Maminka.czZdraví

Zimní údržba pleti: Mrazivé dny vyžadují speciální péči

Barbora Neubergerová 25.  1.  2013
Studený vítr a mráz nebo naopak suchý vzduch vytopených a klimatizovaných místností. To jsou podmínky, které nás donutí starat se o pleť v jiném režimu. Nevíte, jak na to? Poradíme vám...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Aby byla pokožka přirozeně hebká a jemná, a to v jakoukoli roční dobu, potřebuje dostatek hydratace a živin. „Hydrataci pokožky zajistí kvalitní hydratační krémy. Přestože si řada žen myslí, že hydratační krémy není možné během zimních měsíců používat, není tomu tak,“ vysvětluje MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Při používání hydratačních krémů během zimních měsíců je však třeba pamatovat na určitá pravidla. „Hydratační krémy je možné používat bez omezení vždy, když jsou venkovní teploty vyšší než 8 stupňů celsia. Pokud teplota klesne pod tuto hodnotu, je vhodnější přistoupit k jejich aplikaci v rámci večerního ošetření pleti.

Pokud je žena zvyklá hydratační krémy používat i během ranní a denní péče, měla by mít na paměti, že při nižších teplotách je k jejich nanášení třeba přistupovat minimálně půl hodiny před tím, než se chystá jít ven,“ vysvětluje dermatoložka. Pokud by se tak nestalo a voda by zůstala na povrchu pokožky, docházelo by venku k jejímu postupnému odpařování z povrchu, které by doprovázelo ochlazení pokožky, v jehož důsledku by mohlo vzniknout poškození pleti.

To samé platí i o používání hydratačních make-upů. Nemůže-li si žena dovolit tuto půlhodinovou časovou prodlevu, je vhodnější, aby si k péči o pleť zvolila mastné, výživné a ochranné pleťové krémy typu emulze vody v oleji. Tyto krémy je možné nanášet i bezprostředně před odchodem do venkovního mrazu. Výhodou mastných krémů je, že na pokožce vytvoří ochranný film, který chrání před chladem i před vysušením. Podobnou ochranu poskytne rovněž mastný make-up.

Potřebné vitaminy

Působení zevních vlivů se projevuje nejen na hydrataci pleti, ale také na její výživě. Přestože i v zimních měsících je možné sestavit jídelníček bohatý na potřebné vitaminy a minerální látky, není od věci pleti pomoci lokálně.

K tomu slouží nejen denní a noční výživné krémy, ale i výživné masky a zábaly. „Profesionální kosmetičky mají k dispozici řadu vyživujících a regeneračních pleťových masek a zábalů. Pokud žena nemá svou kosmetičku, může si pleťovou masku zakoupit například v lékárně či drogerii, případně si ji může vyrobit s pomocí běžných kuchyňských surovin a sama aplikovat na pleť,“ radí lékařka.

Další možností jak pleti pomoci je dodat potřebné vitaminy prostřednictvím speciálních vitaminových sér. Ta nejčastěji obsahují vitaminy A, C, D a E. Kromě těchto vitaminů je účinnou složkou i řada biologicky aktivních látek, které pokožku zregenerují, projasní a oživí.

Rty, ruce a vlasy nesmí zůstat stranou

Zvláštní péči v chladných měsících vyžadují i rty a ruce. I ony jsou vystaveny působení zevních vlivů.

Pokud se žena líčí, jsou rty při běžném krátkodobém pobytu venku chráněny rtěnkou, která v sobě zahrnuje mastnou složku. Pokud žena rtěnku nepoužívá nebo se chystá na delší pobyt venku, je vhodnější použít výživnou tyčinku či balzám na rty.

Tyto přípravky nejen ochrání jemnou sliznici rtů před mrazem a větrem, ale navíc jí dodají potřebnou hydrataci a výživu. Část z nich obsahuje i UV filtr, který je výhodný zejména při pobytu na horách. V péči o ruce je základem používání teplých rukavic, které ochrání pokožku rukou. „Vlivem chladu a zároveň přesušení pokožky velmi často dochází ke vzniku záděr a prasklin na kůži rukou a v okolí nehtů.

Řešením je používání kvalitních krémů na ruce, které zajistí potřebnou hydrataci a dodají potřebné živiny. Vhodné je pečovat o ruce nejen večer před spaním, ale i během dne. Zimní měsíce jsou zátěží také pro vlasy. Chlad a nošení čepic vlasům příliš neprospívají a jsou příčinou jejich vysoušení a zvýšené lomivosti.

Ke zlepšení jejich stavu může pomoci pravidelné používání vlasových regeneračních balzámů a zábalů po mytí. Pravidlem by mělo být i to, že mezi umytím vlasů, féfnováním a pobytem venku by měla být dostatečně dlouhá doba na to, aby vlasy mohly patřičně proschnout a „vyvětrat“.

Maminky, zapomeňte na šálu přes pusu!

Některé maminky mají zvyk dávat dětem v době mrazů šálu přes pusu. Dělají to ze dvou důvodů. Prvním z nich je, že chtějí, aby děti nedýchaly „ostrý“ chladný vzduch a nezačaly kašlat. Druhý důvod je, že se domnívají, že tím ochrání jemnou dětskou pokožku před poškozením mrazem a vznikem omrzlin. Opak je však pravdou!

„Dětská pokožka obsahuje velké procento vody. Je tedy k poškození mrazem velmi náchylná. Šála přes pusu však není tím, co ji ochrání. Dítě dýchá do šály, a tak se na vláknech šály sráží vlhkost, kterou obsahuje vydechnutý vzduch. Je-li venku velká zima, může dojít k tomu, že kapičky vody z vydechnutého vzduchu, které šála zadrží, začnou přimrzat k dětské pokožce. To vede ke vzniku omrzlin,“ popisuje MUDr. Arenbergerová.

Pokud maminky chtějí ochránit jemnou dětskou pokožku, je řešením pouze používání kvalitních mastných dětských krémů. Podle lékařů šála přes pusu není ani vhodným způsobem jak zabránit rozvoji kašle. Pokud je teplota nízce pod bodem mrazu, dochází přirozeně k „zahřátí“ vzduchu průchodem horními cestami dýchacími, do plic se tak „ostrý“ chladný vzduch stejně nedostane.

Je-li venku teplota hodně pod bodem mrazu, funguje to obdobně, z hlediska zdraví je však při velmi nízkých teplotách lepší pobyt venku omezit na minimum.

Šetrnost k ochrannému kožnímu filmu

S příchodem chladných dní by ženy měly omezit používání pleťových vod s alkoholem. Alkohol je látka, která odmašťuje pokožku. Tím dochází ke ztenčení ochranného kožního filmu, v důsledku toho je pokožka přesušená a ztrácí hydrataci. Pokud žena pleťovou vodu používá k odlíčení, je lepší ji nahradit vodou bez alkoholu nebo pleťovým mlékem.

  • Pokožku také odmašťuje používání pleťových mýdel. Ochranný kožní film se ztenčuje a tím se opět dostáváme ke ztrátě tolik potřebné vody.
  • Požívání peelingů rovněž ztenčuje ochranný kožní film. Ani jejich používání proto v zimě není vhodné. Navíc použití peelingu u chladem vysušené pokožky zvyšuje riziko vzniku mechanického poškození pleti.

Co se děje v pokožce během chladu?

Teploty kolem bodu mrazu a vítr ovlivňují činnost pokožky. Při teplotách kolem bodu mrazu dochází ke snížení činnosti mazových žláz v pokožce. Tím je zeslaben přirozený ochranný kožní film, který je kromě jiného tvořen kožními lipidy. Kvůli tomuto zeslabení je pokožka lomivější, zranitelnější, snáze na ní vzniknou mikrotraumata a odpařováním vody pokožka ztrácí potřebnou hydrataci. Působením chladu se snižuje i prokrvení pokožky, v důsledku toho klesá přirozený přísun živin a kyslíku.

Olejová kúra na ruce

V rámci domácí péče je možné pokožce rukou dopřát i regenerační kúru připravenou ze směsi mandlového, sezamového a olivového oleje zahřáté na 37-40 °C. Do takto připravené olejové lázně ruce ponořte na 10-20 minut a nechejte olej působit. Po vyndání rukou z lázně je pouze osušte a zbytek oleje vmasírujte do pokožky a okolí nehtů. Olejová směs ruce promastí a dodá jim potřebné vitaminy a další výživné látky.

Témata: Zdraví, Časopis Moje zdraví, pleť, údržba, Vyndání, Ochranný film, Dětská pokožka, Horní cesta, Mastný krém, Pec, Jídelníček bohatý, Kvalitní krém, Speciál, Chladný vzduch, Mechanické poškození, Mráz, Velká zima, Pravidelné používání, Chladný měsíc, Denní péče, Zevní vliv, Zdraví na Heureka.cz

Video