na Heureka.cz