Maminka.czZdraví

Hlídáte si složení dětských potravin? Éčka mají vliv i na astma

Jana Vašáková 17.  1.  2013
Tvrdí se, že v Americe existuje okolo 2500 éček a běžný Američan sní ve stravě za rok až 4,5 kg aditiv. Česká republika je na tom o něco málo lépe, alespoň co se čísel týče. Dle vyhlášky MZ č. 4/2008 Sb. je u nás v současné době povoleno něco málo přes 300 éček. Průměrný Čech jich zkonzumuje okolo 3 kg za rok.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechna aditiva použitá v potravinovém průmyslu by neměla být zdraví škodlivá. Jenže, některá éčka se doporučují jíst v omezeném, přesněji v maximálním množství. A to se týká jak dospělých, tak hlavně dětí, které když se do něčeho pustí, nevědí kdy přestat.

Zkuste vzít dítěti bez uvedení důvodu jeho oblíbenou čokoládu nebo mu rovnou vysvětlete, že celý pytlík bonbonů na počkání sníst nemá, když vy můžete. Pochopí vaše ratolest, že organismus dospělého snese mnohem víc toxinů než malé tělíčko, které se stále vyvíjí? A jaký to může mít na jeho zdraví dopad?

Děti, éčka a zdraví

Aditiva se dělí do mnoha skupin podle toho, k čemu slouží. Některá mají za úkol prodlužovat trvanlivost potravin (například konzervanty), zlepšovat jejich vzhled (přírodní a syntetická barviva, lešticí látky a podobně), chuť (náhradní sladidla, ochucovadla nebo glutamáty) a vůni (aromata). Zároveň předcházejí nebo likvidují růst nebezpečných bakterií, plísní a podobně, které mohou být pro lidský organismus nebezpečné. Některá jsou tedy naprosto neškodná, vyskytují se běžně v přírodě, jako například E 300 kyselina askorbová, což je vlastně vitamin C. Jiná mohou u citlivějších jedinců a ve zvýšené konzumaci určitým způsobem ovlivňovat zdraví. A jak již bylo napsáno, na dětech se případné nežádoucí účinky přídatných látek projevují nejvíce. Důvod je prostý, v poměru ke své váze snědí totiž více éček než dospělí. Zvláště pak, jedná-li se o sladkosti, limonády, žvýkačky nebo další ne příliš zdravé potraviny.

V některých případech se projevují bezprostředně nebo do několika dnů po pozření, a to reakcí podobající se alergii, tedy vyrážkou, dýchacími či trávicími potížemi. Zvýšená spotřeba barviv může mít vliv na hyperaktivitu dětí či na astma. Dusitany a dusičnany zase bývají spojovány s bolestmi hlavy a zažívacími problémy. Celkově pak mohou éčka u citlivějších dětí snižovat obranyschopnost organismu. Jejich omezení ve stravě dětí, zvláště pak těch malých, by mělo být samozřejmostí.
Jednou z možností, jak je mít pod kontrolou, je čtení informací uvedených na obalu potravin. Protože je ale aditiv tolik, pomoci může i logo CEFF informující spotřebitele, že daná potravina neobsahuje konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty. Více se dozvíte na www.facebook.com/pages/CEFFPodpořtepotraviny-bez-zbytečnéchemie nebo na www.ceff.info

Kam se éčka přidávat nesmějí

Cukr
Káva – s výjimkou ochucené instantní kávy a kávových extraktů
Máslo
Med
Mléko a neochucená smetana
Nearomatizovaný čaj
Neemulgované tuky a oleje
Neochucené kysané mléčné výrobky s živou kulturou
Neochucené podmáslí
Nezpracované potraviny
Plnotučné, polotučné a odtučněné mléko, pasterované nebo sterilované, včetně ošetřeného vysokou teplotou, a smetany
Přírodní minerální voda a balená pramenitá voda
Sušené těstoviny kromě bezlepkových

=====Barviva = hyperaktivita dětí=====

S hyperaktivitou dětí se podle několika studií dávají do možné souvislosti umělá barviva. Podle nařízení EP a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách se proto na obalu potravin obsahujících výše uvedená barviva musí dávat upozornění, že tyto látky mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí. Najdete je především ve sladkostech a sladkých limonádách. Jejich zvýšená konzumace se může na dětech projevovat nejen zvýšenou aktivitou či dokonce nepozorností ve škole, ale také astmatem, ekzémem, bolestí hlavy, břicha, nočním pomočováním a až nenormální žízní. Chlapci bývají hyperaktivitou postiženi častěji než dívky.

E 102 – tartrazin (syn. Yellow 5)
E 104 – chinolinová žluť (syn. Yellow 10)
E 110 – žluť SY (syn. GelborangeS) (Yellow 6)
E 122 – azorubin (syn. Carmoisin) (Azorubin Extra) (Red 10)
E 123 – amarant (syn. Viktoriarubin O) (Red 2)
E 124 – ponceau4R (syn. košenilová červeň A)
E 127 – erythrosin
E 129 – červeň Allura AC
E 131 – patentní modř V
E 132 – indigotin (syn. Indigocarmine) (Blue 2)
E 133 – brilantní modř FCF (syn. Brilliantblue FCF) (Blue 1)
E 142 – zeleň S
E 151 – čerň BN (syn. Brilliantblack BN)
E 154 – hněď FK E 155 – hněď HT
E 180 – litholrubin BK

=====Antioxidanty a konzervanty = alergie a astma=====

E 210 – kyselina benzoová
E 211 – benzoát sodný
E 212 – benzoát draselný
E 213 – benzoát vápenatý
E 214 – ethylparahydroxybenzoát
E 215 – ethylparahydroxybenzoát sodná sůl
E 218 – methylparahydroxybenzoát
E 219 – methylparahydroxybenzoát sodná sůl
E 220 – oxid siřičitý
E 221 – siřičitan sodný
E 222 – hydrogensiřičitan sodný
E 223 – disiřičitan sodný
E 224 – disiřičitan draselný
E 226 – siřičitan vápenatý
E 227 – hydrogensiřičitan vápenatý
E 228 – hydrogensiřičitan draselný
E 230 – bifenyl
E 231 – orthofenylfenol
E 232 – orthofenylfenolát sodný
E 1105 – lyzozym

=====Látky zvýrazňující chuť = alergie=====

E 621 – glutamát sodný
E 622 – glutamát draselný
E 623 – glutamát vápenatý
E 624 – glutamát amonný

=====Sladidla = alergie=====

E 950 – acesulfam K
E 951 – aspartam – NutraSweet
E 952 – cyklamáty
E 953 – isomalt
E 954 – sacharin

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Astma, Minerální voda, Zvýšená konzumace, Malé tělíčko, Máj, Pramenitá voda, Dětský, Oxid siřičitý, Brilliant, FCF, NutraSweet, Zdraví na Heureka.cz

Video