Maminka.czTěhotenství

Zázvor spolehlivě pomáhá těhotným i nachlazeným

Martina Machová 10.  2.  2013
Zázvor milovalo staré Řecko, Řím i Dálný východ, kde byl považován za všelék i cenné koření. U nás je populární především zázvorový čaj, který skvěle prohřeje organismus, má protizánětlivé i mírně antibiotické účinky – a pozor, mírní i těhotenské nevolnosti!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdysi rostl pouze divoce ve východní Asii, a tak jej logicky nalezneme v léčebných systémech staré Číny, Indie, Vietnamu a dalších asijských zemích. Zázvor je též nepostradatelnou ingrediencí mnoha asijských jídel. My jej známe nejen v podobě aromatického práškového koření, ale především čerstvého oddenku, dále také sladké kandované pochutiny či nakládané „zeleniny“. V aromaterapii se užívá éterický zázvorový olej. Asi nejoblíbenější formou „konzumace“ zázvoru je v našich končinách zázvorový čaj, přesněji výluh z naporcovaného oddenku, který pijeme, když jsme nechlazení, nebo pokud nám je těžko a nevolno. (Nebo nám prostě chutná.)

Pomocník při virózách, rýmě a zahlenění i bakteriálních infekcích

Zázvor obsahuje mnoho zajímavých bioaktivních látek, asi nejznámějšími a možná i nejvýznamnějšími jsou gingerol a zingiberin. Obě tyto fenolické látky disponují protizánětlivými a mírně antibiotickými účinky. Do těla je dostaneme prostřednictvím oblíbeného zázvorového čaje, který nás navíc příjemně prohřeje. Komplex léčivých látek obsažených v zázvorovém čaji dále napomáhá rozpouštět hleny a dle některých výzkumů se dokonce zdá, že blokuj replikaci rhinovirů – nejčastějších původců rýmy. Zázvorový čaj můžete z termosky popíjet celý den, a to jak v rámci prevence, tak léčby. Ale pozor, nikdy by neměl tvořit základ pitného režimu! Velmi senzitivním jedincům může lehce podráždit zažívání.


ZÁZVOROVÝ ČAJ

1 kávovou lžičku nastrouhaného, či na plátky pokrájeného a oloupaného zázvoru přelijte 2 – 3 dcl horké (ne vroucí!) vody a necháte cca. 5 – 10 minut vylouhovat (hrnek přiklopte). Poté čaj sceďte a chcete-li, dochuťte citronem a medem. Zázvor skladujte v suchu a temnu v chladničce. Vydrží zde překvapivě dlouho.


Pomocník při nevolnostech nejrůznějšího původu

Kořen zázvoru je ve fytoterapii velmi známým prostředkem, jenž pomáhá zmírňovat nevolnosti nejrůznějšího původu: těhotenské, menstruační, kinetózy a dokonce, dle výzkumů Comprehensive Cancer Center při universitě v Michigenu, mírní i nevolnosti provázející chemoterapii. Čaj ze zázvoru zvyšuje vylučování žaludečních šťáv i slin, a tak podporuje trávení a mírní nadýmání. Vyzkoušet můžete nejen čaj, ale i zázvorová lízátka, pastilky či tablety z lékárny. Nastávající maminky asi napadá, zda je užívání zázvoru bezpečné. V případě, že výživové doplňky z lékárny užíváte dle návodu, a čaj popíjíte pouze jako součást pitného režimu, tak ano. V opačném případě, vám můžete pociťovat mírnou nevolnost.

Pomocník při bolestech aneb něco navíc!

Spektrum zajímavých účinků zázvoru na lidský organismus rozšířily i závěry klinických testů provedených na přelomu tisíciletí na lékařské fakultě univerzity v Miami. Zázvor totiž s velkou pravděpodobností disponuje schopnostmi mírnit bolesti pohybového aparátu, zvláště v případě artritidy!

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Ginger, Zahlenění, Zázvor, Miami, Test provedený, Replika, Zdraví na Heureka.cz