Maminka.czBatole

Zuzana (32): Endometrióza urychlila můj rozvod

Bětka Niebauerová 12.  6.  2012
Zuzana (32): Endometrióza urychlila můj rozvod
Že vám tato nemoc nic neříká? Endometrióza přitom patří mezi jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění a vyskytuje se zhruba u jedné z deseti žen v reprodukčním věku. Onemocnění, které se u každé ženy projevuje odlišně, a proto bývá velmi těžké jej odhalit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnoho žen s endometriózou se potýká s bolestí, která může narušovat jejich každodenní aktivity a mít tak negativní dopad na profesní i osobní život. Často si však tyto ženy neuvědomují, že za jejich bolestí (bolestivá menstruace, bolest při styku, pánevní bolest chronického charakteru) stojí právě toto onemocnění. Své o tom ví i paní Zuzana, která se nám svěřila se svým příběhem…

Šílené bolesti

„Před třemi lety mě náhle přepadly silné bolesti břicha. Stupňovaly se tak, že jsem se nemohla ani hýbat. Manžel mě odvezl do nemocnice, kde vyslovili podezření na akutní zánět slepého střeva. Hned jsem šla na operaci. Jakmile jsem se probrala, dozvěděla jsem se, že mi odstranili nejen zanícené slepé střevo, ale zvláštní kousky tkáně na povrchu tlustého střeva. Netušila jsem, co to může být.

Marné pokusy otěhotnět

Až po dvou týdnech jsem se dozvěděla, že podle výsledků histologického vyšetření, mám endometriózu. Vůbec jsem nevěděla, co to je. Můj gynekolog mi doporučil postoupit další operaci, která měla odhalit ložiska endometriózy na vaječnících, cysty a také srůsty. Podle lékařů jsem měla co nejdříve otěhotnět s tím, že těhotenství může nemoc vyléčit. Manžel souhlasil a my se začali snažit. Jenže ani po roce a půl jsem neotěhotněla. Dvakrát jsem podstoupila umělé oplodnění, ale bez výsledku. Byla jsem nešťastná a často protivná na manžela. Připadala jsem si jako hypochondr, často jsem měla bolesti, ale nevypadala jsem nemocně, a tak mě okolí moc nechápalo. Každou menstruaci jsem obrečela. Tak moc jsem se snažila, abych otěhotněla, ale těhotenství stejně nepřicházelo. Při každé menstruaci jsem měla silné bolesti, že jsem se ani nedokázala hýbat.

ČTĚTE TAKÉ: Alžbeta Stanková: „V těhotenství jsem si prošla vším, čím se dalo“

Manžel si našel milenku

Po dvou letech trápení mi lékař navrhl další operaci. Při ní lékaři objevili spoustu srůstů a další velká ložiska nemoci. Navrhli mi podstoupit hormonální léčbu, při které mé tělo uvedou do umělého přechodu. Byla jsem zoufalá, tak jsem souhlasila. Léky ale měly spoustu vedlejších účinků. Přibrala jsem na váze, byla jsem náladová, měla jsem návaly a také se mi hodně zhoršila pleť. Připadala jsem si sama sobě ošklivá a začala jsem se nesnášet. V té době si můj manžel našel mladou slečnu a mně došlo, že už nemáme nic společného. Vím, že endometrióza nebyla jedinou příčinou našeho rozvodu, ale určitě tomu přispěla.

To nejhorší je už za mnou… snad!

V umělém přechodu jsem byla půl roku a byly to těžké měsíce. Rozváděla jsem se a musela zvládat nepříjemné vedlejší účinky léků. Ale zvládla jsem to a moje bolesti konečně ustaly. Jen nevím na jak dlouho. Podle lékařů se nemoc může kdykoliv vrátit. Moc bych si přála, aby to všechno už bylo za mnou a endometrióza pro mě byla jen nepříjemná vzpomínka.“
Zuzana, 32 let


Co je přesně ta Endometrióza?
Endometrióza je definovaná jako přítomnost děložní sliznice mimo děložní dutinu, která v organismu vyvolává chronickou zánětlivou reakci. Jedná se o jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění, které se v ženské populaci vyskytuje v 7-10 %.

Co o endometrióze možná nevíte
Výskyt onemocnění je charakteristický především pro reprodukční období života ženy s vrcholem kolem 40. roku života. Především po menopauze pak výskyt onemocnění klesá.

Příčiny tohoto onemocnění nejsou stále zcela objasněny. Mezi rizikové faktory vzniku onemocnění řadíme především věk, socioekonomický status, rasu, genetické faktory, časný nástup menstruace a životní prostředí. Ať už je příčinou endometriózy cokoli, velkou roli hraje též dědičnost. Pokud endometriózou trpěla vaše matka nebo sestra, je pravděpodobné, že onemocníte také.

Projevy endometriózy
Ženy s endometriózou trpí charakteristickými příznaky – bolestivou menstruací, bolestmi při styku, pánevní bolestí chronického charakteru a poruchami plodnosti. Endometrióza se objevuje u 60 % žen s bolestivou menstruací a u 40-50 % žen s trvalou pánevní bolestí a bolestivým pohlavním stykem. U žen s poruchami plodnosti je šestkrát až osmkrát vyšší riziko výskytu endometriózy. Projevy nemoci se mohou v průběhu života měnit. Jelikož se nemoc může u každé ženy projevovat odlišně, je důležité, aby se žena svěřila svému lékaři se všemi svými obtížemi.

Více informací a poradna odborníka
Ženám trpícím tímto onemocněním jsou k dispozici také specializované webové stránky www.bolestivamenstruace.cz, kde naleznou informace o tom, co je endometrióza, jaké jsou její příznaky, jak probíhá diagnóza i jaké jsou možnosti léčby. Nově mohou ženy využít také poradny gynekologa, který jim diskrétně odpoví na jejich dotazy týkající se života s endometriózou.

Témata: Mateřídouška, Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Školák, Rozvody, rozvod, Bolestivá menstruace, Endometrióza, Zuzana, Histologické vyšetření, Nepříjemná vzpomínka, Slepé střevo, End, Zdraví na Heureka.cz