Maminka.czZdraví

Zelená stolice u kojenců: Co znamená a kdy je důvodem k obavám

Je zelená nebo nazelenalá stolice u kojenců a malých dětí důvodem ke znepokojení, nebo jde o běžný jev? A co všechno může být její příčinou? Vše se dozvíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V prvních dnech po narození má miminko stoličku tmavou až černou, což je způsobeno směsí buněčné drtě, žlučových barviv a minerálních látek a říká se jí „smolka“. V podstatě je to potvrzení toho, že střeva fungují dobře. V dalších dnech se barva i konzistence mění díky konzumaci mateřského mléka. Stolička tak má barvu světle žlutou, je spíše řídká a připomíná tak trochu míchaná vajíčka. Vystrašilo vás, že stolička vašeho miminka je spíše nazelenalá?

VIDEO: Jak poznáte, že je dítě hladové?

Tmavě zelená stolice může signalizovat infekci

V první řadě je důležité zmínit, že zelená stolice u kojenců je poměrně častým jevem a nemusí znamenat žádný problém. Problémem se stává, pokud je výrazně zelená a je s příměsí hlenu. Pak může ukazovat na mírnou střevní infekci, což se po poradě s pediatrem obvykle řeší nasazením dětských probiotik obsahujících kromě Lactobacillu i další střevní bakterie.

V případě, že problém přetrvává a je doprovázen průjmem, přichází na řadu stěr a odeslání vzorku stolice na laboratorní vyšetření. Účelem je vyloučit bakteriální onemocnění (především salmonelovou infekci), případně i alergie (například tu na kravské mléko).

Pokud je ale stolice pouze nazelenalá, bez hlenu a nezapáchá, není důvod se znepokojovat.

Kojenecká kolika dokáže potrápit. Takhle ji zvládnete!

Důvody mohou být následující:

1. U novorozenců s dětskou žloutenkou může zelenou stolici způsobovat vyplavování vysokého množství bilirubinu z krve.

2. U plně kojených dětí může být důvodem přebytek tzv. předního mléka, které je bohaté na cukry. Mléčný cukr pak ve střevech kvasí a způsobuje nazelenalou stolici. Stačí dítěti prsa tolik nestřídat, nechat ho déle sát pouze z jednoho a druhé již jenom nabídnout.

3. Rovněž strava matky, která je bohatá na mléčné výrobky, může vyvolat stejný efekt. V tom případě se doporučuje na týden ze stravy veškeré mléčné produkty vyloučit a sledovat, zda problém neustoupí.

4. Dalším důvodem může být přítomnost nějaké zelené potraviny ve stravě matky (špenát,…) či dieta obsahující velké množství železa (například pokud ho z důvodu anémie užíváte ve formě léku).

5. U dětí dokrmovaných umělou výživou může být „problém“ v mléce. Umělá kojenecká mléka bývají totiž často obohacena železem.

6. A na konec důvod zcela prozaický: stolice kojených dětí přirozeně zelená, pokud ji necháte déle na vzduchu.

Na závěr ještě jeden obecně vžitý mýtus: Zelená stolice není hladová stolice. Ta je hnědá až tmavě hnědá a hlavně je jí velmi málo.

Pokud se u vašeho kojeného děťátka objeví nazelenalá stolička, hledejte důvod v jednom z výše uvedených bodů, rozhodně ne v nedostačující výživové kvalitě svého mléka. Pokud byste i přesto měla pocit, že máte mléka málo, začněte své miminko kojit častěji a laktace se znovu nastartuje. Vaše mléko je to nejlepší, co můžete svému dítěti nabídnout, proto se zavedením umělé výživy do jeho jídelníčku nijak nepospíchejte.

Trávicí obtíže mohou souviset s kolikou

Břišními kolikami podle odborníků trpí zhruba každý pátý kojenec, přičemž projevy koliky přicházejí náhle. Miminko je spokojené a klidné a najednou spustí křik a pláč. Napíná se, přitahuje nožičky k bříšku, zrudne v obličeji. To vše může trvat i několik hodin denně, klidně i několikrát v týdnu.

Betula dětské kozí kolostrum 120 tablet Betula dětské kozí kolostrum 120 tablet
nabízí 22 obchodů za ceny od 1 580 Kč
POROVNAT CENY

Většinu kojeneckých kolik vyvolává zvýšená plynatost. „Při zvýšené plynatosti tlačí plyny na stěny střev a tlak způsobuje miminku kolikové bolesti bříška. Důvodem může být nezralá trávicí soustava nebo nasátí přílišného množství vzduchu při kojení nebo pláči,“ říká pediatrička MUDr. Zdeňka Hrubešová. Poměrně často jsou koliky ale i projevem potravinové intolerance nebo alergie. Z nich je často na vině intolerance laktózy. „Intoleranci laktózy způsobuje nedostatečná aktivita enzymu laktáza. Laktóza je obsažena jak v mateřském mléku, tak v kojenecké stravě. Aby mohla být organismem dobře vstřebána, je potřeba, aby byla rozštěpena na své dvě molekuly glukózu a galaktózu. To je úkol enzymu laktáza. U mnoha kojenců však jeho tvorba není dostatečná. Nerozštěpená laktóza přechází do dolní části trávicího traktu, kde následně dochází ke kvašení a produkci plynů. Intolerance laktózy tak může vyústit v koliku,“ vysvětluje MUDr. Hrubešová.

Témata: Zdraví, Miminko, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Děti a nemoci, Dětské nemoci, Průjem, Probiotika, Mléko, Lactobacillu, Zelená, Sto, Stolička, Strava, Střevní bakterie, Salmo, Zdeňka Hrubešová, Soustava, Šmolka, Stolice, Kolika, Zeleň, Mateřské mléko, Infekce, Zdraví na Heureka.cz

Video