Maminka.czZdraví

Nachlazení není totéž co chřipka

Ivana Ašenbrenerová 14.  10.  2009
Nachlazení není totéž co chřipka
Se začínajícím podzimem přichází nejen chladné počasí, ale také náchylnost k virovým onemocněním, jako je rýma, zvýšená teplota, bolest v krku či kloubů. Víte, jak se bránit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klasický přístup

Nemoci z nachlazení nás obvykle trápí od podzimu až do jara a patří k těm nejběžnějším, se kterými se alespoň jednou za rok setkáme. A protože jsou běžné, velice často je podceňujeme. Jaký je rozdíl mezi chřipkou a nachlazením? „Nemoci z nachlazení jsou vlastně infekce horních cest dýchacích, ke kterým patří rýma, kašel a zvýšená teplota. Jde o akutní onemocnění, které postihuje respirační trakt se zánětem dýchacích cest.
Může jít o zánět nosní sliznice, hrdla, hrtanu a nosních dutin, často i průdušek a průdušnice nebo plic,“ vysvětluje dětská lékařka MUDr. Alexandra Vidnerová. Chřipku naopak způsobuje virus chřipky, jedná se o akutní onemocnění, které obyčejně probíhá ve formě více či méně rozsáhlých epidemií (většinou od ledna do března). Respirační viry, které způsobují nachlazení, nemívají tak závažný průběh, k jakému může dojít u chřipky. Nemoc se může projevit i bez teplot, třeba jen rýmou či kašlem.

Průběh onemocnění se proto liší podle rozsahu příznaků a případných komplikací.
Rýma patří k nejčastějšímu projevu nachlazení a nemůžete ji přehlédnout. „Postižený má pocit svědění v nose, dýchání je zhoršené, může se přidat kašel, chrapot, teplota, ale průběh může být i bez horeček,“ říká dr. Vidnerová. Onemocnění se šíří vzduchem, kapénkami sekretů z dýchacích cest, takže velmi často postihuje právě malé děti v dětských kolektivech. Průběh i léčba se odvijí mimo jiné také od věku pacienta. „Samozřejmě záleží i na obranyschopnosti organismu či na ročním období,“ dodává lékařka.

Vhodná léčba

U malých pacientů, zejména u kojenců, se mohou vyskytnout komplikace, jako například zánět středouší. „Může též dojít k onemocnění vedlejších dutin nosních, průdušek, nebo dokonce k zánětu plic,“ říká dr. Vidnerová. „Velice často ale na virový infekt ?nasedá‘ infekt bakteriální, kdy je nutné předepsat antibiotika, zvláště pokud jde o onemocnění dolních cest dýchacích, například při hnisavé rýmě a zánětu středního ucha a při zvýšených hodnotách CRP (CRP = zánětlivý parametr, který slouží k diagnóze bakteriálního infektu),“ dodává pediatrička. Terapie je symptomatická, tedy lékař podle příznaků určí, jaká léčba je nejvhodnější.

„Má-li pacient horečku, je nutný klid na lůžku a snižování teploty, například Paralenem či Ibuprofenem. Malým dětem rozhodně nepodávejte Acylpyrin, je nevhodný. Při vysokých teplotách nad 39 °C můžete zkusit také studené zábaly (i po 4 hodinách), eventuálně sprchové koupele. Nutný je dostatek chladných tekutin,“ říká dr. Vidnerová.
Při ztíženém dýchání lze použít nosní kapky (Nasivin, Olynth, Otrivin), u malých dětí vyzkoušejte roztoky s mořskou solí. Možnost výběru máte i v případě nejrůznějších sirupů na kašel (Mucosolvan, Hedelix, Aspecton, Silomat apod.). „Při bolesti v krku pomáhají opakované studené obklady na krk a uši, vždy po dobu pěti minut. Velice dobře působí antialergika, která sníží otok sliznic a tím postupně utlumí i obtíže s rýmou, či kašlem (Zyrtec, Aerius, Zodac atd.).“


Maminčin odborník MUDr. Alexandra Vidnerová odborná dětská lékařka a praktická lékařka pro děti a dorost, soukromá ordinace, Poliklinika Spořilov, Praha 4

Myslete na ochranu

V podzimních a zimních měsících, kdy je častý výskyt respiračních onemocnění, omezte (zvláště s malými dětmi) návštěvu kina, divadla a také zamezte kontaktu s již nemocnými osobami. Nejlepší ochranou před nachlazením je prevence. Při prvních příznacích zůstaňte doma v posteli, buďte v klidu, jezte, i když nemáte moc chuť (hlavně ovoce a zeleninu) a dostatečně pijte. Vhodné je i očkování proti chřipce, zvláště u často nebo chronicky nemocných pacientů.

Alternativní přístup

Zářijové období je velmi náročné na imunitu jedince, protože s ochlazením se také mnohem častěji objevuje nachlazení. „Je to jistě zčásti způsobené stresem a zvýšenými nároky na začátku školního roku a po návratu z dovolených. První projevy onemocnění ORL je třeba chápat jako skutečně adaptační choroby,“ vysvětluje lékařka. Bránit se ale můžete – nejen dostatkem spánku, správnou výživou či minimalizací stresu, ale i nasazením vhodných homeopatik. „Předepisujeme je na základě shody symptomů – příznaků onemocnění s charakteristikou léku.

Léčba ve fázi invaze

Ze zkušeností můžeme nabídnout následující léky: ACONITUM NAPELLUS – u pacientů, u kterých pozorujeme zimnici, následně teplotu, horkou suchou nepotící se kůži, silnou žízeň s chutí na studenou vodu (protože vše ostatní hořce chutná). Většinou tyto potíže vytrhnou pacienta v noci po prudkém prochlazení ze spánku. Častá je také bolestivost uší a suchý kašel.

BELLADONA – při vysoké a rychle se zvyšující teplotě, výrazném pocení, bolesti hlavy, rozšířených zorničkách, přecitlivělosti na hluk, světlo, otřesy a dotyky. Předepisuje se při nervozitě, bušení srdce a červených tvářích. Nutné je stáhnout rolety, vypnout televizi i rádio. Důležité je pacienta přikrýt a nerušit jej při spánku, maximálně jej chlácholit a dávat mu dostatek tekutin.

SULFUR – podává se nejen při vysokých teplotách a jen lehce zvýšených, ale i v případě jejich absence. Pacienta pobolívají klouby, hlava a přítomný je suchý kašel. Léky podáváme v ředění v častých intervalech, zpočátku i půlhodinových, které prodlužujeme individuálně podle rytmu zlepšování symptomů.

Fáze rozvinutého stavu

GELSENIUM – nemocným, kteří jsou vysílení, zesláblí, zchvácení, otupělí, mají zimnici a třesavku a nemají žízeň.

Pacient má kontinuální teplotu. RHUS TOXICODENDRON – tento lék se často předepisuje v případě, kdy pacient před onemocněním promokne a následně prochladne. Také může nastat situace, kdy se třeba zpotí námahou a následně prochladne. Dostaví se vysoká teplota, bolesti kloubů, ošetřovaný nemůže v klidu ležet a hledá neustále vhodnou polohu. Jakmile se trošku poodhalí, chvěje se zimou a kašle. Tento stav je velice často doprovázen opary.

BRYONIA – podáváme při dlouhotrvající horečce, která svědčí o význačném zhoršení celkového stavu. Všechny příznaky se zhoršují sebemenším pohybem, aktivním i pasivním. Pacient má velkou žízeň a chuť na studenou vodu. Přesto má ale extrémně suché sliznice a okoralé rty. Stav doprovází silná bolest hlavy, kloubů a produktivní kašel.

FERRUM PHOSPHORICUM – v případě, že se vyskytuje teplota, která nepřesahuje 38–38,5 °C s rychlým nástupem, kdy nemocný ještě není tak schvácený, kůži má vlhkou, obličej zarudlý anebo bledý, s tendencí k častému krvácení z nosu či překrvení sliznic.
Přítomný je suchý a bolestivý kašel. Při akutní rýmě (světlý, hojný výtok z nosu, nemocný má potřebu neustále smrkat a kýchat). Rýmu doprovází slzení, bolesti hlavy, někdy i bolest uší.

Doporučujeme

ARSENICUM ALBUM – při vodnatém světlém a pálivém výtoku z nosu, pacient stále „pšíká“, má vysokou teplotu, žízeň a obtíže se zlepšují teplem. NUX VOMICA – při vysoké horečce, červené a horké kůži, ošetřovaný má zimnici, přes den vodnatý výtok z nosu, v noci je nos ucpaný, objevuje se suchý kašel a kýchání při probuzení. Užívejte v potenci 9CH 2–3x denně po 5 granulích.


Maminčin odborník MUDr. Věra Budková praktická lékařka pro děti a dorost s dlouholetou praxí ve standardní medicíně, rozšířenou o alternativní možnosti léčby

Načerpání nových sil

Ve fázi rekonvalescence doporučuji SULFUR IODATUM. Tento lék zlepšuje čištění zánětu na sliznicích, podporuje znovuobnovení sil a chuť k jídlu. Dobrý lék je také CHINA RUBRA, který odpovídá fyzické astenii, projevující se bledostí a nízkým tlakem. Podává se v případě, že pacient nemá chuť k jídlu, má nafouklé a bolestivé břicho. Dojde-li ke komplikacím nebo superinfekci, používáme i ostatní léčebné postupy včetně antibiotik.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, nachlazení, Věra Budková, Produktivní kašel, Invaze, Následující lék, Ztížené dýchání, Alternativní možnost, Nasivin, Olynth, Vhodná léčba, Nemocný pacient, Zvýšené nároky, Mucosolvan, Vodnatý výtok, Silná bolest, Poliklinika, Aconitum napellus, Závažný průběh, Alternativní přístup, Akutní onemocnění, Chřipka, Zdraví na Heureka.cz

Video