Maminka.czZdraví

Letní trable

Kristýna Benešová 2.  8.  2010
Letní trable
Slunce, koupání, pohoda. Co víc si přát. Určitě ne kvasinkovou infekci, ačkoli ta nejčastěji útočí právě v létě a během života se s ní setkají asi čtyři pětiny žen. Jak s touto nepříjemností naložit a co dělat, když se chronicky opakuje?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čtyřiadvacetiletá Radka se už dva dny cítí prachmizerně. „Všechno mě svědí a pálí, navíc mám výtok. Už je to tady zase!“ Na mysli má kvasinkovou infekci, která jí vždycky jednou za několik měsíců připomene, že život není jen karneval.

Už je z toho zoufalá – ví, že bude muset hned ráno vystartovat ke gynekoložce, aby jí předepsala čípky, protože volně prodejné léky jí nezabírají. Fakt, že bude muset v čekárně dlouho číhat na mezeru mezi objednanými pacientkami, aby se vpašovala do ordinace, jí nevadí tolik jako to, že jí nikdo nedokáže poradit, jak se tohoto prokletí zbavit.

„Obtěžuje mi to život. Už poznám, že se mi kvasinky vrátily, ještě než se infekce naplno rozjede, což mě předem dokonale zdeptá,“ tvrdí Radka. A jakými symptomy se řádění mikroskopického nepřítele projevuje? Tvarohovitý výtok, pálení, svědění, opuchnutí stydkých pysků. „I když dodržuju všechna doporučená preventivní opatření, stejně se mi infekce pořád vrací!“ dodává.

Koupaliště, tampony a tanga

Kvasinková infekce napadá pochvu a zevní rodidla a dává o sobě vědět hlavně v létě. Více totiž navštěvujete bazény a jezera, kde se daří roztodivným mikroorganismům, nosíte mokré plavky a tanga a častěji také používáte tampony – vlhko a teplo kvasinkám nahrává. A nejen to.

„Přežívání kvasinek v pochvě ovlivňuje například užívání antibiotik, hormonální změny v organismu (těhotenství, hormonální antikoncepce), antikoncepce měnící přirozené pH v pochvě (například nejrůznější antikoncepční čípky a krémy) nebo oslabená imunita. Problémy může způsobovat i nedostatečná nebo naopak přehnaná intimní hygiena, nošení spodního prádla z umělých materiálů či stres,“ vyjmenovává gynekoložka Martina Janouchová.

Někteří odborníci také doporučují vyhýbat se těsným a neprodyšným kalhotám a nahradit je jejich volnější variantou nebo sukní. Jenže upřímně řečeno, koupat se jen v moři, nenosit džíny a při hnisavé angíně bojkotovat antibiotika, to se opravdu dodržuje jen těžko.

Gynekologové krčí rameny

Některé lehčí infekce vyléčíte i volně prodejnými preparáty, když se ale ani po třech dnech problémy neodporoučejí, rozhodně zaklepejte na dveře gynekologické ordinace. Při vyšetření vám lékař odebere stěr, který pošle na rozbor. Následuje sedmi - až desetidenní léčba lokálními antimykotiky, tedy vaginálními čípky, gely nebo mastmi, které můžou doplnit i tablety.

V tu dobu byste se měla mýt pouze čistou vodou a rozhodně zapomenout na sex (na ten nejspíš stejně nebudete mít sebemenší chuť). Když vás potká štěstí, po deseti dnech příznaky zmizí. Jenže kvasinková infekce se ráda opakuje. „Čípky většinou zafungují, problém je, že za dva tři měsíce, někdy i dřív, dostanu kvasinky znovu.

Gynekoložka neví, co si s tím počít, a dává ode mě ruce pryč. Přemýšlela jsem, že ji změním, ale z diskusních fór na internetu vím, že spousta ostatních dívek a žen má s lékařkami úplně stejný problém,“ rozčiluje se Radka.

Pomůže komplexní léčba?

Pokud dodržujete prevenci, ale kvasinkových epizod se nemůžete zbavit, možná nastal čas přesedlat na těžší kalibr a vyzkoušet komplexnější léčbu. K lékaři Martinu Nouzovi do Centra klinické imunologie přicházejí ženy, které už kvasinkovou infekci zaháněly snad vším, co je napadlo.

„Řadu z nich za námi posílají gynekologové, kteří už vyčerpali své léčebné možnosti, jiné se o nás dozvědí z internetových fór či od kamarádek. Jelikož se jedná o chronické případy, je nutný celkový a velmi komplexní přístup k problému. Antimykotické čípky rozhodně nestačí. Nezbytná je změna životního stylu, zvláště důsledná úprava stravování,“ vysvětluje Martin Nouza a dodává, že klientkám ordinuje přísnou protikvasinkovou dietu.

„Pan doktor mi zakázal jíst všechno, co obsahuje sacharidy – tedy nejen sladkosti, ale i veškeré pečivo, těstoviny, rýži, brambory, sladké jogurty a ovoce. První dva týdny to bylo na provaz, ale pak jsem si zvykla,“ směje se šestadvacetiletá Karolína a dodává, že jako příjemný bonus navrch také shodila pár kil.

Podle doktora Nouzy nestačí jen omezit cukry v jídle, ale je potřeba také zjistit, které potraviny tělo špatně snáší. Těch je potřeba se vyvarovat, protože nepřímo poskytují kvasinkám živnou půdu.

„Umíme laboratorně prokázat výskyt specifických protilátek proti více než dvěma stům potravin, a podle výsledku měníme pacientkám stravování. Tím se upraví střevní porucha, která umožňuje přerůstání kvasinek nejen v poševním prostředí, ale i ve střevě. To považuji za zásadní věc. Součástí léčby je i podpora imunitního systému a podpora osídlení sliznic správnými bakteriemi,“ doplňuje Martin Nouza.

Kvasinky se navíc podle něj můžou usadit i jinde v těle, nejčastěji ve střevě, což vytváří prostředí pro další komplikace. „Onemocnění se projevuje změnami na kůži, svěděním, lupy, padáním vlasů, zažívacími obtížemi, nevýkonností a únavou.“

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Juicy.

Témata: Zdraví, Zevní rodidla, Intimní hygiena, Trable, Oslabená imunita, Poševní prostředí, Komplexní přístup, Umělý materiál, Komplexní léčba, Let, Kvasinková infekce, Zdraví na Heureka.cz

Video