Maminka.czZdraví

Na co si dát u vody pozor? Úrazy páteře, alergické reakce a úžeh

Martina Machová 31.  7.  2014
Na co si dát u vody pozor? Úrazy páteře, alergické reakce a úžeh
U vody je skvěle; děti si hrají, dospělí se baví, všichni plavou, skotačí, potápí se, avšak občas – bohužel – dojde na nehody a úrazy. Víte, které jsou nejčastější? Víte, jak je řešit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dle údajů Českého statistického úřadu se každý rok v ČR utopí okolo 200 lidí, v přepočtu na počet obyvatel jde o velmi alarmující číslo a ČR se tak bohužel řadí na přední evropské příčky v počtu utonulých. Nicméně u vody a ve vodě dochází, zvláště během prázdnin a dovolených i k dalším, více či méně závažným nehodám a úrazům. Mezi nejčastější patří silné alergické reakce na bodnutí hmyzem, poranění páteře po skoku do vody, dále úžeh a třeba i kvasinkové infekce. Nic z toho se bohužel nevyhýbá ani nejmenším.

Děti tonou „suše“, dospělí častěji „mokře“

Zatímco za tonutí dospělých může nejčastěji alkohol nebo srdeční slabost, za tonutí dětí obvykle nepozornost rodičů. Odborníci dělí tonutí na suché a mokré, na informačním webu Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR se uvádí: “…člověk nadechne vodu do plic, voda zaplní plíce a kyslík se tím nedostane do plic a do krve, tonoucí se začne dusit, zmatkovat, postupně upadává vlivem nedostatku kyslíku do bezvědomí, během krátké chvíle se zastaví i srdce – cca 85 – 90% případů.”

Při suchém tonutí, které bývá typické zejména u dětí, dojde ke křečovitému sevření hrdla, křeč zavře dýchací cesty – bohužel nejen vodě, ale i pro dýchání. Tonoucí se pak dusí a velmi rychle upadá do bezvědomí. V obou případech nebývá času nazbyt, k nevratnému poškození mozku může dojít už během několika minut.

Co můžete udělat:Než se vrhnete do vody, alarmujte další pomoc (telefonuje záchranářům, povolejte další zachraňující). Jde-li o opravdu maličké dítě (batole), můžete se pokusit vytáhnout jej z vody sami, naprosto vždy je však lepší mít s sebou jakýkoliv plavoucí nadlehčovací předmět – lehátko, člun, kruh, prkno apod. Pomůže nejen tonoucímu, ale i vám.

Určitě si přečtěte: Klára: Stačil okamžik nepozornosti a náš syn (2) se málem utopil

Větší děti a dospělé, kteří jsou při vědomí, nikdy nezachraňujte z hluboké vody kontaktně. V boji o život by vás mohli „vzít s sebou“, a to i tehdy, jste-li skutečně skvělí plavci! Tonoucího při vědomí vždy zachraňujte podáním nějakého plavoucího předmětu, ideálně s jištěním nějakého dalšího zachránce. Pokud předpokládáte delší plavecký úsek, rychle se svlékněte.

Je-li postižený v bezvědomí, ale dýchá, uložte jej do zotavovací polohy a vyčkejte u něj příjezdu sanitky. Transport je nutný vždy, i když se dítě probere! Stále hrozí plicní otok, a ten bývá v domácích podmínkách fatální! Jestliže dítě nedýchá, vyčistěte dutinu ústní od nečistot (zvratky apod.), pak mírně zakloňte hlavu (kojencům a batolatům předsuňte spodní čelist) a až do příjezdu záchranářů či do nabytí vědomí provádějte resuscitaci.

Poranění páteře po skoku do vody

Naprosto nikdy nedovolujte dětem (ani sobě) skákat, zvláště po hlavě, do „neznámé“ či mělké vody. Pozor, ani do řeky a rybníka, kam jste minulý rok bez problémů skákali! Dno se mohlo změnit! Nejeden takový skok již skončil tragicky, neboť poranění páteře i hlavy patří k velmi závažným zraněním. Dojde-li k poškození míchy, hrozí postiženému (od místa poškození míchy směrem dolů) ochrnutí. Poranění páteře se projevují bolestí, deformací v místě zranění, otokem či neurologickými obtížemi (brněním, poruchami citlivosti končetin apod.).

Poranění páteře však spolehlivě potvrdí výhradně rentgen. Se zraněným tedy zacházejte vždy tak, jako by páteř poraněnou měl a manipulujeme s ním jen v život ohrožujících situacích (vytažení z vody, resuscitace). Při resuscitaci hlavu nezaklánějte, pouze předsuňte dolní čelist! Vždy volejte sanitku!

Alergická reakce na hmyzí štípnutí

Nejen my lidé máme rádi vodu, sladké limonády a zmrzliny. Má je rád i hmyz, kterého je v létě u vody více než dost. V případě, že vás nějaká „mrška“ bodne, obvykle to přejdete mávnutím ruky, u dětí trochou chladivého gelu, octa nebo levandulového oleje. Pakliže však začne poštípaný jedinec rychle natékat, má poruchy vědomí, je mu nevolno a rychle a mělce dýchá, kůži začne mít bledou, vlhkou a studenou, začíná se u něj pravděpodobně rozvíjet životu nebezpečný anafylaktický šok.

Co můžete udělat:Kromě urychleného přivolání záchranné služby pomůžete postiženému místním chlazením v místě otoku (např. cucání ledu, zmrzliny) a podáním rozdrcených antihistaminik. Jestliže dochází k otoku dýchacích cest, kromě chlazení a antihistaminik můžeme spolupracujícímu dítěti nařídit „vrazit“ si vlastní ukazovák co nejhlouběji do pusy a tlačit jím na kořen jazyka. Dítě často intuitivně pochopí, že mu to pomůže udržet byť malý průchod v dýchacích cestách. Tato opatření jsou v případě silné alergické reakce však pouze okrajová, bez rychlého odborného zásahu se v žádném případě neobejdete!

Uhnal si úžeh

Úžeh si dítko užene co by dup! Je-li bez pokrývky hlavy delší dobu vystaveno silnému slunečnímu záření, může dojít k podráždění mozkových obalů i mozku. Dítěti je nevolno, je slabé, malátné, bolí ho hlava, může mít horečku a ztuhlou šíji. Ve velmi závažných případech dochází k bezvědomí a šokovému stavu!

Co můžete udělat: Úžehem postižené dítě je nutné ihned přesunout do chladného a větraného prostoru, uvolnit mu oděv, na hlavu přiložit chladivý obklad a pomalu podávat vlažné tekutiny (např. minerálky). U kojenců a batolat raději vždy kontaktujte pediatra, popřípadě volejte linku 155. Selhávají-li základní tělesné funkce, resuscitujte.

Kvasinky mohou postihnout i děti

Nepříjemný výtok může po návštěvě koupaliště se špatnou kvalitou vody potrápit nejen dámy, ale i malé holčičky. V rámci prevence nenechávejte dítě v mokrých plavkách, nepoužívejte společné ručníky, vyvarujte se přímého kontaktu genitálií s břehy, odtokovými kanálky, okraji koupaliště, nenechte děti hrát v nádrži, kde si lidé myjí nohy před vstupem do bazénu! Pokud je voda velmi studená, může hrozit i prochladnutí a zánět močových cest.

Co můžete udělat: Zatímco dámy mohou lehčí infekci vyřešit jednoduchou a v lékárnách dostupnou samoléčbou, u malých holčiček bychom měli dát vždy přednost návštěvě lékaře.

(Autorka článku má osvědčení Plavčík – záchranář III., Instruktor plavání kojenců, batolat a dětí předškolního věku a Učitel plavání C)

Témata: Zdraví, Úrazy, páteř, Reakce, Hmyzí štípnutí, Život nebezpečný, Anafylaktický šok, Koupaliště, Resuscitace, Plavčík, Poranění páteře, Dospělý muž, Tonutí, Zachránce, Pat, Nevratné poškození, Štípnutí, Úraz, Dýchací cesta, Postižené dítě, Úžeh, Zdraví na Heureka.cz