Maminka.czKoronavirus

Zhoršuje Covid-19 potíže malých alergiků a astmatiků? Tohle byste měli vědět!

Simona Procházková 17.  10.  2020
Pozitivním faktem je, že onemocnění Covid-19 se u dětí projevuje v drtivé většině pouze v mírnější formě a příznaky nebývají nijak závažné. Jak je to ale v případě těch, které trpí alergiemi nebo průduškovým astmatem? Jsou ohroženější než ostatní? A na co je potřeba dávat obzvláště pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud máte doma malého alergika nebo astmatika, určitě vás, v souvislosti s aktuálním děním kolem nevyzpytatelného koronaviru, přepadají nejrůznější obavy. Je nutné dodržovat nějaké speciální opatření? Máme kontaktovat lékaře? Bude potřeba upravit léčbu? A jak se v době pandemie chovat, abychom dítě co nejlépe ochránili?

Alergie a astma versus koronavirus

Není na místě žádná panika. I když je astma chronickou respirační nemocí a má tedy potenciál zhoršit průběh koronavirového zápalu plic, platí, že pokud je nemoc pod kvalitní kontrolou, funkce plic je normální a pacient je dlouhodobě bez stavů zhoršení a akutních záchvatů, není riziko závažného průběhu koronavirové infekce zásadně vyšší ve srovnání s běžnou populací.

Koronavirus u dětí? Nikoliv jen kašel, ale i průjem či zvracení, mají jasno vědci

Podmínkou ale samozřejmě je, že nemocný dodržuje léčebný režim, užívá nadále předepsané dávky léků a důsledně dodržuje zásadní preventivní opatření, jako je hygiena rukou, používání ochranných pomůcek (rouška, respirátor) a omezení kontaktu s jinými lidmi.

„Projevy alergie se od příznaků onemocnění Covid-19 liší. Nový koronavirus SARS-CoV-2, způsobující těžkou infekci dýchacích cest, se projevuje nejčastěji horečkou, kašlem či dušností. Sezónní alergie s vyšší teplotou a výraznějšími celkovými projevy spojena nebývá. Jsou pro ni typické rýma, ucpaný nos a kýchání,“ upozorňuje prof. MUDr. Petr Pohunek, ředitel České iniciativy pro astma.

Diagnóza astma: Sportu se dítě vzdát nemusí! Ale za určitých podmínek

Důsledné dodržování léčby

V současné době (a to nejen vzhledem ke koronaviru, ale obecně v období nachlazení a viróz) je obzvláště důležité udržovat projevy alergií a astmatu pod kontrolou, jelikož často jsou velmi podobné těm, které způsobuje onemocnění Covid-19.

Rodiče se pak mohou snadno vyplašit, že dítko onemocnělo koronavirem, zatímco se potýká s akutním alergickým či astmatickým záchvatem a s nimi spojenými respiračními obtížemi.

„Pokud se nakazíme Covidem, postihne nás zpravidla kašel, dušnost, bolest v krku, únava a někdy rovněž ztráta chuti a čichu. Velmi často se ale stejné či podobné příznaky objevují u lidí s těžšími formami alergií a astmatu. Koronavirovou infekci pak průkazně zjistí jedině PCR test,“ uvádí alergoložka z Clevelandské kliniky lékařka Sandra Hong.

Poprvé s dítětem na alergologii: co vás čeká při první návštěvě a kdy je na čase tam vyrazit?

Důsledně proto dbejte, aby dítě nevynechávalo pravidelnou léčbu, bralo předepsané léky, případně používalo (a mělo stále u sebe) inhalátor. U akutních projevů alergie pomohou rovněž antihistaminika, uleví při svědění či pálení očí, alergické rýmě i ucpaném nosu.

Vyšší riziko se nepotvrdilo

Světová zdravotnická organizace (WHO) i Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydaly původně prohlášení, že pacienti s chronickými dýchacími a plicními chorobami včetně středně těžkých forem alergií a astmatu mají v případě nákazy vyšší riziko vzniku závažných nebo dokonce život ohrožujících komplikací než zdraví lidé a předpokládá se u nich těžký průběh nemoci.

Několik studií z poslední doby ale prokázalo, že u dětí s alergiemi a astmatem nebyl pozorován rozvoj závažnějších komplikací a příznaky a průběh onemocnění Covid-19 se u nich neprojevily v závažnější podobě než u těch, které astmatem ani alergií netrpí. Tyto zprávy jsou poněkud překvapující a teoreticky v rozporu se známým paradigmatem, že virové infekce obecně zhoršují alergická a astmatická onemocnění.

Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejlépe uchránit?

Léky na astma nezhoršují zdravotní stav nemocných!

Léčba astmatu spočívá obvykle v podávání léků, které dokážou účinně tlumit zánětlivé změny v průduškách. Nejčastěji se užívají kortikoidní hormony, především v inhalační formě. V poslední době se objevila informace, že podávání kortikosteroidů může průběh nemoci Covid-19 zhoršit.

„To by s určitou pravděpodobností mohlo nastat při podávání celkových kortikosteroidů (v tabletě) v době rozvíjejícího se koronavirového zápalu plic. Pokud je již pacient užívá pro těžší stupeň astmatu, nesmějí se náhle vysadit, protože by mohlo dojít k závažným komplikacím. Nově nasazovat jen kvůli koronaviru se určitě nemají. Vše je třeba konzultovat s lékařem. V žádném případě se však tato rizika netýkají kortikosteroidů v inhalační podobě, a to ani při vyšších dávkách, pokud je má nemocný předepsány,“ vysvětluje profesor Petr Pohunek. Ani ostatní protiastmatické léky průběh nemoci nezhoršují.

„Platí, že léky se mají podávat dále tak, jak byly předepsány, důsledně, dobrou technikou. Vysazování léků z obav oslabení imunity a zhoršení průběhu nemoci Covid-19 není namístě a může vést k zásadním komplikacím,“ zdůrazňuje profesor Pohunek.

Podívej se na video o očkování na koronavirus, kdo by se vakcíně měl raději vyhnout a kdo naopak určitě ne?

Období rýmy, kašle a viróz je tady. Čím zlepšíte imunitu u dětí, prozradí lékaři
Astma až u poloviny dětí odezní, říká lékař. Vysvětlí také, na co dávat pozor

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Imunita, Alergie, Nemoc, Tragédie, Astma, covid, Petr Pohunek, Respirátor, Příznak onemocnění, Riziko vzniku, Astmatik, Alergik, CDC, WHO, PCR, Onemocnění, SARS CoV, Lék, Známý pár, Pohunek, Zdraví na Heureka.cz

Video