Maminka.czZdraví

Přibírám kvůli vodě! Proč?

Jana Šimoňáková 25.  5.  2010
Přibírám kvůli vodě! Proč?
Jak je možné, že ač se snažíte, jak chcete, stále vám pár kilo přebývá? Někdy ani nemusíte přibírat, ale můžete jen zadržovat vodu. Co za tím vězí a jak tomu předejít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ptali jsme se

MUDr. Kateřiny Cajthamlové, dietoložky a internistky, www.cajthamlova.cz

Jak na sobě poznám, že jsem příliš zavodněná nebo dehydrovaná?

Nejspíš poznáte nízkou úroveň zavodnění podle několika ukazatelů: malá elasticita pokožky, suchost sliznic, tmavě žlutá barva moči, převodnění naopak signalizují otoky, zvyšování hmotnosti v horizontu dní, vyšší krevní tlak (hlavně ten „spodní“ diastolický), zadržování vody může být původu hormonálního (známé napětí prsů a otoky rukou před menstruací), ledvinného (tam jsou váčky pod očima a otoky v obličeji častější než otoky nohou) nebo při závažném jaterním a srdečním onemocnění se voda nejčastěji vyskytuje v dutinách, například v břišní.

Jak souvisí správné zavodnění s dietou?

Správné zavodnění optimalizuje práci buněk těla, vylučování odpadních látek, udržuje správný krevní tlak a práci vnitřních orgánů, správnou „tekutost“ krve a tělních tekutin.

Je rozdíl v hladině zavodnění při různých druzích diet?

Ano. Diety, které zatěžují ledviny, třeba vysokoproteinová s malým množstvím sacharidů, vedou často k zadržování vody, diety spojené s hladovkami vedou k zatížení jater, lymfatického systému a vedou často ke vzniku různých kamenů. Při zpracování živin na energii totiž vzniká i tzv. metabolická voda – přibližně půl litru denně.

Proč je důležité soustředit se při hubnutí na ztrátu tukových zásob a ne vody?

Hubnutí „na kila“ nevypovídá o tom, zda hubneme tuk nebo zavodněnou aktivní hmotu či vodu. Hmotnost, kterou „vypotíte“ v sauně či posilovně, musíte „po“ ihned zase doplnit dostatečným pitím nebo lépe ještě během těchto činností. Hubnutí tuku poznáte nejlépe na oblečení, zejména v pase, zatímco ruce, nohy a hýždě by měly hubnout pomaleji – tam je totiž hubnutí již na úkor svalstva. Zvlášť obezita typu „jablko“, podmíněná nepravidelným stravováním, hladovkami, nedostatkem pohybu a stresy, kompenzovaných sladkostmi a alkoholem, je ta nejrizikovější z hlediska zdraví. Takže pokud vám po zhubnutí „kil“ zůstane bříško skoro stejné nebo zhubne nejméně, hubli jste špatně a rychle vše naberete zpět.

Jak nás ohrožuje přílišné zavodnění a dehydratace?

V těle má být všeho „akorát“ – říká se tomu homeostáza. Pokud se budete převodňovat, z těla se vyplavují důležité minerály, zatížíte ledviny a budete unavení, může vám stoupnout krevní tlak. Pokud se dehydratujete, únava se dostaví také, poklesne třeba i krevní tlak a jste ohroženi vznikem ledvinných, případně žlučových kamenů. Zejména „hladovkáři“, kteří málo pijí, si vyrábějí kameny z kyseliny močové, kterých se pak obtížně zbavují.

Existují přístroje, které zjišťují množství vody v těle?

Ano. Ten nejjednodušší je váha – změny váhy během dne jsou závislé na množství vody, složitější jsou bioimpedanční přístroje, které měří množství vody odporovými metodami. Existují i jiné, např. zobrazovací a funkční testy.

Mohou zavodnění způsobovat některé léky nebo dokonce léky na hubnutí?

Mohou, bohužel. Proto by laik neměl žádné léky kupovat po internetu či od pokoutních prodejců, ale vše konzultovat s lékařem. Případné zavodnění jako vedlejší efekt léčby je uveden v příbalovém letáku léků.

Mohu se přílišného zavodnění zbavit přírodní cestou?

Nejlepší přírodní cestou je pravidelně jíst a pít, omezovat solení a slazení, podporovat funkci ledvin a nepřetěžovat je kávou a alkoholem. Pokud jsou otoky v lymfatickém či cévním řečišti, pomáhá lymfatická drenáž, správná obuv, nesvíravé ponožky a dostatečný pohyb formou chůze.

Souvisí hladina zavodnění se vznikem celulitidy nebo s problémy s pletí?

Tyto problémy jsou částečně vrozené, částečně způsobeny nedostatkem vitaminů, stopových prvků, přemírou tuků ve stravě a – u celulitidy – nedostatečným osvalením či oslabeným vazivem v podkoží.

Jak důležitá je voda při aktivním tréninku, občasném cvičení či dietě?

Naše tělo je tvořeno ze 60–75 % vodou. Správný, vyrovnaný a aktivitě přizpůsobený pitný režim je základem zdravého životního stylu. Vedle sportu a dostatečně vyvážené stravy.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Dieta.

Témata: Zdraví, Časopis Dieta, Správná obuv, Dostatečný pohyb, Vedlejší efekt, Zdraví na Heureka.cz