Maminka.czZdraví

Kurzy hubnutí pro děti? Máme pro vás zajímavé informace!

Martina Machová 14.  1.  2014
Vyspělé země trápí novodobá epidemie; dramaticky přibývá obézních dětí, ze kterých rostou obézní dospělí. Děti s velkou nadváhou velmi záhy trápí řada chorob, které v minulosti bývaly doménou výhradně dospělých pacientů. Nová situace si pak žádá nové přístupy…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Generace dnešních maminek i babiček jistě potvrdí, že dříve bylo malých „tlouštíků“ mnohem méně, než jich potkáváme v dnešních školách a školkách. I dříve sice mívala každá třída svého „válečka“, ale obvykle byl jen jeden, maximálně dva. Dnes je v každé třídě „válečků“ hned několik. Boubelatý trend potvrzují i statistiky, které uvádí, že až 30 % českých dětí trpí nadváhou, nebo dokonce obezitou! Přibližně dvě třetiny těchto dětí pak bojují s vyšší hmotností i v dospělosti.

DOPORUČUJEME: Video: Téměř polovina obézních děti si svou nemoc nese už od 2 let

Nadváha až obezita s sebou nenesou jen problémy estetické, ale často i potíže psychické, které úzce souvisí s dospíváním, šikanou, nebo s nevhodnými poznámkami vrstevníků či rodičů. Velmi závažné jsou i problémy zdravotní, které dříve znala spíše starší tělnatější generace. Jedná se zejména o kardiovaskulární a endokrinologické nemoci, poruchy zažívání a také o ortopedické a dermatologické problémy.

Jelikož je v tomto věku kořen potíží obvykle v rodině, jsou opět pouze rodiče schopní tento problém trvale řešit a vyřešit. Bez jejich podpory není řešení možné. A právě toho jsou si vědomi odborníci ze společnosti STOB, kteří po celé ČR organizují a vedou Kurzy rodinného hubnutí.

Kurz rodinného hubnutí: Co vás čeká?

Začneme od toho, co vás rozhodně nečeká; nečekejte, že potomka někam jednou týdně odevzdáte, po 2 hodinách si ho vyzvednete a po 2 měsících budete mít doma „proutek“. Spolupracovat totiž nebude muset jen dítko, ale také vy – bez toho není možné uspět! Na Kurz rodinného hubnutí chodí děti i rodiče společně (obvykle jeden rodič – hádejte který…).

Kurz má 10 lekcí a koná se jednou týdně. Dvouhodinová lekce je plná praktických informací, podnětů k zamyšlení, edukativních her i pohybu. V první části lekce si jdou děti zacvičit (aktivity jsou velmi rozmanité) a tzv. rodičovská skupina zatím probírá s lektorkou různorodá témata přímo i nepřímo související s nadváhou dítěte. Druhou část lekce stráví děti i rodiče společně.

Dospěláky i malé kurzisty čekají hry, kvízy i soutěže s cílem pomoci rodičům i dětem změnit, a hlavně trvale přijmout, stravovací návyky a životní styl, který povede k úbytku a udržení přiměřené tělesné hmotnosti. Organizátoři zdůrazňují, že děti nečeká striktní dieta, ale především změna. Rodiče i děti se učí jak sestavit i připravit zdravý a vyvážený jídelníček, jaké potraviny vyhledávat, kterým se naopak vyhýbat a třeba i to, jak zvládat situace, které děti nutí neustále jíst. Velký důraz je též věnován zkvalitnění a prohloubení vzájemných vztahů v rodině. Nezní to zajímavě?


Zeptali jsme se za vás…

Přestože na stránkách Kurzu rodinného hubnutí – www.hravezijzdrave.cz – můžete najít celou řadu informací sami, zeptali jsme se jedné z lektorek, které pražský kurz vedou, Mgr. Jany Divoké, na některé podrobnosti, jež by vás mohly zajímat.

Prozraďte nám; od kolika let k vám děti chodí?

Jedná se o děti od 6 do 14 let, občas bereme i mladší, pokud se jedná o sourozence, protože jde o rodinnou terapii. Je dobré, pokud dítě umí číst a psát, u menších dětí jsou více zapojeni rodiče.

Jaký je hlavní cíl kurzu?

Jedná se o terapii, tedy cílem je zvýšit kvalitu života rodiny a pomoci jim zvládat nadbytečné kilogramy dítěte. To znamená zredukovat váhu (daří se tak kolem 2–3 kil za 10 týdenní kurz) anebo váhu udržet. Hlavním cílem však je, aby rodina změnila své návyky pomalu, postupně a především s dlouhodobým výhledem.

Děti tedy zhubnou už během kurzu?

Viz. předchozí dotaz – ano. U dětí by však – vzhledem k tomu, že by neměly držet příliš striktní diety, protože pak nedodají tělu při nízkém příjmu veškeré potřebné živiny pro vývoj a růst – měla by být redukce pomalá, cca. maximálně 2 kg do měsíce. Vhodné je, pokud se dítě naučí váhu udržet, protože tím, jak poroste, bude se měnit (při zachování hmotnosti) váhově výškový poměr.

V čem se liší kurzy pro dospělé od kurzů pro děti?

Jedná se o rodinnou terapii – děti jsou doprovázeny rodičem – někdy rodiči oběma a někdy chodí celé rodiny event. babičky. Kurz je zaměřený na motivaci rodiny ke změně, kromě toho, že se zkvalitňuje jídelníček, děti se zapojují do vhodných pohybových aktivit, se také hodně se pracuje na zlepšení vztahů v rodině. Zejména na tom, aby pozornost tolik nebyla upřena na kilogramy dítěte, ale na jeho osobnost a to, co mu jde, v čem vyniká. Posilujeme rodičovské sebevědomí a pomáháme rodině najít zdroje, jak problém řešit.

Děkujeme za odpovědi.

Témata: Zdraví, Děti, Hubnutí, kurz, Valečka, Rodičovské sebevědomí, Tlouštík, Vaš, Válečka, Velký důraz, Info, STOB, Informace, Proutek, Zdraví na Heureka.cz