Maminka.czZdraví

Vůně jara: vyberte si parfém dle svých představ

Františka Těšínská 24.  4.  2014
Vůně jara: vyberte si parfém dle svých představ
Zbožňujete jemnou vůni fialek, lístků magnolie, šeříku, konvalinek, jasmínu nebo frézií. Nechte se omámit parfémy, které s vámi oslaví začátek teplých dnů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Při výběru favorita mezi parfémy hraje roční období důležitou roli. Zatímco v zimě raději sáhneme po vůni, ve které vyniká koření, protože nám dodá hřejivý pocit, v horkém létě se raději osvěžíme citrusovou sprškou. A na jaře, kdy propadáme kouzlu rozkvetlé přírody, se necháme rády zlákat jemnou vůní průzračnosti a čistoty.

Flakon s těžšími vůněmi mizí v šuplíku a my se necháváme navnadit na jarní vonné kompozice. Při výběru se ale vždy řiďte hlavně instinktem. Tíhnete k romantice, raději se vžíváte do role „femme fatale“, nebo jste spíš praktická? S naší jarní vonnou květomluvou se ve výběru zaručeně nespletete.

Romantičkám sluší magnolie

Magnolie na jaře rozkvétá mezi prvními. Má velké okvětní lístky v různém zabarvení od čistě bílé po růžovou. Přišla k nám ze zalesněných a vlhkých oblastí Dálného východu a v mnoha kulturách je považována za symbol vznešenosti a nevinnosti.
Získává si proto srdce žen s jemnou duší romantičky a vytříbeným intelektem.

Magnolie se rozvoní v toaletní vodě La vie est belle od Lancôme.

Rafinovaná žena se halí do vůně konvalinek

O konvalince se říká, že přináší jaro. Je milována pro své drobné bělostné kvítky ve tvaru zvonečku. Její vůně je lehká a svěží. Dříve se její vůně získávala infuzí květin ve sladkých olejích. Málokdo ví, že je obsažena ve čtrnácti procentech moderních kvalitních parfémů. Ocení ji hlavně rafinované ženy a manažerské typy, které milují jak sport, tak se rády blýsknou ve společnosti.

Konvalinka je součástí toaletní vody Mirror, L’Eau par Kenzo od značky Kenzo.

Kosatce voní rodinným typům

Kosatec, nebo také iris, je mezi současnými výrobci parfémů snad nejvyužívanější složkou, protože pomáhá zvýraznit vůni ostatních složek. Jeho vůně je jemně květinová, pudrová až dřevitá. Vůně padne jako ulitá těm, které mají rády čistotu a pořádek nejen kolem sebe, ale i v duši. Jako vůně domovů působí uklidňujícím dojmem.

Kosatec vám zavoní v Eau So Fresh Delight Daisy od Marca Jacobse.

Stále mladá s pivoňkami

Pivoňku najdete snad v každé zahradě. Květina s tisíci okvětními lístky obohacuje jaro fascinující paletou barev a vůní. Esence do parfémů se získávají z okvětních plátků květin pěstovaných v oblasti Drôme na jihu Francie.
Pivoňka získala název po krásné víle Peonii, kterou podle legendy milovali starodávní bohové. Sluší spíše mladším dívkám, ale zbožňují ji i některé ženy, které mají jemnou duši, touží po věčném mládí a mají slabost pro romantiku.

Je součástí parfémové vody Eternity Summer od Calvina Kleina.

Osudové ženy provází vůně fialek

Fialka nebo také violka v květomluvě vyjadřuje lásku. Olej se získává z květů a lístků rostlinky, ale proces je tak nákladný, že většina vůní se vyrábí synteticky. Vůni fialek vášnivě propadla Marie Luisa Habsburská, vévodkyně z Parmy a manželka Napoleona Bonaparte, i slavná diva Marlene Dietrichová. Na fialce si můžete také pochutnat.

Oblíbené jsou fialkové bonbony, sirupy nebo zmrzlina.

Přestože je vůni přičítána jednoduchost, mají ji v oblibě velké osobnosti. Vůni fialek propadnou i ženy, které neodolají sladkostem a občas bojují s nadváhou.

Esence z fialky je součástí vonné kompozice City Blossom Urban Violet, Be Delicious od DKNY.

Šeřík je určen sebevědomým ženám

Nostalgická intenzivní vůně šeříků bývá dominantou májových večerů i nocí. Z květů šeříků se získávají éterické oleje, které jsou pro svou aromatičnost využívány v kosmetickém průmyslu k výrobě parfémů i mýdel.
Květy šeříků zbožňují jemnější a hravé dívky, které mají rebelského ducha.
Rády se nechávají inspirovat silnými sebevědomými ženami, dokonce i hrdinkami z filmů.

Šeřík je součástí vonné kompozice v CK Endless, Euphoria od Calvina Kleina.

Jasmínová elegance žen

Jasmín je obsažen ve více než 80 % parfémů a mezi přísadami zaujímá druhé místo hned po růži.
Omamné vůni bílých květů se přičítají afrodiziakální účinky a také je považován za bájný přípravek na dlouhověkost. Jasmínovou vůni obdivují jak romantické, tak dobrodružné povahy. Patří k ženám, které se rády nechají hýčkat, jsou elegantní a okouzlující.

Esence z jasmínu je součástí toaletní vody Manifesto L’Eclat od YSL.

Sportovkyně ocení vůni frézií

Různobarevné frézie si většinou přineseme domů jako kytici do vázy v období od února do května.
Pocházejí z jižní Afriky, a proto byly dříve nazývány kapská konvalinka.
Různobarevné frézie mají veselou jarní vůni, trochu podobnou růžím, ale jemnější. Propadnou jí dynamické a rázné ženy se sportovním duchem a dostatkem energie.

Vůně frézie je namixována v Summer Edition Woman od značky Mexx.

(Článek vyšel v časopise Dieta 4/2014)

Témata: Zdraví, JAR, Časopis Dieta, Výběr, vůně, Parfém, Rodinný typ, Daisy, Napoleon, Ulita, Jacob, Femme fatale, Mirror, Pár, Napoleon Bonaparte, Intenzívní vůně, Luis, Marlene, Luisa, Par, Violka, Calvin Klein, Marc Jacobs, Sportovkyně, Kompozice, Zdraví na Heureka.cz