[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Využijte konzistence kašiček, těstovin nebo rýže a rybu nenápadně vmíchejte do jídla. Malý strávník si mnohdy ani nevšimne, že mu na lžičce podáváte něco navíc a na novou chuť si pomalu a nenásilně zvykne.
Děti si raději hrají, než aby trávili čas u stolu. Proč nevytvořit z jídla obrázek? Zelenina na talíři ve tvaru rybičky děti zaujme a odvede jejich pozornost správným směrem.
Možná se nevyhnete neúspěchu a bude potřeba vyzkoušet více receptů. Naštěstí je nepřeberné množství variant, jak rybu upravit. Vedle klasického tepelného zpracování – např. ve formě filé, můžete rybu zakomponovat do pomazánek nebo vyzkoušet oblíbené rybí pasty.
zapojte děti do přípravy. Nejen holčičky rády pomáhají maminkám v kuchyni. Malý pomocníci ocení pocit, že je jich zapotřebí a i oni mohou přispět při přípravě rodinného oběda či večeře.
Děti jsou přirozeně zvídavé. Po vyprávění o mořských hlubinách a rybolovu se daleko snadněji nechají přesvědčit, že by rybám měly dát šanci. Ani samotný výklad o živinách, které rybí maso obsahuje, se nemine účinkem.
Přirozeným vzorem jste pro děti nejvíce vy sami. Pokud děti na vašem příkladu uvidí, že jíst ryby je „normální“, snadněji budou následovat tuto cestu.
Pomázánka z uzené makrely
Ingredience: uzená makrela - 100 g, měkký tvaroh - 100 g, bílý jogurt - 2 lžíce, hořčice (nemusí být), citrónová šťáva
Postup: Uzenou makrelu zbavíme kůžě maso rozmělníme vidličkou. Tvaroh rozšleháme s jogurtem a hořticí přidáme makrelu citronovou šťávu a promícháme! Na ozdobu můžete použít petrželku nebo čerstvou pažitkovou nať.
Rybí pyré pro děti
Ingredience: rybí maso (netučné - např. filé, pstruh, candát)- 100 g, veka chlebíčková - 100 g, mléko- 1/2 šálek, petrželka - 1 hrnek, máslo - 1/2 lžička, voda
Postup: Rybí maso udusíme ve vlastní šťávě, můžeme trochu podlít. Trvá to asi 15 minut. Potom rozdělíme na jednotlivé lupínky a opatrně vybereme případné kosti.
Veku necháme rozmočit v mléce. Obojí rozmixujeme i s petrželkou. Urovnáme do hrnečku nebo zapékací misky, přikryjeme, postavíme do nádoby s horkou vodou a ještě 15 minut pod pokličkou vaříme. Podáváme s čerstvou rajčatovou šťávou: dokonale zralé rajče oloupeme a prolisujeme. Malinko přisladíme.
Treska s rýží a zeleninou
Ingredience: filé z tresky - 8 ks, pórek - 1 ks, mrkev (větší) - 3 ks, rýže - 2 balíčky, strouhaný sýr (může být i víc) - 100 g, máslo, koření na ryby (nemusí být)
Postup: Tresku osolíme, opepříme, zakapeme citronem (případně posypeme kořením na ryby) a dáme do máslem vymazaného pekáče (já měla plech s vyšším okrajem) zapéct na 10 min. (pokud máme tresku mraženou, nejprve necháme rozmrazit).
Na hrubo nastrouháme mrkev, pórek nakrájíme na kolečka a krátce osmahneme na troše másla. Rýži uvaříme, necháme vystydnout (nemusí být, ale lépe se pak vmíchává sýr), zamícháme do zeleniny a přidáme strouhaný sýr. Tuto směs navrstvíme na filety a dáme na 20 minut zapéct do trouby.
Recepty byly převzaty z webu RECEPTY.CZ