Maminka.czZdraví

Moje dítě má kratší nožičku, srovná se to?

Martina Machová 15.  4.  2014
Moje dítě má kratší nožičku, srovná se to?
Nestejná délka nohou není žádná vzácnost, takřka každý dospělý má nestejně dlouhé nohy. Malé odchylky nevadí, ale když jsou větší, už se to musí řešit. V dospělosti by mohly způsobit problémy nejen s páteří.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepatrné odchylky jsou naprosto fyziologické a nečiní žádné potíže. Ani rozdíly do 0,5 až 1 cm není dle odborníků téměř potřeba řešit (nečiní-li potíže). Ostatně takto malé odchylky se často ani nerozpoznají. „Léčebné metody plánujeme podle predikovaného zkratu a diagnózy pacienta. Zkraty do 2 cm řešíme obvykle konzervativně zvýšenou obuví,“ vysvětlil renomovaný dětský ortoped Ivo Mařík.

Při rozdílech větších než 3 cm už však hrozí problémy s páteří, kyčlemi, koleny – zkrátka s pohybovým aparátem, který je nestejnou délkou končetin jednostranně přetěžován. Velké rozdíly přes 4 cm se většinou řeší operativně.

Mnoho příčin jednoho problému

V minulosti, před zavedením plošného očkování, byla jednou z nejčastějších příčin nestejně dlouhých končetin u dětí mozková obrna. Nicméně dalších viníků, jak vrozených, tak získaných, proč může mít děťátko nožky různě dlouhé, existuje celá řada. Mezi nejčastější patří problémy s kyčlemi, páteří, nestejná délka dlouhých kostí dolních končetin, nesprávná poloha pánve, prodělané zánětlivé onemocnění kloubů (juvenilní idiopatická artritida), genetická postižení nebo úrazy.

Asymetričnost se dá snadno odhalit

Včasné rozpoznání je důležitým faktorem nápravy. U chodícího dítěte vás na problém může upozornit nestandardní kolébavá chůze. Avšak problém můžete rozpoznat i u nechodících kojenců. Zkuste jednoduchý „test“; chvíli pozorujte jeho faldíky na nožkách a zadečku. To ostatně také zkoumá ortoped na preventivních prohlídkách kyčlí.

Pokud si vy sami takového rozdílu všimnete, rozhodně jej konzultujte s pediatrem na preventivní prohlídce. Ten by vás měl odeslat s miminkem na ortopedii, kde dítě vyšetří a určí nejúčinnější terapii.

Mnohdy problém souvisí s potížemi s kyčlemi (s nesprávným založením kyčelního kloubu). Poté, co jsou vyřešeny potíže s kyčlemi, se rozdíl obvykle srovná sám. Nicméně za nestejnou délkou nožiček nemusí vždy stát pouze problémy s kyčlemi, ale celá řada dalších, většinou řešitelných zdravotních potíží.

Problém nezanedbejte, dá se snadno napravit

Asymetrická délka nohou způsobuje problémy především s pohybovým aparátem. Náprava by měla začít už v dětství. „Jednostranný zkrat končetiny vede k asymetrickému zatěžování nosných kloubů dolních končetin, páteře a statické skolióze.“ varuje ortoped. Jednostranné přetěžování určité části pohybového aparátu tedy naprosto logicky vede k jeho mnohonásobně rychlejšímu a fatálnějšímu opotřebení v dospělosti

Asymetričnost lze v dětství odstranit jednoduchými procedurami. V méně závažných nekomplikovaných případech pomáhá pravidelné domácí cvičení – obvykle známá Vojtova metoda nebo také tzv. Bobath koncept.

V komplikovanějších případech, kdy je zřejmé, že rozdíl nelze řešit pomocí cvičení, nebo je cvičení neúčinné, existuje řada moderních metod, jak dítku dle závažnosti postižení pomoci a ušetřit jej tak pozdějších komplexnějších zdravotních i estetických problémů, které z nestejné délky končetin vyplývají. V určitých případech je nožka pravidelně sádrována, někdy je nutné přistoupit k operaci (nejdříve však okolo 3 – 4 roku), jindy pomůže speciální stojek. V každém případě však dnes umí moderní medicína doslova zázraky a tuto vadu dokážou lékaři již odstranit.

Témata: Zdraví, Určitý případ, Děti, Mozková obrna, Bobath koncept, Chodící dítě, Nekomplikovaný případ, Dětský ortoped, Jednoduchý test, Plošné očkování, Preventivní prohlídka, Vojtova metoda, Moderní medicína, Důležitý faktor, Zdraví na Heureka.cz