Maminka.czZdraví

10 super potravin, které vám pořádně pročistí játra

Ulekare.cz Ulekare.cz 13.  2.  2014
10 super potravin, které vám pořádně pročistí játra
Ať už máte játra nemocná, nebo jste to jen přehnali s alkoholem či tučným jídlem, zasloužil by si tento orgán trochu péče. Jinak riskujete nejen poruchy trávení či chronickou únavu a bolesti hlavy, ale i kardiovaskulární onemocnění a alergie.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Česnek
Není jen přírodní antibiotikum. Dokáže také aktivovat enzymy, které odplavují toxiny z těla. K tomu obsahuje i vysoké množství alicinu a selenu, což jsou přírodní látky, které játra přirozeně čistí.

2. Grapefruit
Vitamínová bomba v podobě čerstvého nebo vymačkaného grapefruitu odstraní nejen toxické látky, ale i karcinogeny z jater. Vitamin C a antioxidanty obsažené v tomto ovoci vám pomohou i po náročném večírku.

3. Červená řepa
Zapomeňte na horory ze školních jídelen. Červená řepa se dá připravit chutně a díky vysokému obsahu rostlinných flavonoidů působí příznivě na všechny jaterní funkce.

4. Listová zelenina
Čím zelenější, tím lepší. Saláty či špenát dokážou neutralizovat kovy, chemikálie i pesticidy, které se mohou vyskytovat v naší potravě.

5. Zelený čaj
Působí blahodárně na celý organismus díky vysokému obsahu antioxidantů. Dopřejte svým játrům šálek denně.

6. Avokádo
Obsahuje zdraví prospěšné mastné kyseliny, ale i množství vitaminů a minerálů. Játra obzvlášť ocení antioxidant glutathion, díky kterému se snáze zbavují škodlivin.

7. Brokolice a kedlubny
Důležité jsou při tvorbě trávicích enzymů, čímž usnadňují játrům jejich práci.

8. Citron
Je nejen bohatý na vitamin C, ale likviduje též toxické látky a podporuje trávení.

9. Kurkuma
Obsažená je zejména v indické směsi koření kari. Pomáhá při trávení tuků a při tvorbě žluči, která je pro trávení tuků nezbytná. Je to jeden z přírodních prostředků, s nímž lze detoxikovat svá játra.

10. Vlašské ořechy
Tento symbol zdravé výživy je bohatý na glutathion a omega-3 mastné kyseliny. Jádra jsou zdravá pro srdce, mozek a v neposlední řadě podporují játra při očistných procesech.

Jídlem se dá leccos zkazit, ale i napravit. Věnujte pozornost svému jídelníčku, jeho správné složení vás dostane do fyzické i psychické pohody.

Zdroj: www.ulekare.cz

Témata: Zdraví, pořad, Web Ulékaře.cz, Červená řepa, Sup, Vysoké množství, Správné složení, Trávicí enzym, Karcinogen, Listová zelenina, Játra, Vitamínová bomba, Přírodní antibiotikum, Pór, Super, Zdraví na Heureka.cz