Maminka.czZdraví

13 cviků pro sexy bříško - hubnoucí triky pro každý typ faldíku

Ilona Laužanská 19.  6.  2013
Toužíte po břišních partiích plochých jak žehlcí prkno? Máme pro vás hubnoucí triky pro každý typ tukového faldíku, včetně změny jídelníčku a cviků šitých na míru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nafouklé břicho

Nejenže v těsné sukni nevypadá právě ideálně, ale navíc vám často znepříjemňuje život. A je neklamným znakem toho, že se vaše zažívání trochu zadrhává…

  • Problémy tohoto druhu někdy mívají na svědomí lepek, alkohol, droždí nebo mléčné výrobky. Zkuste vypozorovat, která potravina způsobuje trable právě vám – postupně vyřaďte jednotlivé položky ze seznamu svého jídelníčku na 14 dní a pozorujte, jaký to má na vás vliv.
  • Zkuste se vyhnout dezertu v podobě ovoce po jídle, může to totiž zčásti přispívat k pocitu nafouklého břicha.
  • Přizvěte si na pomoc zdraví prospěšné bakterie. Načerpáte je z kefíru, neslazeného jogurtu nebo probiotických doplňků.
  • Poraďte se s lékařem nebo výživovým poradcem. Dlouhodobě nafouklé bříško může být signálem, že trpíte zánětem trávicího ústrojí, potravinovou alergií nebo intolerancí určité potraviny.

Cviky na míru: 1, 2

Poporodní bříško

Vrátit bříško znovu do formy může být pro novopečené maminky během na dlouhou trať. V tomto případě se nevyplatí nic uspěchat.

  • Obstarejte si přísun „dobrých tuků“, které vám pomůžou ustálit vaši náladu a cítit se klidně a vyrovnaně – to vám usnadní cestu zpátky k vašim původním křivkám. Zařaďte do jídelníčku hrst oříšků, avokádo, lososa, sardinky nebo panenský olivový olej.
  • Dbejte na přísun bílkovin 4x denně, udržíte si tak stabilní hladinu cukru v krvi a podpoříte spalování tuků. Vybírejte si kvalitní zdroje bílkovin, jako je libové maso, cizrna nebo netučný sýr.
  • Nejméně prvních šest týdnů své břišní svaly nechte odpočívat, a i pak začínejte s cvičením jen velmi pozvolna. Když budete mít nějaké pochyby, raději se o cvičení poraďte se svým lékařem.

Cviky na míru: 3, 4, 5

ČTĚTE TAKÉ: Vyrýsujte problémové partie - speciální cviky podle fitness trenéra

Tukový polštář na pupíku

Řítí se na vás lavina povinností a vy nevíte, kam dřív skočit? Při stresu se do těla vylučuje hormon kortizol, který podporuje vznik tukové pneumatiky kolem středu těla.

  • Poslechněte babskou radu a před spaním si dejte sklenici teplého mléka. Obsahuje totiž látku zvanou tryptofan, která vám pomůže s usínáním. Pokud jde o snížení hladiny kortizolu a pozitivní vliv na vaši štíhlou linii, vyplatí se jít na kutě co nejdříve (už kolem deváté večer). Hodiny spánku před půlnocí jsou v tomto ohledu nejblahodárnější.
  • Do jídelníčku zařaďte co nejvíce listové zeleniny, která je nabitá minerály, které vám pomůžou snížit hladinu stresu.
  • Co se týče pohybu, vyberte si třeba jógu, tai-či nebo chůzi – zkrátka takový druh sportu, který vám kromě spálených kalorií přinese i pozitivní vliv na vaši psychiku.

Cviky na míru: 6, 7, 8

Miniaturní faldík

Začíná vám na spodní straně bříška rašit tukový faldík? Většinou to ukazuje na špatné držení těla, nedostatek pohybu a uspěchaný životní styl.

  • Vsaďte na sporty, které zlepšují držení těla, a pravidelně je střídejte, abyste procvičili celé tělo – ideální je kterýkoli druh tance, plavání nebo cvičení na gymnastickém míči. Zařaďte i cviky na záda, když se ponesete vzpřímeně, drobné nedostatky v břišních partiích budou méně výrazné.
  • Zamyslete se nad svým jídelníčkem a snižte příjem cukru, nasycených tuků a bílé mouky. Až zasednete ke stolu, vyhraďte si na jídlo dostatek času a dostatečně rozkousejte každé sousto. Po jídle zhltnutém ve spěchu se totiž můžou v žaludku tvořit bubliny vzduchu, které zvýrazní nafouklý vzhled.

Cviky na míru: 9, 10, 11

Postava typu jablko

Pokud máte kila navíc, vaše zakulacené břišní partie jsou pravděpodobně součástí postavy typu „jablko“. I s tím se dá něco udělat!

  • Z jídelníčku pokud možno vyškrtněte i bílou mouku, bílý chleba, sladkosti a alkohol. Dejte vale instantním či předpřipraveným jídlům. Obsahují totiž toxiny, kvůli nimž vaše tukové buňky nabobtnávají do větších rozměrů.
  • Podle několika různých studií může být přibývání tuku na břiše spojené s konzumací červeného masa. Proto vsaďte raději na libové bílkoviny v podobě ryby, krocana a kuřecího masa bez kůžičky.
  • Proveďte revizi obsahu svojí ledničky a spíže a zařaďte tam více celozrnného pečiva, ovoce, zeleniny a v umírněné míře i oříšků a semínek.

Cviky na míru: 12, 13


13 cviků pro sexy břišní partie

S Hankou Kynychovou se k plochému bříšku propracujete rekordní rychlostí. Je autorkou speciálního posilování "břišní pekáč", které dá zabrat těm správným svalům.

1) Nafouklé bříško (A)

Ležíte na zádech se spojenými chodidly nohou, kolena vytočíte do stran, bederní část zad je vyklenutá, břicho nafouklé. S výdechem vtáhněte břicho a bederní část zad přilepte do podložky. Vydržte 20 vteřin a vraťte se zpět do výchozí pozice.

2) Nafouklé bříško (B)

Klekněte si na obě kolena, nohy mějte mírně od sebe, opřete se o obě ruce a prohněte se v zádech. Uvolněte oblast konečníku, nádech. S výdechem udělejte zády kočičí hřbet a vtáhněte dovnitř k sobě oblast konečníku.

3) Poporodní bříško – zpevnění pánevního dna (A)

Výchozí pozice je v lehu na zádech. Zvedněte nohy a pokrčte je v kolenou, ruce položte na kolena a držte vše v pravém úhlu s kyčlemi, nádech. S výdechem zatlačte koleny do rukou, zvedněte bedra a vydržte v této pozici 20 vteřin. Zopakujte několikrát, minimálně 3x.

4) Poporodní bříško – zpevnění pánevního dna (B)

Ležíte na zádech, nohy držte v šíři boků, pokrčené v kolenou, ruce podél těla. Následuje nádech. S výdechem zvedněte bedra z podložky a stáhněte obě hýždě k sobě. Po krátké výdrži se vraťte zpět do výchozí pozice.

5) Poporodní bříško – šikmé břišní svaly (C)

V lehu na zádech dejte ruce v týl. Obě nohy pokrčte v kolenou, horní položte patou na koleno spodní nohy. Nádech. S výdechem zvedněte horní část trupu, vytočte ji do strany tak, aby se loket dotkl kolene horní nohy, po krátké výdrži se vraťte zpět.
Zacvičte alespoň 20x na každou stranu.

6) Tukový polštář na pupíiku (A)

V lehu na zádech zvedněte obě nohy vzhůru, bedra držte přilepená k podložce a paže podél těla na podložce, nádech.
S výdechem zatlačte bedra do podložky a pánev lehce zvedněte, vydržte 15 vteřin a vraťte se zpět do výchozí pozice.

7) Tukový polštář na pupíiku (B)

V lehu na zádech zvedněte obě nohy vzhůru, bedra držte přilepená k podložce a paže podél těla na podložce, nádech.
S výdechem přitáhněte kolena a hrudník proti sobě, chvíli vydržte a vraťte se do výchozí pozice.

8) Tukový polštář na pupíiku (C)

V lehu na zádech pokrčte nohy v kolenou, zhruba na šíři boků, ruce držte na prsou, horní část trupu zvedněte nahoru tak, aby lopatky byly zdvižené, nádech.
S výdechem se zvedněte nahoru směrem ke kolenům, držte rovná záda. Po krátké výdrži se vraťte zpět do výchozí pozice.
Zacvičte alespoň 25x.

9) Miniaturní faldík (A)

V lehu na zádech zvedněte nohy tak, aby kolena a kyčle svíraly pravý úhel. Ruce dejte v týl, nádech. S výdechem pokrčte jednu nohu směrem k hrudníku, vytočte trup a dotkněte se protilehlým loktem tohoto kolena, totéž na druhou stranu. Strany vystřídejte alespoň 20x.

10) Miniaturní faldík (B)

Lehněte si na podložku s oběma nataženýma nohama. Jednu zvedněte zhruba 10 centimetrů z podložky. Ruce držte v týle a vydržte v této pozici 20 vteřin.
Spodní noha tlačí patou do země, druhou nohu zvedněte o 20 centimetrů nahoru a zvedněte i hrudník. Vydržte 20 vteřin. Celé opakujte na každou nohu alespoň 30x.

11) Miniaturní faldík (C)

Opřete ruce o předloktí, zvedněte tělo z podložky, nohy držte natažené, hlava je v protažení zad, nádech. S výdechem střídavě přitahujte koleno jedné a druhé nohy směrem vpřed a vracejte zpět do výchozí pozice. Zacvičte alespoň 30x na každou nohu.

12) Postava „jablko“ (A)

V lehu na zádech dejte ruce do upažení a nohy zvedněte kolmo ke stropu. Kolena a kyčle držte v právem úhlu, nádech. S výdechem pokládejte střídavě nohy vpravo a vlevo. Zopakujte alespoň 20x na každou stranu. Po krátké pauze zopakujte sérii ještě jednou.

13) Postava „jablko“ (B)

Sedíte na podložce, nohy pokrčte v kolenou, ruce držte za tělem, nádech.
S výdechem uklánějte nohy do stran, střídavě vpravo a vlevo. Opakujte alespoň 25x na každou stranu.

Témata: Zdraví, Sexy, Sex, Časopis Dieta, Správný sval, Libové maso, Nafouklé bříško, Výživový poradce, Kaz, Krocan, Nafouklé břicho, Typ, Pneumatiky, Břišní partie, Bříško, Fitness trenér, Cvik, Pravý úhel, Bederní část, Špatné držení, Trik, Nedostatek pohybu, Zdraví na Heureka.cz