Maminka.czZdraví

Vyberte si boty, co vám padnou jako šité na míru

Iva Endrychová 15.  4.  2014
Vyberte si boty, co vám padnou jako šité na míru
Nákup bot může být pěkně stresující. Tady ta bota tlačí, tady dře. Povolí? A když už v regálu s vaší velikostí najdete takové, které se vám líbí, nemáte ještě vyhráno. Každá 39 nemusí být ta samá. Najít boty, které padnou jako ulité, je oříšek, ale s námi se to určitě povede.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepadnoucí obuv způsobuje nejen špatnou náladu, ale při dlouhodobém nošení můžete počítat i se zdravotními či fyziologickými následky na chodidlech, kloubech i páteři. A nezapomeňte, že se k tomu počítají i kuří oka, tady už nepomohou ani oblepené nohy.

Zatímco jedny boty vám sednou tak, že v nich chcete rovnou odejít z prodejny (bez svých starých bot i bez krabice), druhé boty ve vás vzbuzují přeci jen nějaké pochybnosti. Uvědomte si, že boty nesmí nikde tlačit, tahat, dřít. Prostě už při prvním zkoušení vám musí pasovat jako ztracený střevíček Popelce.

1. Boty kupujte odpoledne

Základní rada, kterou vždy uslyšíte. Nohy totiž během dne otečou, a tak bota, která vám ráno připadá pohodlná, se odpoledne může změnit v tu španělskou.

Podívejte se na boty, které jsou hitem jara:

2. Nekupujte unáhleně a ve spěchu

Na zkoušení bot si vždy vyhraďte dostatek času. Zkoušejte obě boty. Udělejte v nich pár kroků, klidně se v nich pohupujte nebo kousek popoběhněte. Jen tak zjistíte, zda vám boty sedí. Když v botách pokrčíte prsty, musíte mít v botě ještě dost místa. Říká se, že v botě musí být místo tak na jeden palec. Poznáte sama, jak je důležité tam ten prostor mít.

3. Stabilita je důležitá

Především u lodiček musíte mít v botách i dostatečnou oporu, takovou, aby vám v nich noha neklouzala ke špičce. Z toho můžete dostat do prstů křeče, kterých se jen velmi obtížně zbavíte. O větší stabilitu nohy v botě se postarají polštářky, které si vlepíte do bot a které jsou neznalým pouhým okem neviditelné. Pokud se vám zdá bota větší jen o kousek, možná vám pomůže jen poloviční vložka do bot.

4. Bez pohodlí to nejde

Nové boty nesmí nikde tlačit, dřít, řezat, pálit ani píchat. Pohlídejte si, aby v botě nebyly nerovnosti především v oblasti nártu. Když nosíte boty na boso, může to být velmi nepříjemné a odvádět to pozornost od jiných věcí. Každý dráždivý kontakt boty s kůží může také způsobit puchýře.

5. Ne umělohmotným páskům

Sandále, to jsou speciální boty. Nosíte-li v létě ráda páskové sandále, pohlídejte si, aby byly pásky z kůže a ne z umělé hmoty. Plastové pásky nepovolí, zůstanou tuhé a při kontaktu s pokožkou mohou pálit. Vaše nohy se budou také cítit pohodlněji v botách s pružnou vsadkou, která umožní botě se noze přizpůsobit. Aby vůbec nic nárt nedráždilo, prodávají se speciální náplasti, které si na kůži nalepíte ještě před obutím.

6. Vyberte si vhodný materiál

Svou roli hraje i výběr vhodného materiálu. Přinejmenším vnitřní výplň by měla být z prodyšné tkaniny, jako je kůže nebo bavlna, ty vlhkost vstřebávají lépe než guma či umělá kůže a látky. Odhaduje se, že skrz nohy člověk denně vypotí až jednoho panáka tekutin.

Pokud všechny tipy dodržíte, nemůžete při nákupu bot šlápnout vedle. Avšak svou roli hrají i osobní pocity, které při zkoušení máte. Pokud vám na nich něco nesedí, raději nechte boty v regále. Žena se totiž do bot zamilovává velmi snadno. Často pak ztratí hlavu a koupí si boty, které ji až tolik nesedí nebo v nich nemůže prakticky chodit. Boty pak v botníku jen překáží, protože si raději obuje ty pohodlnější. Takže pamatujte. Boty jsou jen tak krásné, jak moc pohodlně se v nich cítíte.

Témata: Zdraví, Dětské boty, Výběr, pád, Španělsko, Síť, Boty, Základní rada, Jak, Zdraví na Heureka.cz