Maminka.czZdraví

Jak dodržet předsevzetí?

Ivana Ašenbrenerová 22.  1.  2009
Také si je dáváte? Nebo raději ne, protože už předem tušíte, že byste je nesplnili? Jak jsou na tom se svou vůlí naše čtenářky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

POZITIVNÍ PŘÍSTUP

Předsevzetí si dávám často a týkají se všeho možného. V souvislostí s tím, jak se snažím být lepším člověkem, si vždy dávám malé a střední cíle a snažím se je plnit.

Týkají se zdravého životního stylu, cvičení, vzdělávání, rozšiřování obzorů, ale i trávení času s rodinou... Plním je krůček po krůčku, a většinou se mi to daří. Předsevzetí si dávám během celého roku, nehledě na to, co je za den nebo za měsíc. Záleží na tom, kdy dospěji ke svému rozhodnutí a jestli mám zrovna v tu dobu dostatečnou vůli to změnit. Myslím si, že nejdůležitější proto, aby člověk dodržel předsevzetí, které si dal, je mít pozitivní mysl a víru sám v sebe. Důležité je se rozhodnout a nastartovat si to v hlavě. Ve chvíli, kdy tomu věříte, dokážete to, ať už jste si předsevzali zhubnout pár kilogramů, přestat kouřit, nebo začít cvičit. Já mám do nového roku letos pouze jeden cíl: najít si v každém týdnu víc času sama na sebe.

Linda T., střední Čechy


KONEČNĚ ZHUBNU!

Kolikrát jsem si už tohle novoroční předsevzetí dávala. Ani si to nepamatuji. No ano, hlavně abychom byli zdraví a spokojení, ale když máte pár kilo navíc (no, spíše více než pár), prostě si na konci roku řeknete, že od ledna s tím už konečně zatočíte! Začátek nového roku je přece ideální startovací období... Abych byla upřímná, téměř nikdy se mi ale tohle novoroční předsevzetí nepodařilo splnit. Vždycky jsem vydržela týden, a pak jsem zase „zklamala“. Ovšem loni to bylo jinak. Je pravda, že rok 2008 byl údajně rokem, kdy lidé dosáhnou svých cílů, pokud to opravdu chtějí, a u mě to fungovalo tedy stoprocentně. Na silvestra jsem snědla poslední chlebíček a hned toho prvního ledna jsem zahájila plnění svého předsevzetí. A pojala jsem to vskutku vědecky – přihlásila jsem se do hubnoucího programu, přečetla bezpočtu článků a knih na téma hubnutí a zásobila jsem naši ledničku naprosto odlišnými potravinami.

Vyházela jsem do koše všechno tučné, sladké a kaloricky nevhodné. Přihlásila jsem se na spinning a na aquaerobik a zaplatila si permanentku. Přece ji nenechám propadnout, říkala jsem si. Nevím, co se v mé hlavě nastavilo jinak, každopádně jsem vydržela – a držím dodnes. Podařilo se mi nejen zhubnout, ale získat i kousek toho potřebného sebevědomí. Takže, ne vždy mají novoroční předsevzetí šanci na neúspěch a nezdar, záleží vážně jen na vás, jak se k nim postavíte. A taky na motivaci a cíli, ke kterému chcete dojít. A jaké si dám letos předsevzetí? Asi takové, abych i nadále vydržela a nesklouzla do starých kolejí, co se jídelníčku týká. Ono to je totiž mnohem těžší, než zhubnout. Udržet si pak váhu, to je stokrát náročnější.

čtenářka Jarka z Prahy


SVÁTKY POHODY

Já vím, kouzlo Vánoc, nostalgie a příchod nového roku znamená pro spoustu lidí bilancování roku starého. Co bylo ve starém roce špatné, v novém roce změníme k lepšímu... Já si předsevzetí nedávám, a tím pádem je ani nemusím plnit. Proč?

Jsem ráda, že jsme v mezích normy všichni v pohodě. Já se spíše zdokonaluji předsevzetími celý rok, dávám si je týden od týdne, měsíc po měsíci, protože mám dítě s postižením. Neřeším tedy novoroční hubnutí a další podobné věci. Člověk má mít víru a naději v průběhu celého roku a celého života, nejen v době, kdy jsou Vánoce, tak to cítím já. Takže ta novoroční předsevzetí si rozhodně nedávám.

Dagmar Drozdová, Velké Karlovice

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Kouzlo Vánoc, Hubnoucí program, Bilancování, Novoroční předsevzetí, Jak, Velké Karlovice, Střední čechy, Předsevzetí, Zdraví na Heureka.cz