Maminka.czTěhotenství

„Zázračné“ potraviny, které vám pomáhou spalovat tuky

Alena Klimková 28.  11.  2011
Máte nějaké to kilo navíc a chtěly byste zhubnout? Nestačí pouze výrazně změnit svůj jídelníček a začít pravidelně sportovat. K tomu, abyste se zbavily přebytečných kilogramů, vám pomohou také některé „zázračné“ potraviny, které jsou výbornými spalovači tuků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

K urychlovačům odbourávání tuků a zrychlovačům metabolismu patří zejména citrusy, kysané zelí, zelený čaj nebo chilli papričky. Při jejich užívání ale myslete na to, že vytouženého efektu dosáhnete pouze tehdy, že budete dodržovat pravidelný pitný režim, vyváženě se stravovat a více se hýbat.

Zázračný vitamin C

Citrusy – tedy citrony, pomeranče, pomela a grapefruity – obsahují výrazné množství vitaminu C, který se řadí k silným antioxidantům a je také účinným spalovačem tuků. Citrusové plody zkuste do svého jídelníčku zařadit alespoň jednou denně, budou vám totiž výborně namáhat jak při hubnutí, tak při formování těla.

Jaký je vztah mezi vitaminem C a tuky? Vitamin C tuky rozpouští a pomáhá je lidskému tělu rychleji zpracovávat. K tomu navíc stimuluje tvorbu karnitinu, který je přirozenou součástí těla a který mimo jiné podporuje využívání tuku z buněčných zásob.

Cappuccino se skořicí? Proč ne?

Máte rády cappuccino se skořicí nebo ovesnou kaši se skořicí a držíte dietu? Nemusíte se jich vzdávat. Když si do nich přidáte čtvrt lžičky mleté skořice, vaše tělo zpracuje cukry dvacetkrát rychleji a hladina krevního cukru se nerozkolísá, takže oddálíte pocit hladu. Skořice si totiž umí hravě poradit s cukrem, který sníte.

Pravé cappuccino navíc obsahuje kofein, který zvyšuje srdeční frekvenci a pomáhá spalovat více kalorií. A co ovesné vločky? Ty po jídle udržují nízkou hladinu inzulinu – metabolismus tak zůstává v „nabuzeném” stavu, což má za následek zrychlení procesu spalování tuků.

Blahodárný šálek zeleného čaje

Pijete rády zelený čaj? Dobře děláte. Během diety zkuste denně vypít čtyři až pět šálků tohoto neslazeného druhu čaje, a to vždy před jídlem. Zelený čaj totiž kromě antioxidantů obsahuje několik látek podporujících hubnutí, jež omezují proces trávení ve střevech a zvyšují spalování tuků. Tyto látky navíc blokují i ukládání tuků.

Je libo kysané zelí?

Naši předci si na podzim odjakživa doma kvasili zelí, aby měli na zimu posilu proti únavě. Kysané zelí je nejen významným posilovačem imunity, snižuje také krevní tlak a je i výborným zdrojem vitaminu C, vitaminu K a skupiny vitaminů B. Kysané zelí také aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek, dále podporuje látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Proto je šikovným pomocníkem při hubnutí.

Redukce tukových polštářků v pase a na bocích

Takové chilli papričky se objevují v dietním jídelníčku řady světových celebrit. Jejich konzumace totiž napomáhá redukci tukových polštářků zejména v pase a na bocích. Chilli papričky obsahují rostlinný alkaloid kapsaicin, který uvolňuje endorfiny, podporuje krevní oběh a zrychluje metabolismus. Produkuje v lidském těle velké teplo a nutí jej využívat více tuku jako palivo. Tento efekt má trvání několik hodin po konzumaci těchto pálivých papriček.

Snížení chuti na sladké a slané

Podpora spalování tuků, posílení imunitního systému, snížení chuti na sladké a slané. Takové účinky má jablečný ocet, který je často doporučován jako prostředek ke snižování váhy. Napomáhá také trávení, vstřebávání stravy a vylučování.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Potraviny, Jablečný ocet, Tuk, Cappuccino, SPA, Silný antioxidant, Zdraví na Heureka.cz