Maminka.czNovorozenec

Ženská obřízka: Nemorální řezničina, nebo tradice?

Dagmar Ferahli Süsser 15.  4.  2012
Ženská obřízka: Nemorální řezničina, nebo tradice?
Ženská obřízka čili infibulace je amputace (odstranění) některých částí vnějších pohlavních orgánů ženy. Tento úkon bývá často spojen s rituálem. Provádí se především v afrických zemích. Existuje několik typů ženských obřízek. Samotný pojem obřízka je často označován jako chybný, neboť navozuje dojem smysluplného lékařského zákroku, o nějž se v drtivé většině zákroku nejedná, protože nevratně poškozuje zdraví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zákrok je spjatý s vážnými komplikacemi, které mohou ohrozit život. Často následuje neschopnost sexuálního prožitku. Pohlavní život je pak většinou spojen s velkou bolestí a zdravotními problémy (záněty). Žena rovněž může při porodu vykrvácet. Důvodem těchto úkonů má být údajně to, aby dívka vstupovala do manželství čistá a neposkvrněná. Dívka, která není obřezaná, se v řadě regionů s největší pravděpodobností nevdá.

Tyto zákroky se většinou provádějí bez anestezie a velmi primitivními nástroji, jako jsou střepy, ostré lastury atp. Dezinfekce probíhá většinou kravskou močí. Následkem takovéhoto zákroku může být vykrvácení anebo toxický šok. Psychickou újmu si dívka nese po celý život. Zákrok se provádí u mladých dívek mezi 4.–8. rokem. U většiny zákroků bývá přítomna matka dívky.

ČTĚTE TAKÉ: Protikvasinková dieta: Konečně pokoj od nepříjemných zánětů

Ženská obřízka je dnes praktikována zejména v afrických zemích. Je běžná v pásu, který se táhne od Senegalu v západní Africe po Somálsko na východním pobřeží. V těchto oblastech se odhaduje, že tento zákrok podstoupilo více než 95 % všech žen. Je také praktikována některými skupinami na Arabském poloostrově, zejména v Jemenu. Ve většině muslimských zemí (kromě některých v subsaharské Africe) se tento zákrok nepraktikuje.

S ženskou obřízkou je spjata celá řada tradic a pověr. Dle jednoho z tradičních zdůvodnění má amputace částí ženských genitálií zabránit masturbaci u žen a tak zajistit jejich duchovní čistotu (masturbace je zde podobně jako v mnoha jiných kulturách pokládána za zdroj duchovní nečistoty). Podle afrických pověstí (např. v Mali) jsou novorozeňata částečně oboupohlavní a obřízkou je odstraněn prvek pohlaví druhého (u mužů je za ženský prvek pokládána předkožka, u žen klitoris), touto legendou se tedy zdůvodňuje obřízka u obou pohlaví. Podle kurdské tradice znamená ženská obřízka očištění ženy (opět souvisí se sekrecí amputovaných částí, sekret z klitorisu je dle některých místních pověr nečistý a může partnera dokonce zabít) a je jí rovněž přisuzována estetická funkce.

Druhy obřízky:

I – Částečné nebo úplné odstranění klitorisu
V nejmírnější formě, kde zákrok připomíná mužskou obřízku, by mělo jít „pouze“ o odstranění předkožky klitorisu (poštěváčku), často však dochází k odstranění (amputaci) i části nebo celého klitorisu.

II – Odstranění klitorisu a malých, popř. i velkých stydkých pysků
V některých případech se odstraňují pouze malé stydké pysky (typ IIa), nebo malé stydké pysky a částečně nebo úplně klitoris (typ IIb); pokud dochází navíc k částečnému nebo úplnému odstranění velkých stydkých pysků, je to označováno jako (typ IIc). U typů I a II jde o tradici především v arabských zemích, kde se označuje jako „sunna“.

III – Odstranění malých a velkých stydkých pysků a následné sešití
Po amputaci malých a velkých stydkých pysků je rána sešita tak, aby zůstal jen malý otvor pro odtok moči a menstruační krve. Klitoris může, ale nemusí být odstraněn. O svatební noci je srostlá tkáň proříznuta, aby mohlo docházet k pohlavnímu styku. Před porodem musí být srůst odstraněn, po porodu bývá předchozí stav obnoven. Tento nejbrutálnější typ se označuje jako tzv. Faraonská obřízka.


O problematice ženské obřízky pojednává např. film Květ pouště (v originále Desert Flower, režie: Sherry Horman). Příběh podle skutečné události vypraví o osudu topmodelky (původem ze Somálska) Waris Dirie, která si peklem obřízky prošla. Rozhodla se proti drastickému rituálu bojovat založením organizace, která usiluje o jeho vymýcení.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Tradice, amputace, Obřízka, Dívka, Jemen, Svatební noc, Založení organizace, Nepříjemný zánět, Předkožka, Nemo, Ženská, Masturbace, Zen, Poloostrov

Video