Maminka.czZdraví

Létání miminek? Pohybové přetížení je vyšší než u kosmonautů

Klára Kotábová 19.  2.  2012
Možná si myslíte, že to vaše miminko baví, ale opak je pravdou. Létání vzduchem není jeho šálek čaje a navíc mu může ublížit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedávno k nám přišli na návštěvu přátelé se synem stejně starým, jako je Baruška. Než jsem se stačila otočit, létala vzduchem nejen ona, ale i Viktorka. Hrůzou jsem se málem pozvracela. Představa, že ji Michal nezachytí a ona skončí na zemi s frakturou lebky, mě přinutila jednat.

Zaječela jsem, aby toho nechal, jedno dítě chytla do náruče, druhé bezpečně skončilo v rukách kamaráda, který se na mě bezelstně podíval a pronesl větu, za kterou bych ho zabila: „Co vyšiluješ, vždyť tyhle hovadiny děti milují…“ Rozhodla jsem se spolu s odborníky uvést na pravou míru, jak to s oblíbeným třesením miminek, jejich vyhazováním do vzduchu a podobně vlastně je.

Odpovězte sama sobě

1. Jste si skutečně jistá, že vaše ratolest poletující vzduchem výská blahem, nebo naopak piští strachy? A jak poznáte rozdíl, když vaše malé miminko ještě neumí mluvit?

2.Myslíte si (nebo váš partner - muži obecně děti rádi škádlí podobným způsobem), že uhlídáte každý pohyb dítka, že vás během hry nikdo a nic nevyruší, takže se nestane, že byste a dítko nechytla?

3.Odhadnete, kdy je čas skončit? Fyzioterapeutka Jana Vandasová vysvětluje: „Před narozením je dítě proti otřesům chráněno plodovou vodou, po narození, v době, kdy nemá aktivní pohybový aparát, ale nastane změna a k úrazu tak bez ochrany může dojít mnohem snáz.“ Svaly se totiž aktivují postupně. Připravují se na to, aby udržely klouby a kostru ve správné pozici, pokud ale u malého kojence dojde k prudké změně polohy, svaly je neudrží a může dojít k poničení vazů a kloubních pouzder. Kromě toho může při prudkých otřesech nastat poškození vnitřních orgánů.

Mozková příhoda

Kromě výše uvedeného je u malých dětí velmi ohrožený mozek. Uvědomte si, že hlava kojence je mnohem větší než vaše v poměru k tělu, takže těžiště dítěte je předsunuté oproti tomu, kde ho máte vy.

Právě toto vás při chytání dítěte může překvapit a dítko vám potom může vyklouznout. Vandasová navíc dodává: „V mozku může během takové zábavy dojít k popraskání jemných cévek, k drobným krvácením a následky těchto mikrotraumat mohou zůstat zcela skryty nebo se mohou projevit mnohem později - v době, kdy už si vůbec nebudete pamatovat, že jste si před časem s ratolestí tak perfektně hrála.“ Neurologové souhlasí a před podobnými hrátkami varovně zdvihají prst.

ČTĚTE TAKÉ: Lucie Pernetová: Nevědomost, do čeho jdu, mi těhotenství ulehčila!

Prověšené opičky

Napadlo vás, že chybou už může být uchopení miminka při této zábavě? Pokud ho taháte za ruce/nohy, mějte na paměti, že spoje mezi klouby nejsou dostatečně vyvinuté a vaše dítě není ani plastová, ani hadrová panenka. Vyvěšené klouby a podobně nejenže vašeho potomka při hře bolí, ale mohou způsobit i následné potíže při růstu. Takže jakákoli zábava, při které si myslíte, že si ji vaše zlatíčko užívá, se může zvrtnout ve vyslovený hazard s jeho zdravou budoucností. „Vždy je nutné dítě vyšetřit, jestli není hypotonické, s nízkým svalovým napětím, zda nemá vrozenou interní vadu a tím daleko vyšší riziko poškození při prudkých změnách polohy těla. Ale ani tato vyšetření nezaručí, že se při létání s vaším miminkem nic nestane,“ varuje Vandasová.

Kromě všech výše zmíněných rizik může u dítěte docházet k hyperstimulaci nervové tkáně. To se podle fyzioterapeutky může projevovat změnou pohody miminka, jeho zvýšenou plačtivostí, neklidem, zhoršením motorického projevu, změnami v trávení a dalšími obtížemi, které jsou na první pohled těžko diagnostikovatelné, návrat k normálu je ovšem zdlouhavý a s nejistým výsledkem.

Omluva neplatí

Můžete teď namítat, že vy vaše dítě do vzduchu nevyhazujete, že se s ním jen mazlíte, případně, pokud hodně křičí, trošinku s ním v náruči potřesete.
Odborníci varují, že právě ono drobné potřesení, které vůbec nepovažujete za riskantní, může mít stejně fatální následky jako létání vzduchem. Navíc si nemyslete, že pokud vaše zlatíčko pláče, utřesete ho do spánku. Jestliže zmlkne a přestane plakat, je to jen proto, že je v šoku, nikoli proto, že by bylo nadšené.
Chcete-li své děťátko umazlit ke spánku, poklepávejte mu jemně na plenu, hlaďte ho po zádíčkách nebo šimrejte v podkolenních jamkách.

Pozor na afekt

Nemusíte chtít dítě uspat, ale může se vám stát, že jeho pláče už budete mít zkrátka až nad hlavu. Potřesením a křikem (vaším), aby už konečně přestalo, můžete dosáhnout tak maximálně toho, že se ztiší šokem. Navíc černé kroniky jsou plné dětí „utřesených do bezvědomí“. Odborný název, přebíraný a hojně využívaný i u nás, zní Shaken Baby Syndrome a utřesená miminka mohou dokonce na následky podobného zacházení zemřít. Nejsou to hadrové panenky, ale osoby z masa a kostí, které mohou být třesením nevratně poškozeny.

Právnička Hana Kuncová dodává: „Jestliže si s dítětem párkrát potřesete a přivodíte mu úraz s doživotními následky, může vám být nejen odebráno, ale vy můžete být na základě odborných znaleckých posudků trestněprávně odpovědná za ublížení na zdraví, jehož následkem je těžká újma. Výše trestu se odvíjí od intenzity poškození zdraví a psychické újmy dítěte.“ Je mi jasné, že byste svému miminku ublížit nechtěla, ale neměla by si výše uvedené přečíst třeba tchyně, která vás už několikrát odbyla větičkou, že létání vzduchem děti milují?

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Batole, Pohyb, Podobný způsob, Třesení, Let, Shaken Baby Syndrom, Přetížení, Kos, Omluva, Podkolenní jamka, Koš, Létání, Hadrová panenka, Kosmonaut, Mimi, Mozková příhoda, Zdraví na Heureka.cz