Maminka.czZdraví

Opar porazíte homeopatiky!

Kateřina Formánková 11.  7.  2014
Opar porazíte homeopatiky!
Opary bolí, hojí se pomalu a jednotlivé výsevy opětovně propukají v závislosti na okolních podmínkách a psychickém rozpoložení daného člověka. Homeopatika vám mohu léčbu usnadnit a její dobu i výrazně zkrátit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S homeopatickou léčbou se délka hojení oparu výrazně zkrátí, díky možnosti preventivní léčby se zpočátku prodlouží intervaly mezi recidivami výsevů a posléze zpravidla dojde k úplnému vymizení obtíží. Virus oparu, tedy herpes simplex typu 1 a 2, je častým „parazitem periferního nervového systému“.

První setkání člověka s tímto virem proběhne často již během prvních let života, a to obvykle zcela bez příznaků nebo se projeví výsevem aft na sliznici dutiny ústní. Pak si virus vybuduje svůj „základní tábor“ ve spádovém nervovém uzlíku a při jakémkoli oslabení organismu vycestuje ven podél nervového vlákna.

Prvním projevem infekce je pocit pálení a teprve pak se objeví drobné puchýřky plné čiré tekutiny. Ta se následně zakalí a vznikne strup. Každé stadium oparu vyžaduje jiný homeopatický lék, a proto je důležité si uvědomit, v jakém stadiu se infekce právě nachází.

Akutní stav

První volbou řešení akutního stavu je lék Oscillococcinum. Při pocitu mravenčení v místě budoucího výsevu podáváme jednu tubu a dávku zopakujeme, jakmile se tento pocit znovu objeví (nejčastěji je nutné dávku zopakovat každou hodinu ještě 2x). Nasadíme-li Oscillococcinum včas (při únavě, na začátku virózy, při aklimatizaci nebo velké psychické či fyzické zátěži), aktivujeme imunitní systém a tím působíme preventivně proti rozvoji jakékoli virové infekce.

Dalším lékem je Apis mellifi ca 30 CH – 5 granulí léku podáváme při pocitu pálení a píchání v místě budoucího oparu, dávku opakujeme 3x za den.

Třetím lékem je Rhus toxicodendron 15 CH, který nasazujeme při výsevu malých puchýřků. Jednu dávku, tj. 5 granulí, podáváme každou hodinu po celý den.

Pokračuje-li opar výsevem jednoho většího puchýře, přidáme lék Cantharis 15 CH, každou hodinu 5 granulí.

U moře, na horách…

Je-li pacient citlivý na sluneční záření a opary se u něj nejčastěji vyskytují při pobytu u moře nebo na horách, kde je sníh a slunečné počasí, a mívá-li rozpraskané rty, potřebuje lék Muriaticum acidum 15 CH. Pacient má většinou více ložisek oparu najednou. Dávkujeme také 5 granulí každou hodinu.

Ve fázi vytvoření strupu nasazujeme lék Mezereum 15 CH a podáváme tři dávky denně až do zhojení oparu.

Opakované výsevy oparu

Níže uvedené léky pomáhají, aby k výsevu nedošlo, až u 80 % pacientů: Natrum muriaticum 30 CH podáváme preventivně v dávce 5 granulí jednou týdně u lidí trpících oparem v důsledku únavy či dehydratace, při horečce, slunění a pobytu u moře.
Lék Sepia officinalis 30 CH nasazujeme, pokud se opar vysévá v souvislosti s menstruací nebo je v oblasti pohlavních orgánů. Podáváme jej rovněž 1x týdně minimálně 3 měsíce, stejně jako v případě léku Natrum muriaticum.

Genitální opar

Pokud se jedná o perigenitální opar, podáváme nejčastěji kombinaci léků Arsenicum album 15 CH a Croton tiglium 15 CH, 3x denně 5 granulí od každého z nich.

Pásový opar

Podáváme Oscillococcinum, jednu dávku léku preventivně, jak je uvedeno výše, dále kombinaci léků Arsenicum album 15 CH a Rhus toxicodendron 15 CH současně, 5 granulí od každého. První den výsevu bereme každou hodinu, druhý den podáváme oba léky 5x denně a třetí den 3x denně 5 granulí. Poté pokračujeme ve stejném dávkování až do zhojení oparu.
Kombinací uvedených léků předcházíme komplikacím při hojení.

Průvodní pocity

Pokud po léčení v místě výsevu přetrvává pocit pálení, podáváme lék Arsenicum album 30 CH, jednu dávku 2x denně.
Pacientovi přináší úlevu sprchování teplou vodou. Bolest je tak silná, že nemocného budí i v noci, zpravidla mezi 1. a 3. hodinou ranní.

Přetrvává-li v místě oparu ochrnutí a pocit bolesti, jako by tam bylo „živé maso“, nasadíme lék Causticum 30 CH, 2x denně 5 granulí.

Při pocitu mravenčení a bolesti, která vystřeluje podél nervové dráhy, využijeme lék Hypericum perforatum 30 CH, 2x denně 5 granulí. V případě silných bolestí můžeme podávat 5 granulí každou hodinu.

V případě, že trpíváte opary často, doporučuji návštěvu u lékaře-homeopata, který vybere tzv. terénní lék („na míru“, přímo podle vašich obtíží) a zabrání tak dalším recidivám onemocnění.

(Článek byl převzat z časopisu Moje zdraví 6/2014)

Témata: Zdraví, Časopis Moje zdraví, Parazité, Homeopatický lék, První projev, Pásový opar, Stejné dávkování, Natrum muriaticum, Muriaticum acidum, Opar, Genitální opar, Recidiva, Periferní nerv, Pór, Oscillococcinum, Akutní stav, Home, Slunečné počasí, Zdraví na Heureka.cz