Maminka.czZdraví

Neustlaná postel pomáhá alergikům

Martina Machová 1.  4.  2013
Zatímco si pyloví alergici přes zimu trochu oddechnou, jejich na roztoče citliví kolegové „to roztáčí“ po celý rok. Jsou-li však lehce nepořádní, mohou být jejich obtíže kupodivu mírnější!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Alergie na roztoče je jedním z nejrozšířenějších typů alergií, zvláště pak v dětském věku. Dokonce je tento druh alergie nejčastější příčinou vzniku alergického astmatu. Již vzniklé astma vdechování roztočových alergenů prokazatelně zhoršuje. Domovem roztočů – mimochodem pod mikroskopem velmi děsivých monster – je obyčejný domácí prach.

A protože si tito pouhým okem neviditelní členovci libují nejen v prachu, ale také v relativně vlhkém prostředí s dostatkem potravy, za kterou jim slouží mikroskopické částečky organické hmoty, jsou pro ně rájem na zemi naše lůžkoviny (dále také koberce, čalounění, deky apod.).

Teplé peřinky jsou totiž po spánku lehounce zapocené, delikátně prašné s hojností dobrot – šupinek kůže, nehtů apod. Z uvedených skutečností tedy logicky plyne, že největší ataku nepříjemných alergických symptomů zažívají alergici na roztoče po probuzení. Pozor, již se pomalu přibližujeme k jádru pudla!

Užitečná „zvířátka“ se zkázonosnými exkrementy?

Vzhledem k jídelníčku těchto ani ne půl milimetrových členovců by se mohlo zdát, že by za určitých podmínek mohli být v domácnosti dokonce užiteční. Bohužel jen teoreticky. Roztoči se sice živí miniaturním organickým odpadem, avšak zpracovaný odpad samozřejmě i vylučují. A právě tyto výměšky jsou pro alergiky skutečným kamenem úrazu. Výměšky se mísí s prachem, který kontaminují a po jeho vdechnutí spouští alergickou reakci – dýchací potíže, rýmu, pokašlávání, dušnost, zánět spojivek apod.

Nepořádným alergikům se spí lépe

Velmi zajímavé a lehce provokativní informace pravděpodobně potěší všechny lehce nepořádné alergiky s přecitlivělostí na roztoče. V knize Jak se léčit vhodnou stravou od Dr. Jörga Zittlau její autor uvádí: „Neustlaná postel může vypadat nepořádně, ale podle Londýnské Kingstonské university chrání před alergiemi. Pověstní roztoči z domácího prachu potřebují k přežití vlhkost. Tu nenajdou, když postel necháme rozestlanou.“

Nicméně pravděpodobně ještě efektivnější, než metoda britských vědců je vlastnit přikrývky i matrace ze speciálních hypoalergenních materiálů a lůžkoviny každý den poctivě vyvětrat. V zimě ideálně na mraze, v létě na prudkém slunci. Roztoče totiž hubí sluneční světlo, vysoká či nízká teplota a sucho.

Pro pečlivý úklid domácností je vhodné vybrat vysavače se speciálním filtrem, lůžkoviny je třeba prát za vyšších teplot a oblíbeného plyšáka je vhodné v nestřeženém okamžiku poslat na výlet do mrazáku, a to alespoň na 24 hodin. Plyšáka je potom vhodné ještě vyprat, tj. zbavit mrtvých roztočů – též potencionálních alergenů.

Témata: Zdraví, Alergie, Alergik, Postel, Nízká teplota, Post, Pudl, Sluneční světlo, Zdraví na Heureka.cz