Maminka.czZdraví žen

Ženy a péče o zdraví. Češky mnohdy nemají správné informace. Víte, jak často ke gynekologovi nebo na mamograf?

Simona Procházková 1.  6.  2023
Spousta žen netuší, na jaké preventivní prohlídky mají nárok, 66 % z nich nedochází na vyšetření prsu, některé zcela ignorují každoroční gynekologické vyšetření… Co ještě ukázal průzkum společnosti Organon? Některé informace vás možná dost překvapí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ženy tvoří více než polovinu populace a matky jsou ty, které obvykle rozhodují o zdravých návycích a zdravotní péči svých dětí. Navzdory tomu existují obrovské mezery ve výzkumu a vývoji zaměřených na zlepšení léčebných možností a zdravotní péče právě pro ženy. Tento fakt ukázal mimo jiné průzkum provedený společností Nielsen (pro společnost Organon) mezi 525 respondentkami ve věku 18 až 49 let.

VIDEO: Cytologie: Jak probíhá vyšetření a kdy je důvod k obavám?

Jak české ženy pečují o své zdraví?

Výzkumy v mnoha oblastech zdraví žen odhalují zásadní a nebezpečné nedostatky, které ovlivňují téměř všechny fáze jejich života. Podle průzkumu téměř 48 % dotázaných žen neví, na jaké preventivní prohlídky mají nárok. Celých 14 % respondentek se domnívá, že by na preventivní prohlídky na gynekologii měly docházet až od chvíle, kdy pocítí nějaký zdravotní problém, nikoli od 15. roku života.

To se však netýká jen nebezpečných onemocnění, ale také informovanosti, finančních aspektů nákupu menstruačních nebo ochranných pomůcek nebo péče o tělo v té nejzákladnější podobě, jako je „obyčejné“ vyšetření u lékaře.

Je pro ženy zdraví opravdu na prvním místě?

Podle průzkumu Nielsen minimálně jednou za rok svého gynekologa navštěvuje 78,8 % žen, 3,5 % dotázaných ho nenavštěvuje vůbec. Důvodem, proč návštěvu ženy odkládají, je primárně strach (68 %), dalším důvodem je nedostatek času (45 %), ale také finance (7 %).

Pro lékaře může být alarmující fakt, že celých 66 % respondentek nechodí na preventivní vyšetření prsu, a to ani na ultrazvuk, ani mamograf, polovina dotázaných neprovádí ani samovyšetření prsů.


Na dotaz, zda se někdy nechaly dotázané ženy testovat na HIV nebo jiné pohlavně přenosné choroby, odpovědělo 75 % z nich, že nikoli. Přesto pouhých 15,5 % při sexu používá kondom, celých 58 % ho nepoužívá nikdy. Pouze 1,5 % dotázaných ho používá pouze v případě, že ho má u sebe partner.

Mýty kolem antikoncepce

Proti nechtěnému těhotenství se nechrání celkem 37 % žen, hormonální antikoncepci podle průzkumu používá pouze 27 % a výběr ochrany ovlivňuje především její cena.

„V posledních letech klesá počet umělých přerušení těhotenství zejména díky efektivnímu plánování rodičovství a edukaci o možnostech kontracepce,“ říká MUDr. Jana Racková a pokračuje: „Negativní společenské a mediální názory na hormonální antikoncepci se v posledních letech dostaly na úroveň ostré debaty. Velice oblíbený je diskurz, kdy v postmoderní společnosti chceme všechno přirozeně a přírodně, aniž by si ženy uvědomovaly, že za těchto podmínek by byly za život několikrát úspěšně i neúspěšně těhotné a v mezidobí by kojily. Tyto silné mediální hlasy však ženám nenabízí žádnou rozumnou alternativu kontroly reprodukce, naopak riziko nechtěného těhotenství mohou zvyšovat,“ dodává lékařka.

PORADNA: Preventivní prohlídka u gynekologa. Co všechno má zahrnovat a jak často ji absolvovat?

Menstruace něco stojí

Takzvaná menstruační chudoba je jev, o němž se příliš nemluví, přesto ovlivňuje řadu žen po celém světě. Data týkající se českých žen nejsou dostupná, avšak se zvyšující se inflací lze předpokládat, že se v mnohých rodinách menstruační pomůcky zařadily do kolonky „finančně nedostupné“.


Z průzkumu vyplynulo, že 33,3 % žen utratí za menstruační pomůcky zhruba 3000 Kč. Jejich výběr ovlivňuje ze 63 % cena, 5,7 % tyto pomůcky vůbec nepoužívá. Celých 87 % respondentek preferuje jednorázové vložky nebo tampony, ostatní se přiklání k alternativním metodám, jako jsou vložky látkové, kalíšky nebo menstruační kalhotky.

„O menstruační zdraví musí dbát i odborná veřejnost, především v prevenci a léčbě nadměrného menstruačního krvácení, menstruačních bolestí, rizika anemie a s tím spojené absence ve školách a práci. Měli bychom se zaměřit na zlepšování diagnózy a terapie onemocnění dělohy, jako jsou endometrióza a myomy, v neposlední řadě i na zlepšování prevence a terapie nádorových onemocnění,“ doplňuje MUDr. Jana Racková a dodává: „Do nejvíce podfinancované skupiny stran výzkumu ženského zdraví a prevence však bohužel patří ženy v období menopauzy.“

 „Naše společnost byla založena s cílem a závazkem investovat do inovací, které řeší kritické nedostatky v oblasti zdraví žen," říká Kevin Ali, generální ředitel společnosti Organon.  „Vyzýváme organizace, vlády, jednotlivce a instituce, aby se připojili k naší celosvětové komunitě Organon a podnikli kroky ke zlepšení inovací a investic ve všech oblastech zdraví žen."

Témata: Zdraví, Zdraví žen, Menstruace, prsa, Endometrióza, Osvěta, menstruační kalíšek, Rakovina, Gynekolog, Mamograf, Nielsen, Populace, Průzkum, Vyšetření, Preventivní prohlídka, Zdraví na Heureka.cz