Maminka.czKojení

Ženy kojí odjakživa. Není možné, aby to nešlo. Tahle moudra si nechte od cesty!

Kateřina Prachařová 4.  2.  2021
Vaší kamarádce se narodilo první miminko. Radujete se s ní, jenže ve chvíli, kdy si postěžuje, jak se jí nedaří kojení, řeknete jí: Děti pily z prsu odjakživa, co svět světem stojí, to tvoje bude taky. A tím ji rozhodně nepodpoříte, spíš ji ještě víc vystresujete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojení je sice přirozený proces, ale to neznamená, že jde vždycky snadno a samozřejmě. I ženy, které hladce porodily, mají mléka dostatek a své děti plně kojí, přiznávají, že je to mnohdy těžké a klidně i bolestivé. Co pak teprve prožívají maminky, které měly těžký porod, utrpěly nějaké trauma, mají fyzické nebo psychické potíže, jejich děti se narodily s nějakou zdravotní komplikací? Pro ně bude kojení velmi náročné. Často dokonce nemožné. A protože si samy kladou už tak dost velkou vinu, nikdy jim neříkejte věci jako:

Tohle vám doktoři neřeknou! Část žen kojit nemůže, ale všichni je nutí

1. Ženy kojí odjakživa

No a co? Jen proto, že ve středověku neexistovala umělá výživa, nelze tvrdit, že se dnešní matky pokoušejí kojení vyhnout. Mimochodem, v historii se mnohokrát objevil model, kdy ženy žily komunitách a péče o děti byla společná. Tato odpovědnost se rozšířila i na kojení, kdy jedna žena svým mlékem krmila více dětí. A bohaté rodiny si často rovnou zaplatily „kojnou“, která vzala veškerou výživu miminka na sebe.

2. Mateřské mléko je pro dítě to nejlepší

Ano, složení mateřského mléka je jedinečné a kojení je pro každé miminko optimální výživa. Ale pro některé maminky je podání umělé stravy jedinou možností, jak své dítě dostatečně nasytit nebo ho udržet zdravé. Přestaňme jim tedy naznačovat, že nabízejí „méně kvalitní“ jídlo, nebo dokonce že „prso je nejlepší“. Nejlepší je syté zdravé dítě.

3. Stačí, aby se přisálo, a pak to půjde samo

Ano, to obvykle říkají ti, kteří dítě nemají, nebo ti, kdo to zažili a šlo to snadno. Jenže takové věty vedou k tomu, že maminky, které objektivně kojit nemohou, se o to snaží i za cenu velké bolesti a třeba i následných zdravotních komplikací. Někdy zkrátka můžete navštěvovat kliniky, semináře, zkoušet bylinky, farmaceutické prostředky, odsávačky, nahřívačky a všechno, co vás jen napadne – ale když není co nasávat, nic z toho vám nepomůže. Vůle a odhodlání zkrátka občas nestačí.

4. Víš, že plně kojit máš až do…

Tahle věta je skvělý způsob, jak vystresovanou prvorodičku vyslat do úplné deprese. Žena, která se s velkými potížemi snaží nakojit své dvoutýdenní miminko, opravdu nepotřebuje slyšet, že o totéž se musí pokoušet ještě dalších šest měsíců nebo dva roky. Potřebuje někoho, kdo jí řekne, že odvádí skvělou práci a že je v pořádku přestat, pokud to jinak nepůjde.

5. Já jsem s kojením žádné potíže neměla

Tak buďte vděčná a nepovažujte se za něco víc.

Když se kojení nedaří: Jak najít nejlepší alternativu?

6. Víš, vůbec, co v tom umělém mléce je?

Osoba, která vám něco takového řekne, nejspíš naváže vyprávěním, že si kupuje výhradně kozí mléko s bioekofarmy s nejvyšším certifikátem, aniž by se zamyslela nad tím, kolik to stojí, kolik vůbec stojí miminko – a jaká bývá finanční situace mnoha žen na mateřské. Pro většinu z nás je běžný obchod s potravinami jediným dostupným řešením co do ceny i dosahu. Je dobré na to nezapomínat a složení kojenecké výživy nekomentovat, pokud ji nechceme dotyčné mamince sami kupovat.

7. Krmení z láhve musí být tak drahé!

A k čemu taková poznámka kojící mamince bude? Viz bod šest.

Sedm mýtů o kojení: Musím kojit v intervalech a vypít šest litrů vody!

8. Kojením se hubne, já jsem tak shodila poporodní kila

Poslední věc, kterou maminka bojující s kojením řeší, jsou nějaká kila navíc. Zajímá ji, jestli se jí podařilo nakojit dítě dosyta. Jestli si může zařídit denní program tak, aby ho nakojila, když bude potřeba. Řeší, proč její miminko nedokáže mléko udržet v žaludku a většinu ho vyzvrací. A navíc, tlačit jí do hlavy, že má zhubnout, je velmi nebezpečné. I proto, že to vede ke snížení tvorby mléka.

9. Bez kojení s dítětem nenavážeš opravdové pouto

Skutečně? Existuje mnoho způsobů, jak si s dítětem vytvořit silný citový intimní vztah. Kojení je jen jedním z nich. Otcové, kteří logicky nekojí, snad se svými dětmi žádné pouto nemají? A co adoptivní děti? Nebo děti, které porodily náhradní matky? Objímání, nošení, mazlení, koupání, krmení z láhve, a především milování dítěte – to jsou krásné a stejně přirozené cesty, jak se s miminkem propojit.

Kojenec pozná maminku podle čichu! Co všechno možná ještě nevíte o kojení?

10. Najmi si laktační poradkyni nebo si přečti tuhle knížku/blog/článek

Opravdu si myslíte, že tohle dotyčnou ženu ještě nenapadlo? Je pravděpodobné, že pokud má s kojením potíže, o celou problematiku se zajímá, zná dostupné možnosti a zvažuje je. Ještě pravděpodobnější je, že už je i vyzkoušela a vaše rada je zcela zbytečná. Ideální je, když ji podpoříte v jejím rozhodnutí a místo udílení rad vyčkáte, až o ně budete požádána.

Pivo zvyšuje tvorbu mléka. Mýty o tom, co mají jíst a pít kojící matky
Témata: Miminko, Kojení, Po porodu, Kojenec, Dítě je na světě, Děti, Středověk, Zen, Moudro, Mateřské mléko, Výživa, Zdravotní komplikace, Pouta, Maminka, Mléko, Potíž, Objímání, Pila