Maminka.czZdraví

Také jste jí nenechala píchnout ouška?

Martina Machová 4.  2.  2013
Není vůbec lehké odolávat tlaku okolí; domluvám a prosbám babiček, tetiček i kamarádek, že by zkrátka každá holčička, tedy i ta vaše, měla mít náušnice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud si myslíte, že jsou takřka všem maličkým Evropankám v kojeneckém věku takřka automaticky propichovány ušní boltce – vězte, že tomu tak rozhodně není! Náušnice na svých miminkách vášnivě milují především středoevropské maminky. V mnoha evropských zemích by na vás lékařský personál porodnice, nebo třeba dětský lékař koukal jako na podivínku, pokud byste požádala, aby vaší maličké slečně byla v kojeneckém věku píchnuta ouška. Inu – jiný kraj, jiný mrav.

Zatímco u nás má náušničky takřka každá batolící se holčička, kupříkladu v Dánsku malých děvčátek s náušnicemi mnoho neuvidíte. Ouška se zde kvůli náušnicím propichují zhruba až od 6 let, samozřejmě s ohledem na přání dítěte. Dalším zajímavým případem je Velká Británie, kde je do většiny škol, školek i jeslí vstup s náušnicemi zakázán. A tak některá děvčátka ani ouška propíchnutá nemají. Pojďme se nyní podívat na 3 hlavní důvody, které vedou některé české maminky k tomu, že svým dcerkám ouška propíchnout nedají.

1. důvod: Ona není můj majetek, ať se rozhodne sama

Asi nejvíc maminek, které svým maličkým holčičkám nenechají ouška propíchnout, chápou tento akt jako zásah do výsostných práv druhé bytosti. Příčí se jim rozhodovat o tom, že by měl někdo druhý, tímto způsobem rozhodovat o tělu jiného člověka, byť se jedná o jejich vlastní dítě. Zkrátka cítí, že na to nemají právo. Ať se holčička časem rozhodne sama, zda chce náušnice nosit, či ne. Způsobů bezpečného a takřka bezbolestného píchnutí boltců existuje v současnosti vícero.

2. důvod: Nehodlám trápit malé miminko!

Do další skupiny rodičů patří především něžné pečující bytosti, které naprosto odmítají trápit svou maličkou holčičku dalšími jehlami – vždyť bohatě stačí početné očkování, odběry krve apod. Zvláště u maminek, jejichž děťátka se narodila předčasně a mají nějaký zdravotní problém, kvůli kterému jsou v inkubátoru, navíc napojené na nejrůznější přístroje, bývá pochopitelné, že mohou mít k píchnutí oušek negativní vztah. Zkrátka se jim nechce působit další bolest, není-li to opravdu nutné.

3. důvod: Ušní boltec je „akupunkturní mikrosvět", neodborný zásah může i uškodit

Lékaři i laici zabývající se tzv. čínskou medicínou tvrdí, že ušní boltec je naprosto suverénním akupunkturním mikrosystémem. Jednotlivé akupunkturní body mají přímou souvislost jak s fyzickým, tak s duševním zdravím daného jedince. Proto je naprosto logické, že propíchnutí boltce je pro příznivce akupunktury (přesněji aurikuloterapie – akupunktury ušního boltce) poněkud kontroverzním tématem. Miminka mají ouška malinká, a tak se špatně určuje „bezpečná zóna“. Někteří lékaři zabývající se aurikuloterapií jsou ochotní boltce propíchnout, nicméně před zásahem ouško „proměří“ a určí bezpečné místo, aby vyloučili dráždění některého z akupunkturních bodů a s ním související možné zdravotní problémy.


Jaký je váš názor na propichování oušek v kojeneckém věku?

(Hlasovat můžete v anketě umístěné v pravém sloupci.)

Témata: Zdraví, Take, Ušní boltec, Ouška, Propíchnutí, TAK, Akupunkturní bod, Boltec, Velká Británie, Mikrosvět, Lékařský personál, Přání dítěte, Negativní vztah, Zdraví na Heureka.cz