Maminka.czPorod

Ženy s úzkou pánví mohou porodit spontánně, záleží na velikosti dítěte

Michaela Láchová 8.  4.  2020
Straší vás okolí tím, že máte úzkou pánev, anebo vás naopak blízcí uklidňují, že porodíte raz dva? Ani jedno z toho nemusí být pravda. Navíc velikost pánve není jediným ukazatelem, který je třeba brát na zřetel při blížícím se porodu. Jak velkou roli hrají její rozměry? A dá se i s úzkou pánví porodit spontánně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Nechápu, že měla moje sestřenka tak těžký porod. Zadek jako Kim Kardashian, ta přece musí porodit jako nic, ne?“ konstatovala nechápavě moje kamarádka Radka. Narážela tak na její typicky slovanskou postavu, která podle ní „přece musí napovědět, že pánev takové ženské je dostatečně prostorná na to, aby šel porod jako po másle“!

A ejhle, ono to tak vůbec být nemusí. Stejně jako u budoucích maminek s typicky chlapeckou postavou, které všichni straší úzkou pánví, kterou miminko nemá šanci projít. Jak to tedy s ženskou pánví ve skutečnosti je?

Zevní rozměry pánve nejsou pro porod příliš důležité. Jde především o ty vnitřní, tedy o pánevní dno. To je tvořeno svaly a vazivem. Pánevním východem pak končí porodní cesty, které jsou ještě rozdělené na měkké, tedy svaly pánevního dna, a tvrdé, tedy kostěnou pánev. S rozměry pánve toho přitom příliš nenaděláte, jsou dány geneticky.

Na co se v těhotenství zeptat své mámy? A budu rodit jako ona?

Projde, neprojde…

Pro zdárný průběh porodu je tedy třeba kontrolovat především vnitřní rozměry pánve. „Pánevní rozměry se měří většinou v prvním trimestru těhotenství a poté před porodem. Od pravidelného měření pelvimetrem se upouští vzhledem k ultrazvuku, který spočítá v podstatě všechno, co je třeba vědět,“ vysvětluje porodní asistentka Alžběta Samková. Ačkoli vám tedy může připadat, že lékař na preventivních prohlídkách nevěnuje vaší pánvi pozornost, opak je pravdou. O případných potížích s rozměry té vaší se ale dozvíte pouze v případě, že se bude odlišovat od normálu.

Na velikosti (ne)záleží

Existují hned čtyři typy pánve. Její tvar a rozměry ale určitě nejsou to jediné, na co se lékaři a porodní asistentky zaměřují. Vedení porodu se řídí také velikostí miminka a jeho polohou. Všechny faktory je tak vždy třeba zvážit individuálně před porodem. „Jsou různé typy ženských pánví. Na porodní asistentce pak je, aby si rodičku,ohmatávala‘ a sledovala ideálně změny v oblasti pánve už v těhotenství. I pánev se totiž chystá k porodu. Je tedy třeba sledovat, jestli se uvolnila a rozvolnila,“ vysvětluje porodní asistentka s tím, že čím „podezřelejší“ pánev u rodičky je, tím důležitější je i polohování během porodu. „Důležité je ale i psychické naladění budoucí maminky,“ dodává.

Jak si zkrátit porod? Zkuste optimalizaci pánevního dna

Poradí si miminko i s úzkou pánví?

Podstatná je kromě rozměrů pánve také velikost miminka.
Pokud tak bude mít žena užší pánev, drobné miminko jí projde bez problémů. Naopak dítě s větší porodní váhou může mít potíže projít i pánví s normálními rozměry. Pokud je miminko velké a pánev výrazně úzká, jedná se o takzvaný kefalopelvický nepoměr a většinou je to indikace k císařskému řezu. Pánev navíc může být nejenom rovnoměrně zúžená, ale i deformovaná, třeba po úraze. Vždy je proto třeba řešit vše s každou maminkou individuálně. Samotné konstatování úzké pánve tedy ještě ale neznamená, že by žena nemohla porodit spontánně. Rozhodně se tak nenechte vyděsit řečmi laického okolí, které vás pohledem na vaši postavu straší úzkou pánví a těžkým porodem.

Doma porodila pětikilové dítě! Byli u toho manžel, syn i dcera

Vážně pro to nemůžu nic udělat?

Konkrétními rozměry, které by vaše pánev měla mít, se rozhodně nemusíte zatěžovat. Pokud by se vašemu gynekologovi cokoli nezdálo, určitě vás na to upozorní během pravidelných prohlídek. Definitivní rozhodnutí ale stejně padne až před porodem, takže rozhodně není třeba se tím během těhotenství jakkoli stresovat. Stačí jen dodržovat harmonogram pravidelných preventivních prohlídek.

Pokud jste do vínku dostala úzkou pánev, nevěšte hlavu. Pro snadnější porod toho vždycky můžete udělat poměrně dost už s předstihem, během těhotenství. Aktivně pracovat na svalech pánevního dna se vám totiž vyplatí v mnoha ohledech. Můžete je posilovat v rámci lekcí těhotenského cvičení, ale i doma. Skvělé jsou v tomto směru tzv. Kegelovy cviky, které můžete provádět v podstatě kdekoli. Právě posílení a zpevnění v této oblasti se vám bude hodit i později po porodu, kdy ženy často překvapí dočasná inkontinence. Než se ale pustíte do cvičení, poraďte se se svým gynekologem.

Kegelovy cviky posílí pánevní dno a přinesou intenzivnější orgasmus

Uvolněte se, prosím!

Pánevní dno je dobré posilovat do 35. týdne a poté co nejdříve po porodu. V tomto mezidobí, tedy před porodem, byste se měla zaměřit spíš na relaxaci, tedy uvolňování svalů pánevního dna, což může zásadně přispět ke snazšímu průběhu první doby porodní ve smyslu rychlejšího a efektivnějšího otevírání porodních cest.

Předporodní uvolnění pánevního dna můžete podpořit i za pomoci zkušeného fyzioterapeuta, který svaly uvolní manuálně přes konečník. Ošetření provádí fyzioterapeut podle metodiky Ludmily Mojžíšové. Nemusíte se jej obávat, je šetrné a bezbolestné, stačí se jen maximálně uvolnit. Vyberte si proto fyzioterapeuta pečlivě, důvěra v něj je v tomto směru velice důležitá.

V porodnicích se bohužel stále tlačí na povel, říká porodní asistentka

Je na vině evoluce?

Vraťme se ale ještě na závěr k úzkým pánvím a větším miminkům. Kefalopelvický nepoměr se dnes vyskytuje jen asi u tří procent porodů. S ohledem na minulost jich ovšem podle mnohých odborníků může v budoucnu přibývat. V minulosti měly ženy daleko více úzkých a deformovaných pánví způsobených podvýživou nebo křivicí z nedostatku vitaminu D, což už dnes u nás naštěstí vymizelo. S lepší výživou těhotných je ale patrný i nárůst váhy novorozenců. Ačkoli se dnes od rutinních císařských řezů ustupuje, právě třeba v případě, že by miminko neprošlo úzkými porodními cestami, zachraňují život.

Některé studie poukazují na to, že obtížnost porodů u lidí je v podstatě jakási daň za náš evoluční vývoj.Primáti například rodí ve srovnání s člověkem mnohem snadněji.Mechanismus porodu je u lidí značně náročnější, protože ke komplikacím způsobeným evolučními změnami pánve a porodních cest se přidává ještě postupné zvětšování mozku.

U lidí je tak hlava plodu prakticky tak velká jako otvor, kterým musí projít, přičemž musí během porodu dojít k jeho kompresi. Historicky by se tyto geny úzkého pánevního hrdla z matky na dítě nepřenesly, protože by oba zemřeli při porodu. „Bez moderních lékařských zásahů byly podobné potíže často smrtelné, a to je z hlediska evoluční perspektivy způsob selekce. Ženy s výrazně úzkou pánví by před sto lety nepřežily porod. Nyní přežijí a předají své geny úzké pánve svým dcerám,“ podotýká Dr. Philipp Mitteröcker z katedry Teoretické biologie Vídeňské univerzity, citovaný zpravodajským serverem BBC.

Článek vyšel v časopise Maminka. Byl redakčně zkrácen. Dubnové vydání Maminky nebo předplatné s dárkem kupujte na www.ikiosek.cz/maminka

Žádný módní trend. Otcové chtějí být u porodu. A řeknou vám proč
Témata: Porod, Miminko, Gynekologie a porodnictví (poradna), Tipy a rady porod, Hypnoporod, Kim Kardashian, Kegelovy cviky, Typ žen, Velikost, Mojžíš, Měření, Dany, Sval, Zen, Zadek, Maminka, Pán, BBC, IOS, Porodní asistentka, Detail, Pánev, Ludmila Mojžíšová, Dubnové vydání, Kim Kardashianová