Maminka.czZdraví

10 tipů pro vlasy v kondici

Jana Knaislová 26.  6.  2009
10 tipů pro vlasy v kondici
Dlouhá zima unavila vás i vaše kadeře. Mrazy se podepsaly dokonce také na vlasové pokožce. Co s tím, když chcete být na jaře dokonale krásná?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Máme pro vás návrh. Vyzkoušejte deset tipů, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s kadeřníkem Robertem Starým, majitelem tří vítězných titulů v prestižní kadeřnické soutěži Czech and Slovak Hairdressing Awards. Uvidíte, že brzy budete ze svých vlasů zase nadšená...

1. SPRÁVNĚ JE MYJTE

Na krásu a zdraví svých vlasů pamatujte již při výběru pečující vlasové kosmetiky. Pokud jim chcete opravdu prospět, volte šampony bez sulfátů. To jsou agresivní čisticí složky často přidávané nejen do kosmetických přípravků, ale také čisticích chemikálií. Rozhodně také zapomeňte na mýtus, že je nutné mýt vlasy dvakrát. Tím se zbytečně vysušují. Šampony jsou dost koncentrované, takže je stačí nanést na vlasy pouze jednou. Při mytí můžete zároveň podpořit i růst vlasů, a to příjemnou masáží. Provádějte ji však bříšky prstů, nikoli nehty!

2. BALZÁMUJTE

Kondicionér po umytí vlasů šamponem by se měl stát naprostou samozřejmostí. Obnovuje totiž vlas, uhlazuje jeho povrch a správně zvolený přípravek dokáže i jemným kadeřím dodat potřebný objem. Dbejte ale na jeho důkladné vymytí, protože zbytky pečujících přípravků ubírají vlasům na kráse. Rychleji se pak mastí a usazují se na nich nečistoty. Pokud je vaším cílem objem, nanášejte kondicionér od poloviny délky vlasů ke konečkům. Jestli chcete docílit dokonalého lesku, ošetřete jím vlasy po celé délce.

3. REGENERUJTE

Spreje, krémy, pěny a olejíčky, které by měly vlasy chránit před tepelným poškozením, fungují jen částečně. Bez pravidelné regenerační kúry (aspoň jednou týdně) se vlasy prostě neobejdou.

4. FOUKEJTE JE DO KRÁSY

Vlasy vysušujte vždy po směru růstu a před fénováním do nich nikdy (dokud jsou vlhké) nezapomeňte nanést krém, pěnu či sérum na jejich ochranu před poškozením působením teplého vzduchu. Fén držte minimálně 10 centimetrů od vlasů a nesušte je příliš rychle (tím byste podpořila jejich krepatění) ani zbytečně horkým vzduchem. Ten jim pro změnu zbytečně ubírá lesk. Jejich povrch je pak matný a vlasy nepůsobí zdravě. Vůbec nejlepší je foukat je studeným vzduchem.

5. LEHCE ZAFIXUJTE

Nejdůležitější pro správný výběr stylingových přípravků je typ vašich vlasů, požadovaný tvar účesu i míra zpevnění. První část fixace splňují tužidla či pěny - nanášejí se na mokré i suché vlasy před finální úpravou. Dodají jim objem anebo naopak zkrotí ty krepaté a neposlušné. Lesky (tuhé, případně ve spreji) slouží k usnadnění rozčesání a uhlazení, aplikují se na vlhké vlasy ještě před fénováním. Fixační gely jsou univerzální, můžete je použít na mokré kadeře před závěrečnou úpravou nebo na suché k dotvarování účesu - hlavním účelem je jeho zpevnění, zvýraznění tvaru, docílit jimi lze i „mokrého“ vzhledu. Pozor však na množství, aby vlasy pod jejich tíhou neplihly. Finální úpravu vám pomůžou doladit laky. Zabraňují statické elektřině a zaručují dlouhotrvající tvar. Aplikujte je minimálně ze vzdálenosti 20 cm, jinak částečky aerosolu slepí kadeře do nevzhledných pramenů. Konečnou podobu nejlépe doladíte tvarovacími krémy a vosky, které zvládnou vymodelovat složité vlasové kreace a dodají lesk i hebkost zejména suchým a poškozeným vlasům.

6. PEČLIVĚ JE VYŽIVUJTE

Správnou životosprávou vlasů můžete zabránit i jejich předčasnému šedivění a vypadávání, ovšem pouze tehdy, dochází-li k vypadávání v důsledku stresu. Jde-li o zděděnou dispozici, moc toho nenaděláte... Vypadávání vlasů jinak souvisí také se stravovacími návyky a přísunem vitaminů i minerálních látek. Jestliže se vám nějakých nedostává, spolehněte se na potravinové doplňky, jež dokážou významně ovlivnit zdraví vlasů. Mezi ty, u nichž se tato schopnost prokázala, patří biotin, vitamin E, vitamin B a vitamin C.

7. BARVĚTE S CITEM

Lepší než odbarvování je pro vlasy barva. Odbarvování vlasy zatěžuje a poškozuje. Odstraňuje totiž jejich svrchní vrstvu, která je chrání. Z vlasů se pak rychle ztrácí vláha a snadno se lámou a třepí. Myslete na to, až zase budete snít o tom, že z havraní černě přejdete rovnou mezi světlovlásky...

8. UDRŽUJTE STŘIH

Konečky mají zejména u větších délek tendenci se třepit, a nebudete-li je nechávat pravidelně zastřihávat, neulomí se vám jen roztřepené konce, ale vlas se rozštěpí a může vám upadnout i pár centimetrů. Od poničených konečků si můžete pomoct i sama doma. Jejich odstřiháváním u jednotlivých vlasů (třeba večer u televize) určitě nic nepokazíte.

9. NAUČTE SE TO S HŘEBENEM

Večer před spaním nezapomeňte vlasy vždy pročesat a snažte se z nich dostat veškeré zbytky laku. Hlavně se ale naučte česat správně a s potřebnou ohleduplností. Investujte do kvalitního hřebenu z přírodních materiálů. Pokud jde o kartáče, nejvhodnější mají štětiny z divočáka. Při česání se pak předkloňte a vlasy přehoďte dopředu. Postupujte od konečků směrem ke kořínkům a zacuchané prameny jemně uvolňujte. Není nic horšího než začít pročesávat od kořínků a snažit se násilně rozčesat cuchance. Poté se postavte a pročešte a rozčešte spodní vrstvy vlasů (hřeben dejte pod vlasy, bodlinami směrem ven). Po jednotlivých tazích hřebene přejeďte vlasy dlaní, abyste zneutralizovala statickou elektřinu. Každý týden dopřejte vlasům několik tahů hřebenem navíc. U mastnějších vlasů to s rozčesáváním ovšem příliš nepřehánějte. A pamatujte, že vlasy jsou nejvíc oslabené, když jsou mokré. Proto na mokré vlasy použijte hřeben s bodlinami více vzdálenými od sebe. Kartáčujte pouze suché vlasy!

10. NEUPEČTE JE!

Kromě fénu si navykněte správně používat také kulmy a žehličky. Pokud chcete docílit provzdušněného účesu plného objemu, vlasy před natočením na kulmu vyfoukejte v předklonu. Nezapomeňte, že před použitím jakýchkoli tepelných nástrojů musí být vlasy zcela suché. Jsou-li mokré, vypaří se z nich přiložením horkého přístroje veškerá voda a už nebude možné je natočit. Před natočením nebo narovnáním je dobré použít ještě lehce tužicí přípravek ve spreji, aby finální účes vydržel co nejdéle, a každý pramen jím před narovnáním či natočením nastříkat. Nakonec vlasy přestříkejte lehce tužicím leskem a do konečků vetřete ještě nezbytné sérum, jež zabrání jejich poletování a scelí je.


  • Šampon s kašmírovým komplexem proti krepatění vlasů Enrich Shampoo, System Professional, Wella, 399 Kč
  • Intenzivní regenerační balzám na suché vlasy, Pantene, 74,90 Kč
  • Noční obnovující péče pro husté, suché a zcitlivělé vlasy Real Control Overnight Treat, Redken, 810 Kč
  • Ionizující fén Double Blow HairDryer, Lee Stafford, 1490 Kč Lesk na vlasy Diamond Gloss, Nivea, 99 Kč
  • Doplněk stravy proti vypadávání vlasů a na zvětšení jejich objemu, Innéov hustota a objem vlasů, 665 Kč
  • Barva na vlasy se zlatými odlesky Palette Golden Gloss Intensive Color Creme, Schwarzkopf, 87,90 Kč Měkký kartáč na vlasy Cushion Brush, Toni & Guy, 440 Kč
  • Žehlička na narovnání a kadeření vlasů, Sephora, info o ceně v obchodě
  • Mít krásné a zdravé vlasy není nic těžkého. Správně je vyživujte, myjte, česejte, upravujte, fixujte, a máte po všech vlasatých starostech! To přece stojí za zkoušku...
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Vlasy, Kreace, Požadovaný tvar, Tip, Divočák, Zdraví na Heureka.cz