Maminka.czNovorozenec

Časté intimní problémy malých chlapců. Na co dát pozor?

Helena Míková 24.  6.  2012
Časté intimní problémy malých chlapců. Na co dát pozor?
Lze v péči o malé chlapce podcenit či zanedbat něco zásadního, co se v budoucnu může odrazit v sexuální problematice?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

U malých chlapečků lze nepozorností a nesprávným postupem pokazit dost. Správná péče a ošetřování může vytvořit dobré podmínky pro budoucí plodnost a pohlavní život malého muže. Už po narození je třeba si všimnout, jestli má chlapeček v šourku obě varlata.

Mohou být ještě malá, mohou se pohybovat směrem k tříslům, hlavně když dítě pláče. Je proto dobré si všímat varlat v klidu, v teplém prostředí – nejlépe při koupeli. Při koupání se dá zvládnout péče o mužské pohlavní orgány celý život, od narození až do stáří.

DOPORUČUJEME: Nastavte svému miminku denní řád. Ušetříte si starosti!

Nejsou-li obě varlata dobře hmatná, je na místě návštěva dětského urologa nebo androloga specializovaného na preventivní andrologii dětství a dospívání. Nesestouplá varlata mohou znamenat nebezpečí neplodnosti a poruch hormonálních funkcí, které by mohly muže velmi trápit v dospělosti. Pokud varlata zůstávají v tříslech, je možná léčba podáváním léků v nosním spreji nebo injekcích (či kombinace obojího). Pokud to nepomáhá nebo jsou varlata uložená vysoko a současně je přítomná tříselná kýla, nezbývá než upravit stav do normy operací.

V dětském věku je třeba kromě patřičné hygieny dbát na přiměřený vývoj pohlavních orgánů. I v dětském věku se mohou vyskytovat nádory, vodní kýly (hydrokéla) či žilní městky v šourku (varikokéla). Včasným ošetřením těchto onemocnění se může zachránit funkce varlat a zdraví budoucího muže. Ošetřování pohlavních orgánů je u mužů v principu celý život stejné.

Už v prvních dnech by si maminka měla všimnout, jak chlapec čůrá. Předkožka na penisu bývá dlouhá, zakrývá ústí močové trubice. Maminky se někdy bojí stáhnout ji dozadu i při koupání. Důležité je, aby si všimly, jestli se při močení předkožka „nenafukuje“ jako balónek močí, která pak pomalu odtéká. Nejlépe je to patrné při koupeli, vyčůrání miminka do vaničky není nic nehygienického. Moč zdravého dítěte je sterilní, po vykoupání je jen třeba dítě osprchovat.
Když se do vany počůrá holčička, nikdo to většinou nezpozoruje.

Již u novorozenců je možné před močením pozorovat zvětšení objemu a délky penisu, někdy i regulérní plnou erekci. Předkožka bývá v prvních týdnech a měsících přilepená k žaludu adhezemi. Opatrným, nenásilným přetahováním předkožky za žalud v teplé koupeli se ji často podaří uvolnit, pokud ovšem není zúžená. Nafouknutí předkožky močí svědčí pro velké zúžení, a mělo by proto znamenat neodkladnou návštěvu dětského urologa.

Pokud je předkožka zúžená jen mírně, je možné nenásilným stahováním dozadu postupně dosáhnout rozšíření, ale pokud se vytváří prasklinky nebo chlapec dává najevo bolest, je opět třeba vyhledat lékaře. Někdy k vyřešení adheze stačí uvolnění kuličkovou sondou, jindy je nutná obřízka – podle stupně problému.

Pokud nejde předkožku delší dobu přetáhnout za žalud, není možné udržovat rýhu za žaludem v čistotě. Je zcela přirozené, že se tam ukládá bělavý maz – a do něj se snadno může dostat infekce. Bolestivý zánět většinou zhorší zúžení předkožky a obřízka je pak jediným řešením. Proto je vhodné raději navštívit lékaře včas.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Časopis Moje zdraví, Nosní sprej, Malý, Správná péče, Tříselná kýla, Teplé prostředí, Denní řád, Problém, Chlap, Malý chlapec, Intimní problém, Obřízka, Čas, Přetahování, Bolestivý zánět, Předkožka, Zdraví na Heureka.cz