Maminka.czZdraví

Strašák těhulek jménem toxoplazmóza

Alena Štouračová 7.  6.  2011
Strašák těhulek jménem toxoplazmóza
Ženy se během těhotenství mohou nakazit nemocemi, jejichž neblahý průběh může v některých dokonce vážně a trvale poškodit plod. Jedním z těchto onemocnění je i toxoplazmóza, jejímž původcem je parazit Toxoplasma gondii. Toxoplazmózou jsou často postiženi králíci, psi, morčata nebo kočky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nezřídka se však stává, že se tato nemoc přenese na člověka, a to nejenom při styku se zvířaty, ale i prostřednictvím oděrek na rukou při zpracování králičího, hovězího nebo vepřového masa.

Příznaky onemocnění

Toxoplazmóza je vzácným onemocněním a zpravidla probíhá skrytě bez nápadných příznaků. Mnohdy se projevuje jako obyčejná chřipka. A to konkrétně zvýšenou teplotou, nachlazením, únavou a zduřením uzlin na krku.

Tato nemoc napadá lymfatické uzliny, tkáně oka či způsobuje gynekologická onemocnění. Pro těhotnou ženu a její nenarozené dítě je ovšem průběh toxoplazmózy dalekou závažnější. V řadě případů totiž může dojít k těžkým poruchám vývoje plodu a mnohdy i k potratu.

Vážné poškození plodu

V případě, že parazit Toxoplasma gondii napadne lidský plod, může mu způsobit těžké poškození oční sítnice. Často se stává, že je vážně poškozen i mozek nenarozeného dítěte, v němž se vytvářejí zvápenatělá ložiska.

Pokud je plod napaden tímto parazitem až v posledních měsících těhotenství, hrozí vysoká pravděpodobnost, že bude dítě tělesně i duševně postiženo.

Domácí mazlíčci představují riziko

Zvláště těhotné ženy by se tedy měly mít před toxoplazmózou na pozoru. V jejich zájmu je vyhnout se jakémukoliv kontaktu se psy, kočkami, morčaty či zakrslými králíky, které s nimi mohou jako domácí mazlíčci sdílet jednu domácnost.

Čekáte-li děťátko, v zájmu opatrnosti byste se tak raději měly vyhýbat hraní si s domácími zvířaty, jejich hlazení, ale i krmení. Je-li to možné, ať to za vás všechno obstará váš partner. Ten by měl domácí mazlíčky nejen krmit a pravidelně po nich umývat misky na krmení, ale také po nich uklízet exkrementy (a samozřejmě si po těchto úkonech pečlivě umýt ruce). Takové výkaly domácích zvířat totiž obsahují výrazné množství nebezpečných parazitů, které mohou negativním způsobem narušit zdraví matky a vývoj plodu.

Pokud se o své domácí mazlíčky musíte postarat sama, raději se s nimi nemazlete a při úklidu jejich exkrementů i misek na krmení používejte gumové rukavice.

Nebezpečí číhá v kuchyni i v restauraci

Vzácnou a nebezpečnou toxoplazmózou se lze nakazit také při přípravě pokrmů. A to během krájení syrového masa nebo při ochutnávání syrového (například při přípravě karbanátků) nebo nedovařeného masa. Těhotné ženy se mohou toxoplazmózou nakazit i ze špatně upraveného masa. Z toho důvodu by měly omezit návštěvu restaurací a ze svého jídelníčku vyřadit například krvavý steak nebo tatarský biftek.

Pokud těhotná žena zpracovává v kuchyni vepřové či hovězí maso, měla by si poté vždy umýt ruce horkou vodou a mýdlem. Musí si dát rovněž pozor na to, aby se při zpracování masa neřízla, anebo jej nekrájela tehdy, bude-li mít na ruce oděrku. Ta může být totiž vstupní branou nebezpečné nákazy.

Témata: Zdraví, Těhule, Obyčejná chřipka, Toxoplasma gondii, Těžké poškození, Vysoká pravděpodobnost, Strašák, Nebezpečný parazit, Králíky, Zdraví na Heureka.cz