Maminka.czZdraví

Trpíte nízkým tlakem? Co dělat?

Vanda Stöckbauerová 17.  5.  2011
Míváte občas mžitky před očima, motá se vám hlava a do toho vám hučí v uších? Rychlé změny poloh ze sedu do stoje vám nedělají dobře? Pak nejspíš trpíte hypotenzí neboli nízkým krevním tlakem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Krevní tlak je v podstatě síla, kterou krev působí na stěnu tepen. V okamžiku, kdy se srdce stahuje a vypuzuje ji do tepen, je nejvyšší.

Tento „horní“ tlak se nazývá systolický, o „dolním“ diastolickém hovoříme v době mezi dvěma stahy, kdy srdce krátce odpočívá a tlak klesá. Normální hodnota v produktivním věku je nižší než 140 milimetrů rtuťového sloupce (mmHg) pro systolu a nižší než 90 mmHg pro diastolu.

Zatímco u dětí a mladistvých je tato hodnota trochu nižší, s přibývajícím věkem stoupá. „O nízkém krevním tlaku hovoříme, pokud klesne systolický pod 100 mmHg a diastolický pod 65 mmHg,“ říká MUDr. Miroslav Souček. Jenže na rozdíl od vysokého tlaku, kdy lze stanovit hraniční hodnoty, je tolerance nízkého krevního tlaku hodně individuální. Někomu nevadí 80/60, jiný omdlévá už při 100/70.

Únava a studené nohy

Hypotenzi můžeme rozdělit na akutní a chronickou. U akutní formy se jedná o náhlý pokles krevního tlaku, který se projevuje mžitky a zatměním před očima, celkovou nevolností, točením hlavy a kolapsem až bezvědomím. V případě chronické hypotenze mluvíme o trvale snížené hodnotě krevního tlaku pod 100/65, která se projevuje únavou, spavostí, zimomřivostí, závratěmi, hučením v uších, bolestí hlavy, poruchou soustředění a posturální hypotenzí, což je pokles tlaku krve objevující se při přechodu do vzpřímené polohy.

Čtěte také:

Drobná trápení při čekání na miminko

Může způsobit přechodnou poruchu prokrvení mozku s krátkým bezvědomím nebo pocitem závrati či nejistoty. Charakteristický je i pocit studených nohou, nepotlačitelné zívání, zácpa nebo průjem, snížená funkce potních žláz či zvracení.

Nepříjemné projevy mnohdy narušují každodenní život, s čímž má zkušenosti i Jarmila (26). „Taky mám nízký tlak, cesty přeplněným autobusem, kde je vydýchaný vzduch a lidé se na mě lepí ze všech stran, jsou utrpení.Už po pěti minutách se mi dělá špatně. Přestávám vidět, hučí mi v uších, motá se mi hlava… Většinou si musím sednout na zem. Někdy dokonce musím vystoupit, abych našla nejbližší koš a vyzvracela se.“

Jak lze obtížím předcházet? U mnoha lidí, především mladých žen, nejsou problémy způsobené chronickou hypotenzí ničím vyvolané, a nemá je proto ani smysl léčit léky. Základem je úprava životního stylu.

Především je nutné pít dostatek tekutin (tj. 2–3 l, ve vedru i více), pravidelně cvičit (vhodné je například plavání), vyvarovat se náhlých změn polohy, pomalu vstávat z lehu, pokud se dostaví točení hlavy, opět si sednout. „Při středně těžké hypotenzi si lehněte do horizontální polohy, uvolněte oděv, na obličej přiložte studený ručník, při těžší formě si lehněte na zem a zvedněte nohy do výše. Při závrati můžete přejít do dřepu nebo ve stoji zkřížit nohy. Samotné zkřížení zvýší krevní tlak o 10 až 15 mmHg,“ doporučuje MUDr. Souček.

Pokračování >>>

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Zatmění, Tlak, Normální hodnota, Vydýchaný vzduch, Zdraví na Heureka.cz