Maminka.czZdraví

Nebezpečná infekce HPV: Braňte se!

Klára Kotábová 10.  1.  2012
Možná si pod touto zkratkou nedokážete nic představit. Pokud jste ale žena, matka, milenka a partnerka, měla byste zbystřit. Tento virus může ublížit primárně nejen vám, ale i vašim blízkým. Co o něm víte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O rakovině tlustého střeva byly popsány stohy papíru. S rakovinou prsu se na stránkách časopisů setkáváte také.
Proč ale nevíte nic o HPV a není na čase to napravit? Zatím je popsáno cca 100 typů papilomavirů, z hlediska lidského zdraví má význam asi čtyřicet druhů, které napadají anogenitální oblast (okolí řitního otvoru a genitálií) žen i mužů a mohou vest k úmrtí. Právě ty označujeme zkratkou HPV. Možná se teď ptáte, proč byste se o nemoc jako takovou měla zajímat, důvodů pro vás máme hned několik:

  • Na světě je 630 milionů lidí nakažených virem HPV.
  • HPV se přenáší nejen pohlavním stykem, ale i z úst či rukou na pohlavní orgány. Nemusí jít tedy pouze o pohlavně přenosnou nemoc, k nakažení může dojít během nekoitálních aktivit a kondom není dokonalou ochranou proti viru.
  • Většina sexuálně aktivních jedinců se během svého života s touto infekcí nějakým způsobem setká. Před dosažením padesáti let věku se projeví u 80 % žen a více než 50 % mužů.
  • Většina papilomavirů (a je jich více než 100 druhů) během času spontánně vymizí bez znatelných následků, pokud k tomu ale nedojde, mohou vést k rozvoji řady HPV onemocnění:
  • Infekce méně rizikovými typy HPV může vést k rozvoji genitálních bradavic, papilomů v dýchacích cestách.
  • Rakovina děložního čípku, zevních rodidel a pochvy vede u mužů k rozvinutí rakoviny penisu. U obou pohlaví pak může dojít ke vzniku a bujení análního karcinomu. Infekce probíhá většinou bez příznaků. Potíže se projevují pouze u dvaceti procent případů a jsou bohužel plíživé a nenápadné: po několika měsících či letech může infekce vyústit ve zdraví ohrožující či smrtelnou nemoc. Může se rovněž podílet na rozvoji některých nádorů hlavy a krku. Vývoj od infekce k nádoru trvá průměrně 15 let. Doba, která musí uplynout od nakažení k vzniku kondylomat, je pouhé 4 měsíce!

Víte, proč se bojíte?

Rakovina děložního čípku je druhým nejčastějším smrtelným rakovinným onemocněním u žen. Každoročně je v České republice diagnostikována 1100 ženám a 400 z nich následně umírá. To znamená, že každých přibližně 22 hodin zemře někdo, kdo si možná zpočátku nebezpečí, které HPV přináší, nebyl vůbec vědom.

Braňte se!

Lékaři vás nechtějí strašit, jen bijí na poplach, protože v případě tohoto onemocnění mate opravdu svůj osud ve vlastních rukou. „V České republice existuje podrobný a auditovaný screening rakoviny děložního hrdla, který dokáže v naprosté většině odhalit změny, které nádoru předcházejí,“ vysvětluje MUDr. Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti.

„Prvotní změny lze snadno a ambulantně ošetřit, oproti tomu léčba pokročilých nádorů příjemná není, pacientce výrazně zkomplikuje život a výsledky nemusí být vždy povzbudivé. Proto si myslím, že by se ženy měly o své zdraví zajímat a snažit se, aby nemoc, pokud udeří, byla odhalena v co nejranějším stadiu tak, aby léčebný proces byl léčebným procesem, nikoliv bojem o život, který nemusí vždy dopadnout vítězně,“ dodává Dvořák.

Stížnosti z řad odborníků

Stomatologové si stěžují, že k nim pacienti nechodí v pravidelných intervalech na preventivní prohlídky, Příběhy, které se mohou stát i vám uvádí na pravou míru Dvořák. Schválně: mrkněte do diáře, kdy jste byla na poslední kontrole u svého gynekologa vy?!

Očkujte sebe, své blízké

Jedinou účinnou prevencí proti HPV u vás i vašich blízkých je investice do vakcíny. „Tímto se u ženy výrazně snižuje nejen riziko vzniku děložního čípku, ale také řady dalších, které mohou nejen ji, ale i muže a děti ohrozit na zdraví,“ vysvětluje dále Dvořák a pokračuje: „Čím dál častěji se hovoří i o vakcinaci mužů. V tom případě jde o projev osobní zodpovědnosti, že nebudou přenašeči infekce, ale také dochází k redukci rizika mnoha onemocnění, která u nich může virus HPV vyvolat.“

Tipy pro maminky

Proč byste měla dát očkovat sebe a své blízké? MUDr. Tomáš Fait, PhD. odpovídá: „HPV onemocnění významně ovlivňuje kvalitu života postižených, jejich partnerské vztahy i sexualitu. Pravidelným absolvováním gynekologických prohlídek výrazně snížíte riziko rozvoje rakoviny děložního čípku, ale existuje řada dalších závažných nebo velmi nepříjemných HPV onemocnění, kde není organizovaný screening a vakcinace je tedy jedinou možností, jak se účinně bránit.“

Myslíte si, že investice do očkování je příliš vysoká? Zjistěte si, v jakém rozsahu ho hradí vaše zdravotní pojišťovna, vše si přepočítejte a zjistíte, že vklad do vašeho zdraví je lepší než dovolená, která sice bude skvělá, ale za rok vám bude splývat s ostatními. MUDr. Fait doporučuje: „Dívky by se měly nechat očkovat před zahájením sexuálního života, protože v tom případě se ochrana před karcinomem děložního hrdla, přednádorovými změnami pochvy, rodidel i genitálními bradavicemi blíží 100 %.

Sexuálně aktivní ženy po poradě s gynekologem kdykoliv (účinnost vakcíny je prokázána u pacientek do věku 45 let), a pokud vysvětlí svým partnerům a synům, proč by očkování měli podstoupit i oni, jedná se o záslužný čin.“

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Vladimír Dvořák, Tomáš Fait, Nebezpečná infekce, Infekce, Stránka časopisu, Zdraví ohrožující, Léčebný proces, HPV, Genitální bradavice, Běh času, Nebe, Zdraví na Heureka.cz